Linkuri accesibilitate

Ce caută Putin în Siria (22)


Moștenirea lui Corneliu Vadim Tudor (Contributors)

Ediția electronică a revistei 22 informează despre sosirea la Chișinău a fostului procuror anticorupție român Mariana Alexandru. Pensionată anticipat, la cerere, anul trecut, cea care a instrumentat dosarele de corupție ale unor nume sonore - Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Monica Iacob Ridzi sau Elena Udrea. Potrivit revistei 22, azi se afla în capitala Republicii Moldova și procurorul șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție, Călin Nistor, ca participant la conferința „Anticorupție: Situația actuală și studiul de caz al României”.

Același săptămânal îl publică pe Armand Goșu cu o analiză intitulată Ce caută Putin în Siria, în care se vorbește despre semnale trase deja din august de medii de informare siriene (de opoziție) și occidentale că armata Rusiei se află în Siria. Între timp, ca și în Donbas, rețelele de socializare și forumurile au confirmat prezența, pentru că militarii ruși postează într-o veselie fotografii și diverse amănunte. Goșu reamintește că Siria a rămas unul dintre aliații fideli ai Moscovei, încă din 1982, și atrage atenția asupra derutei occidentale. Statele Unite n-ar prea ști care sunt intențiile reale ale lui Vladimir Putin. Un lucru e însă cert, se arată în analiza din 22: prezența militară rusească pe frontul sirian e de natură să joace echivoc, să interfereze nefericit cu acțiunea unei eventuale ofensive occidentale împotriva Statului Islamic. Deocamdată, „pentru liderul de la Kremlin destinul lui Assad poate fi un fel de premoniție a ceea ce i s-ar putea întâmpla lui Putin însuși. (...) nu atât relația cu Assad e importantă, cât principiul neacceptării schimbării unui regim politic prin revoluție”, căci „primăvara arabă a fost receptată la Kremlin ca o operațiune CIA de schimbare prin revoluții a regimurilor politice”.

Aceeași temă și-a ales și Iulian Chifu în articolul de astăzi din Evenimentul zilei, care vorbește despre „Războiul Rusiei cu Occidentul la nivel global”. Descinzând în Siria, Moscova ar fi avertizat „fără putință de tăgadă și fără recurs, că a trecut la o ofensivă generală pe plan global împotriva Occidentului, a SUA și a Europei, oriunde se poate în lume”.

Moartea fostului lider al Partidului România Mare, Corneliu Vadim Tudor, este comentată în principalele publicații tipărite și on-line ca punct final pentru o fază sumbră a României postcomuniste. Pentru Ioan Stanomir, moștenirea intelectuală a lui Corneliu Vadim Tudor nu este altceva decât „consacrarea unui stil al invectivei” (Contributors). „Nu cred că societatea românească are motive să-l regrete ca om politic și ziarist, dar un Dumnezeu să-l odihnească!, așa cum se spune la orice trecere în neființă, merită. Nu mai poate fi judecat de noi, ci are de dat explicații în altă parte”, scrie Dan Andronic în Evenimentul zilei. Editorialul său e întregit de o selecție de titluri din România Mare, săptămânalul condus de Vadim Tudor, pentru care simte nevoia precizării „rânduri interzise minorilor”.

XS
SM
MD
LG