Linkuri accesibilitate

Altfel nu reușim


«Sigur că suntem de partea oamenilor, cum altfel? Ce, nu ne-au furat pe toți? Suntem în serviciu, de aceea și păzim clădirea, dar nu mai avem ochi să-i vedem pe ăștia, - mi-a spus după protestul de astăzi unul dintre șefi, care asigura cordoanele de pază, uitându-se spre clădirea guvernului. Iar mai apoi a adăugat: «Domnișoara Natalia, dumneavoastră oricum discutați cu ăștia din Platformă. Transmiteți-le să fie mai tari în negocieri. Dacă spun «a», să spună deja și «b». Dacă vor să-l scoată pe procuror, lasă-i să propună și vreo trei candidaturi din partea poporului și așa la fiecare funcție. Altfel nu reușim!»

«Altfel nu reușim…» Știu că în cabinete mari se compun acum tot felul de strategii de comunicare, planuri de acțiuni, campanii de informare/dezinformare, dar le-aș sugera să lase la o parte măcar pe o clipă toate strategiile și planurile lor și să se gândească: «Ce am făcut noi greșit, dacă până și cei care ne asigură securitatea și ar trebui să fie de partea noastră, țin cu protestatarii?» Vouă doar vă pare că există o verticală, care vă asigură puterea, însă majoritatea bugetarilor, care încearcă să supraviețuiască din două-cinci mii de lei pe lună, vă urăsc. Și nu conteaza de ce culoare este ministerul pe care îl controlați - verde, albastru sau albastru deschis - aproape toți angajații vă urăsc. Mulți dintre ei se tem acum să iasă în piață, riscând să-și piardă de lucru, dar ei oricum vă urăsc. Nu v-ați întrebat de ce?

Alternativa, pe care au promis-o astăzi cei din Consiliul Protestatarilor, poate nu va fi neapărat așa cum ne-am fi dorit mulți dintre noi (apropo, care e problema să construiți alta, mai matură, mai profesionistă?), și totuși, n-ar trebui să uităm un lucru: protestul de astăzi sau cel din 6 septembrie nu este despre Platforma DA, Andrei Năstase, Igor Boțan sau Consiliul Protestatarilor, el este despre o putere coruptă, care a discreditat ideea eurointegrării, a uitat de orice limită al bunului simț și - cel mai important - a uitat cum a ajuns la această putere.

Spiritul critic, care s-a născut în ultimele zile, săptămâni sau luni, deja nu mai poate fi oprit. Acesta n-are cum să fie plătit de Țopa sau controlat de Platforma DA - el este un rezultat firesc al guvernării corupte. Nu vă vor ajuta nici strategii de comunicare, nici planuri de acțiuni - a venit timpul să vă coaseți buzunarele, să vă trimiteți reciproc la pușcărie ori să plecați. Voi aveți familii și copii care pe urmă vă vor întreba de ce n-ați fost de partea oamenilor atunci când erați obligați să fiți.

Cu toate că alternativa care se va naște din proteste are șansele să devină și ea coruptă, aceasta nu înseamnă că nu trebuie de încercat. Unele popoare au mers câte 40 de ani prin pustiu, noi, probabil, trebuie să pășim pe aceeași greblă de mai multe ori. Dar fără ca să greșim, fără ca să pășim pe aceeasi greblă, n-avem cum să învățăm cum să fim cetățeni și cum să rămânem critici față de orice guvernare, pe care o aducem la putere. Altfel nu reușim.

Opinia dvs.

Arată comentarii

XS
SM
MD
LG