Linkuri accesibilitate

Integrare europeană pentru jurnaliștii din provincie


Un program al Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul”, finanțat de ambasada Finlandei în Republica Moldova.

Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” a lansat, marţi, un program de instruire a jurnaliştilor pe subiecte conexe integrării europene. Programul este finanţat de ambasada Finlandei. Beneficiarii prioritari vor fi jurnalişti de la instituţii media locale.

14 jurnaliști din provincie vor fi instruiți, timp de un an, să reflecte obiectiv subiecte pe şapte domenii prioritare, începând de la prevederile Acordul de Asociere, integrarea minorităţilor şi până la sistemul de sănătate şi pensii, toate în contextul aspirațiilor europene ale Moldovei. Organizatorii, experţii de la IDIS Viitorul, spun că îşi propun nu atât să predea lecţii, cât să aprofundeze cunoştinţele jurnaliştilor în aceste domenii legate de integrarea europeană. Jurnaliştii vor fi instruiţi de experţi, foşti ambasadori şi funcţionari.

Prezentă la lansarea proiectului reprezentanta Ambasadei Finlandei la București, Maija Välivaara, a menţionat că scopul principal al proiectului este de a promova informarea corectă şi calitativă a populației despre valorile europene şi a ideii de integrare europeană.

„De ce Finlanda susţine financiar acest proiect? Inclusiv pentru că Finlanda sprijină pe deplin aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi promovarea valorilor europene în RM. Guvernul Moldovei a declarat integrarea europeană drept obiectiv prioritar. Acest proces este unul tehnic şi complex. Din acest motiv, e nevoie de jurnalişti profesioniști care să disemineze informații corecte şi obiective despre integrarea europeană.”

Reprezentanta Ambasadei a mai spus că mass-media este una din principalele surse din care cetăţenii se informează şi îşi formează percepţia despre UE. În provincie, lucrurile stau puţin altfel crede Ion Ciumeică, redactorul Gazetei de Sud. Oamenii percep Europa mai curând din mărturiile rudelor care sunt plecate la muncă în state europene şi mai puţin din presă:

„Cele mai bune canale de informare sunt persoanele care sunt peste hotare. Atunci când ele vin masiv vara, în vacanţă, ele povestesc ce este în Italia, ce este în Spania, ce este în Portugalia, cât e de bine acolo. E şi greu în ce priveşte condiţii de muncă. Sunt însă şi foarte multe chestii frumoase care trebuie implementate şi aici, la noi.”

Redactorul Televiziunii din Cimişlia, Andrei Bargan, spune că subiectele legate de integrarea europeană nu întotdeauna sunt reflectate corect, unii prezintă lucrurile doar în roz, alţii dimpotrivă. O parte din vină ar avea-o şi funcţionarii din administraţia publică locală şi cea centrală care nu sunt tocmai deschişi să vorbească cu jurnaliştii, spune el:

„În ultimul timp, toţi scriem despre nişte clişee, fiindcă toţi ne consultăm cu Google sau cu alte surse. Sunt parcă calchiate aceste discuţii şi ele se împart în două tabere, unii că e bine şi că e raiul în UE, alţii că raiul e în Rusia. Din moment ce s-a declarat că Republica Moldova merge spre UE ar trebui ca şi administraţia să se implice mai activ în promovarea acestui parcurs strategic. Nu e suficient că s-a semnat Acordul de Asociere. Am văzut că sub paravanul acestui acord se pot face fărădelegi, încălcări şi greşeli multe.”

Expertul de la IDIS Viitorul, Corneliu Ciurea, a explicat că ideea acestui proiect a apărut în urma discuțiilor cu reprezentanți ai ministerelor, dar și ai instituțiilor europene, care, de multe ori, nu erau mulțumiți de modul în care sunt reflectate în presă anumite subiecte legate de integrarea europeană.

Previous Next

XS
SM
MD
LG