Linkuri accesibilitate

Despre migrație, între naționalismul temperat și pragmatismul ca șantaj


Victor Ponta
Victor Ponta

Premierul român a lăsat să se înțeleagă că ar fi gata să negocieze cota de migranți pe care să o primească țara, în schimbul aderării la Spațiul Schengen.

Elitele politice autohtone sunt aproape unanim de acord că România nu trebuie să primească prea mulți migranți și că ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană are legătură cu nerespectarea Acordului de la Dublin, care obligă statele membre să trimită persoanele intrate ilegal pe teritoriul lor în țara prin care au pătruns în spațiul Uniunii Europene. Președintele Klasu Iohannis a explicat astfel că “au apărut probleme de logistică” și de “principiu” fiindcă a fost încălcat atât Spațiul Schengen, cât și normele de la Dublin, iar refugiații “au bulversat întreaga arhitectură europeană”.

Mult mai dur, fostul președine Traian Băsescu susține că instituțiile europene s-au prăbușit, că Spațiul Schenegen nu mai funcționează și că România nu trebuie să primească deloc migranți, pentru că Bruxelles-ul nu are niciun plan, iar dacă anul acesta în țară vor veni 1700, anul viitor s-ar putea ca numărul lor să se dubleze. Băsescu insistă că după cel de-al Doilea Război Mondial, valul actual de refugiați ar fi următorul risc din punctul de vedere al magniturinii și că “nu există niciun serviciu secret în lume care să poată garanta că un procent din miile de oameni care vin din Africa, Irak, Orientul Mijlociu și Afganistan nu sunt finanțați de Statul Islamic”.

Președintele Iohannis, pe de altă parte, i-a liniștit pe români spunându-le că țara nu este sub presiune, că numărul de refugiaţi nu poate să crească, fără voia autorităților pentru că România nu este membră Schengen şi deci nimeni nu poate să intre în ţară dacă nu îndeplineşte condiţiile cerute de lege. În România - a spus Klaus Iohannis “nu se va întâmpla ceea ce s-a întâmplat la unii vecini, să ne trezim cu oameni (străini) în țară”. Acest avantaj de a nu fi în Spațiul Schengen a fost menționat și de Traian Băsescu, într-un discurs alarmist în care a făcut o listă cu problemele care vor apărea pentru integrarea migranților musulmani.

Între naționalismul bine temperat al președintelui Iohannis și fandările extremiste ale lui Băsescu își face loc un fel de realpolitik exprimat de Victor Ponta, care este de părere că România poate profita în această perioadă de slăbiciunea instituțiilor europene pentru a fi primită în Spațiul Schengen, aderare pe care fostul și actualul președinte nu mai par să și-o mai dorească.

Premierul român a lăsat să se înțeleagă că ar fi gata să negocieze cota de migranți pe care să o primească țara, în schimbul aderării la Spațiul Schengen. E o condiționare și o formulă de șantaj pe care Victor Ponta o prezintă ca pe o soluție care ține de interesul național. Șeful guvernului, care este pe cale să-și piardă susținerea coaliției de guvernământ, mizează pe această idee, ca pe un cântec de lebădă. Ponta a spus că clar că “România își asumă toate obligațiile” în chestiunea migranților, dar vrea să “beneficieze” și de “toate drepturile” statelor Uniunii Europene, adăugând că în octombrie, când se vor reuni miniștrii europeni de interne și justiție, oficialii români vor cere din nou ca țara să fie primită în Schengen.

Politigraf

XS
SM
MD
LG