Linkuri accesibilitate

„Vreau să trăiesc într-o țară cu oameni solidari, să duc un trai decent și să pot să realizez ceva aici”


Elevi și studenți la protestul anti-guvernamental de la Chișinău.

Zilnic, pentru câteva ore, protestatarilor din centrul Chișinăului li se alătură elevi și studenți de la liceele și universitățile din capitală. Este alegerea fiecărui tânăr în parte, spun participanții. Sunt unii care au renunțat la orele de la facultate, cei mai mulți însă nu sunt gata să facă acest pas. Liderii organizațiilor studențești, spun și ei că evită să se implice non-stop în acțiunea de protest, care a pornit la inițiativa Platformei Civice Demnitate și Adevăr. Relatează Tamara Grejdeanu:

Student la Colegiul de Construcții din capitală, Alexandru Filip este unul din tinerii care protestează non-stop și cer socoteală guvernaților pentru jaful din sistemul bancar și politizarea instituțiilor de drept. El spune că se regăsește printre protestatari pentru că nu este indiferent și apoi, deoarece crede că presiunea socială îi poate determina pe cei de la conducere să cedeze. Regretul său este că totuși puțini tineri de vârsta lui au ieșit să-și spună nemulțumirea în stradă:

„Eu înțeleg poate doctorii trebuie să aibă grijă de pacienți, poate nu pot să vină. Dar tineretul, unde este tineretul? După cum vedeți, majoritatea sunt oameni în vârstă.”

Europa Liberă: Și tu ar fi trebuit să fii la ore în aceste momente?

„Teoretic, ar trebui să fiu la ore, dar vreau să trăiesc într-o țară cu oameni solidari, să duc un trai decent și să pot să realizez ceva aici, să-mi cresc o familie și să nu plec peste hotare să lucrez pentru cineva.”

O parte dintre studenții pe care i-am întâlnit azi la protest spun că au ajuns în piață din curiozitate și nu cotează cu mari șanse de reușită protestul.

În cea de-a două tabără sunt cei care se simt parte a mișcării protestatare și vin zilnic în piață, după ore. Stau de vorbă cu Ana Melinte, elevă în clasa a IX-a:

„Cel puțin tinerii din clasa mea, foarte mulți susțin această mișcare. Chiar dacă nu pricepem foarte multe în politică noi știm că țara trebuie să fie a poporului.”

Europa Liberă: Ați venit aici după ore?

„În fiecare zi venim după ore și stăm aici câte o oră, două. Stăm aici în timpul liber pentru a susține această mișcare. Eu chiar îmi doresc să organizăm o venire cu toată clasa, poate chiar cu mai multe.”

Dacă alteori, la acțiunile de protest studenții participau în mod organizat, cu acordul administrației, acum nu se mai procedează așa. Ion Bostan rectorul Universității Tehnice spune că actualmente învățământul este depolitizat. Astfel, studentul este obligat să fie prezent la ore și nu are nici o interdicții în afara programului de studiu:

„În timpul orelor este categoric interzis ca studentul să iasă undeva să participe la greve, să participe inclusiv la greva actuală. În inginerie, în fiecare zi studentul trebuie să fie ori la lucrări practice, ori la laboratoare, ori la cursuri teoretice. Noi trebuie să-i respectăm dreptul studentului de a adera la o formațiune sau alta, de a ieși în grevă, dar în afara orelor de studii.”

Liderii Platformei DA au dat asigurări repetate că mișcarea va rămâne una civică. Totuși, pentru mulți dintre studenți participarea la protest echivalează cu implicarea într-o acțiune politică, spune Nistor Lazar, președintele Senatului Studențesc al Academiei de Studii Economice. Din acest motiv, spune, el, nici nu se organizează participări colective la protestul din piață:

„Membrii noștri nu au interdicție de a merge în centru. Fiecare în parte decide dacă merge sau nu. Nu ne-am ciocnit cu un așa moment ca un grup de tineri să plece toți în Piața Marii Adunări Naționale, în contextul evenimentului care a început duminică. Cred că oricum, trebuie să anunțe din timp, până la urmă ei au venit să studieze.”

Printre cele peste 300 de corturi instalate în fața clădirii guvernului pot fi observate unele care poartă inscripția Facultății de Jurnalism de la Universitatea de Stat sau a Universității Tehnice. Deși nu sunt mulți, studenții cu care am stat de vorbă spun că apreciază faptul că administrațiile universităților nu se implică pentru a-i îndemna cum să procedeze.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG