Linkuri accesibilitate

Un credit rusesc care se întoarce împotriva Ucrainei


Rusia amenință să blocheze orice noi ajutoare din partea FMI dacă Ucraina nu-i rambursează toată datoria.

În 2013, Rusia a anunțat că acordă Ucrainei un credit de 20 de miliarde de dolari, din care trei miliarde au fost și vărsate Kievului. Intenția era de ține Ucraina departe de Uniunea Europeană. De la bun început au fost multe voci care au avertizat că Moscova ar putea folosi acest credit împotriva Kievului. Prezicere care s-ar putea materializa acum, potrivit unei relatări a corespondentului Europei Libere Charles Recknagel.

Acum, când Ucraina este într-o criză financiară profundă, Rusia amenință să blocheze orice noi ajutoare din partea Fondului Monetar Internațional dacă Ucraina nu-i rambursează toată datoria în decembrie.

Periplul acestui credit a început înainte de demiterea regimului lui Victor Ianukovici, când Rusia credea că va atrage Ucraina în Uniunea vamală pe care o crease. Prima tranșă, de trei miliarde a fost plătită în decembrie 2013, restul creditului a fost însă suspendată după ce Ianukovic a fost forțat să demisioneze ca urmare a manifestațiilor de protest.

De atunci, Kievul a continuat să plătească dobânda pe credit, deși relațiile dintre cele două țări au intrat într-o criză profundă. În decembrie, însă, este data rambursării.

În ultimele luni, Ucraina a încercat să-și restructureze datoria de peste 70 de miliarde de dolari față de creditorii comerciali, o condiție pusă de Fondul Monetar Internațional pentru a continua să susțină financiar Kievul. Un grup de creditori privați, care deține cam jumătate din creditul comercial, a acceptat în august să-și reducă, teoretic, cu 20 la sută pretențiile financiare.

Moscova respinge însă orice reducere a datoriei Ucrainei și susține că în 2013 i-a acordat un credit guvernamental, nu unul comercial. Iar dacă Ucraina nu rambursează creditul în decembrie, va bloca orice nou acord cu FMI.

Ceea ce ar echivala cu falimentul Ucrainei, care pe piața liberă nu mai obține nici un ban, neavând credibilitatea necesară. Iar regulile Fondului spun că nu se poate acorda sprijin unui stat membru care este dator față de alt stat membru în FMI.

Deci problema este cum va califica FMI creditul rusesc?

„Un credit nu este de stat numai pentru că este acordat de un guvern, altui guvern” explică Mark Weidermaier, profesor la Universitatea de stat din Carolina de Nord. Iar creditul din 2013 are prevederi care-l definesc drept credit de stat, dar și altele care lasă de înțeles că a fost un credit comercial, făcut de Rusia și cu intenția de a câștiga bani. Nu numai de a obține dividente geo-politice.

În situația actuală, crede Weidermaier, cel mai bine ar fi ca FMI să lasă situația neclarificată. Numai așa, ar putea convinge Rusia, în negocieri private, să accepte totuși o reducere a datoriei Ucrainei.

Adam Swain, profesor de geografie economică la Universitatea din Nottingham, crede, pe de altă parte, că FMI va obliga Ucraina să-și achite toată datoria față de Rusia ca să închidă acest capitol. Pe termen mediu, apreciază profesorul Swain, ar fi soluția ce mai bună pentru Kiev.

Între aceste două alternative, nu există cale de mijloc pentru că dacă Ucraina pur și simplu refuză să-și achite datoria față de Rusia la termen și nici nu negociază un acord cu Moscova, nu are nici o șansă să se întoarcă pe piața financiară internațională în 2017. Și rămâne fără finanțare externă, în pragul falimentului.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG