Linkuri accesibilitate

Scenarii politice despre Platforma Civică „DA” (Adevărul)


Turcia, Nato și criza refugiaților (Evenimentul zilei).

Într-un comentariu publicat pe blogurile Adevărul, Dan Nicu explică de ce nu este de acord cu principala revendicare a Platformei Civice „Dreptate și Adevăr” de la Chișinău: alegerile anticipate. Sociologul merge pe două scenarii comparative, ambele socotind că alegerile anticipate ar avea loc repede, adică până în 2016 sau curând după începerea anului viitor. Devenită partid, Platforma Civică „Dreptate și Adevăr” are șanse să câștige primul loc în viitorul Parlament, dar ar trebui să obțină cam 25% din voturi ca să spere să intre la guvernare.

Acest scenariu merge pe ideea că, din partea dreaptă a spectrului politic, ca potențiali aliați ai PCDA, doar liberalii vor obține în jur de 8% și e de sperat, dar nu e sigur, că formațiunea fondată de Iurie Leancă va trece de pragul de 6%. Dacă nu se alege cu 25%, PCDA va trebui să facă alianță exact cu cei cu care spune acum că nu se va alia niciodată, adică democrații și liberal-democrații care au format Alianța pentru Integrare Europeană 3. Acesta, spune Dan Nicu, ar fi scenariul cel mai probabil.

Dar 25% este o țintă mult prea sus, în condițiile culoarului bun de ascensiune al Partidului Socialist al lui Igor Dodon și al Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi.

Un al doilea scenariu ar da șanse stângii să formeze o unei alianță de guvernare. În varianta unor alegeri organizate curând, comuniștii nu au când să scadă într-atât încât să nu intre în Parlament. Iar aceasta, crede Dan Nicu, este „cea mai probabilă prognoză” pentru o societate încă „rusificată şi supusă propagandei ruseşti”. Alegerile ar trebui deci organizate la termen, adică în 2018, dând timp noilor partide să se fortifice, să-și creeze rețeaua necesară în teritoriu - este concluzia comentatorului publicat de ediția centrală on-line a ziarului Adevărul.

Analistul Iulian Chifu scrie astăzi în Evenimentul zilei că nu e exclus ca Turcia să apeleze curând la articolul din Tratatul Alianței Nord-Atlantice prin care se prevede intervenția imediată în sprijinul unul stat membru agresat militar. „Turcia, scrie Chifu, se află în postura de a fi înconjurată strategic de către Rusia, după amplasarea noilor capabilități militare terestre și a viitoarei baze aeriene lângă Latakia și consolidarea prezenței și exercițiilor militare ruse în Estul Mediteranei”. Este vorba de noua „opțiune strategică a Rusiei de a ieși la mările calde”. Iulian Chifu se referă apoi la acuzațiile aduse Turciei pentru că a lăsat să treacă spre Vest imigranții sirieni. Pentru Chifu, acestea sunt acuzații nedrepte, având în vedere că Turcia găzduiește în clipa de față două milioane de refugiați sirieni, ”mai mult de jumătate din sirienii refugiați în întreaga lume. Turcia este și țara cu cel mai mare număr de refugiați găzduiți din lume”. Pe de altă parte, Ankara a găzduit refugiați de diverse etnii și religii, inclusiv nu mare număr de kurzi care fugeau din Siria, iar contribuția comunității internaționale nu a fost deloc pe măsură. „În cazul Libanului (...), Iordaniei și a Egiptului, statele Golfului plătesc parțial pentru tabere și întreținerea refugiaților, nu și (în cazul) Turciei”. „O acțiune preventivă de susținere financiară a acestor tabere și a refugiaților în Turcia și în statele vecine Siriei, încă de acum 3-4 ani, ar fi evitat, poate, exodul masiv de refugiați spre Europa”, este concluzia acestei analize din Evenimentul zilei.

XS
SM
MD
LG