Linkuri accesibilitate

Ce s-a realizat până acum din banii trimiși de peste Prut?


Valeriu Streleț și Victor Ponta, la Neptun
Valeriu Streleț și Victor Ponta, la Neptun

Guvernul de la București spune că va propune parlamentului să acorde un împrumut Chișinăului de 150 de milioane de euro.

La Neptun, în Romania, pe malul Marii Negre a avut loc o şedinţă comună a guvernelor de la Chişinău si Bucureşti. Potrivit premierului Streleț de la Chişinău la şedinţa de la Neptun au fost discutate proiectele de infrastructură ale României în Moldova și eventuala participare a întreprinzătorilor din România la viitoarele privatizări din Moldova.

Guvernul României poate acorda un împrumut de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Anunțul a fost făcut astăzi de premierul român Victor Ponta după ședința comună a guvernelor de la Bucureşti şi Chişinău. Împrumutul urmează a fi aprobat şi de parlamentele celor două state.

Victor Ponta
Victor Ponta

„Până la momentul la care Moldova va avea un nou acord cu FMI şi alte instituţii financiare internaţionale, este de datoria şi de puterea României ca într-un moment dificil să vă dăm acest împrumut în condiţii extrem de avantajoase”, a spus Victor Ponta, precizînd că creditul este acordat pentru cinci ani cu o dobândă de 1,5 la sută anual.

Premierul moldovean Valeriu Streleţ a explicat pentru ce va fi utilizat acest împrumut:

„Avem intenția să reanimăm proiectele investiționale care au fost temporar suspendate din motivul absenței suportului bugetar de la partenerii de dezvoltare pe care contam atât de mult.”

Prima tranşă ar urma să fie alocată în acest an şi anume 60 de milioane de euro. Ceea ce constituie mai puţin de jumătate din finanțările partenerilor externi pe care conta executivul de la Chişinău.

Valeriu Streleț
Valeriu Streleț

Acest împrumut este al doilea ajutor financiar substanţial al Guvernului român, după grantul nerambursabil de 100 de milioane de euro promis în 2010. Preşedintele român din acea vreme Trăian Băsescu promitea că banii vor fi oferiți timp de patru ani. Recent, termenul de oferire a acestui ajutor nerambursabil a fost extins de la 4 la 8 ani.

Din cele 100 de milioane de euro promise în 2010 au fost alocate până acum mai puţin de jumătate, mai exact 40 de milioane, dintre care 20 de milioane - pentru construcţia şi reabilitarea grădinițelor din Moldova. Proiectul cu grădinițele este „cel mai popular” proiect finanţat de România a spus astăzi premierul Victor Ponta, şi a promis, tot pentru acest scop, încă 5 milioane. Din cele 770 de grădinițe beneficiare în cadrul proiectului, aproape 500 vor fi finalizate în acest an, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă Mircea Eşanu, directorul executiv al Fondul de Investiţii Sociale (FISM):

Mircea Eșanu
Mircea Eșanu

Mircea Eșanu: „Majoritatea banilor, circa 75% merg în renovări, şi o cotă de 25% merg în bunuri. Până acum noi am livrat 530 de seturi de mobilier în 320 de grădiniţe.”

Din acelaşi ajutor de 100 de milioane de euro, 7 milioane au mers pentru reconstrucţia caselor din Cotul Morii, distruse în urma inundaţiilor din vara acelui an. Peste 5 milioane de euro au fost alocaţi pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni.

Începând cu 2007 Guvernul român acordă anual şi din bugetul de asistență oficială pentru dezvoltare finanțări pentru diverse proiecte în Republica Moldova. Sumele variază de la an la an, în 2007 au fost până la un 1 milion de euro, iar în 2014 au atins cifra record de aproape 10 milioane. Multe din proiecte sunt sprijinite financiar nu doar de România. În 2014, de exemplu, guvernul român a alocat 1 milion de euro pentru renovarea Institutului Mamei şi Copilului din Chişinău. Purtătorul de cuvânt al directorului Institutului, Doru Dendiu spune că, de fapt, au fost în jur de 700 de mii, utilizaţi pentru reabilitarea și dotarea cu echipamente medicale de ultimă generație a mai multor secții din maternitate și a fost modernizată intrarea principală și holul de acces. O a doua tranşă promisă de guvernul român, de 1,5 milioane de euro, vor fi utilizate pentru alte 6 proiecte de renovări şi dotări în departamentele chirurgie și pediatrie, ne-a mai spus Doru Dendiu.

Cele mai importante, dar şi cele mai costisitoare proiecte comune şi anume interconectarea rețelelor de gaze și de curent, rămân în așteptare pe agenda bilaterală.

În fine, România nu se numără printre principalii investitori ai Republicii Moldova. Însă, anul trecut, România a devenit principalul partener comercial al Moldovei. Schimburile comerciale au depăşit 1,2 miliarde de dolari.

Previous Next

XS
SM
MD
LG