Curtea de Apel Chişinău a menţinut astăzi mandatul de arest de 30 de zile pentru doi dintre activiștii mişcării Antifa, Mihail Amemberg şi Pavel Grigorciuc. Curtea de Apel urmează să examineze mâine situaţia altor patru activişti, inclusiv a unuia din liderii mişcării Antifa, fostul comunist, Grigore Petrenco. Toţi şase au fost reţinuţi duminică, 6 septembrie, la protestul violent din fața Procuraturii Generale şi au fost plasaţi în arest preventiv. Ei sunt cercetaţi pentru organizarea dezordinilor în masă.
Decizia Curţii de Apel este irevocabilă. Activiştii Pavel Grigorciuc şi Mihail Amembreg vor rămâne în arest până la 6 octombrie. Şedinţa de judecată a avut loc, astăzi, cu uşile închise. În timp ce judecătorii se aflau în deliberări cei doi au făcut declaraţii pentru presă. Iată ce a afirmat Pavel Grigorciuc:
„Acest dosar este unul politic. Poliţiştii au încercat să întrerupă protestul paşnic din faţa Procuraturii, au distrus corturi. Au sustras de la protestatari steaguri, pancarde şi alte lucruri. O parte din activiştii noştri au fost agresaţi fizic, iar expertiza medico-legală demonstrează acest lucru. Ceea ce se întâmplă acum este o încercare de a speria cetăţenii pentru a-i descuraja să participe la proteste. Noi îndemnăm oamenii să continue protestele împotriva acestui regim oligarhic şi criminal.”
În aşteptarea pronunţării sentinţei, numeroşi susţinători ai celor doi au scandat în sala de judecată „Libertate deţinuţilor politici” şi „Jos Plahotniuc”.
După ce judecătorii au pronunţat sentinţa, menţinând arestul preventiv, aceştia au scandat „Ruşine.”
„Iată încă o dovadă că în Moldova nu există judecată echitabilă. Toate instituţiile de drept sunt politizate şi capturate de oligarhi. Continuaţi protestele nu vă opriţi” a declarat Pavel Grigorciuc înainte să fie dus în izolator.
Avocatul celor doi, Roman Aronov, a cerut eliberarea de sub arest a clienţilor săi, sau cel puţin plasarea lor în arest la domiciliu. Decizia judecătorilor de la Curtea de Apel l-a nemulţumit pe avocatul Roman Aronov:
„Recursul meu a fost respins, chiar dacă procurorul nu a prezentat argumente convingătoare. Constat că argumentele apărării sunt ignorate, iar dosarul poartă un caracter politic. Se urmăreşte insistent condamnarea acestor activiști. Totuşi sunt optimist. Prognozele mele sunt pozitive. Chiar dacă Amemberg şi Grigorciuc, la fel ca şi alţi activişti din grupul Petrenco, vor petrece ceva timp în izolator, sunt convins că în final ei vor fi achitaţi şi eliberaţi.”
Procurorul care investighează cazul nu a fost prezent la şedinţa de astăzi, fiind înlocuit de un coleg, care a refuzat să facă declaraţii pentru presă.
După expirarea termenului de 30 de zile de arest preventiv, procurorii pot solicita prelungirea acestuia pentru încă o lună. Termenul poate fi prelungit consecutiv până la jumătate de an.
Tot astăzi urma să fie examinat recursul avocatului privind schimbarea măsurii de arest preventiv pentru unul din liderii mişcării Antifa Grigore Petrenco. Şedinţa de judecată a fost amânată pentru marţi.
Amintim că duminică, 6 septembrie 2015, în timpul protestului organizat de Grigore Petrenco în faţa Procuraturii Generale au avut loc altercaţii între protestatari şi forţele de ordine. Polițiștii au depistat asupra unor activiști lanțuri și alte obiecte din metal. Şase activişti au fost arestaţi preventiv, fiind suspectaţi de organizarea dezordinilor în masă. Potrivit avocaţilor, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă până la 8 ani de închisoare.