Premierul Valeriu Streleț s-a întâlnit joi la Chișinău cu misiunea FMI condusă de Ivanna Vladkova-Hollar. După discuții, oaspeții străini nu au făcut declarații, dar șeful guvernului moldovean a spus că FMI nu va discuta despre vreun nou acord de finanțare decât după ce Banca Națională va avea o nouă conducere. Detalii are Alla Ceapai.
Demisia Guvernatorului BNM a schimbat mandatul delegaţiei FMI de a negocia şi semna un acord de creditare a Republicii Moldova, a declarat premierul Valeriu Streleţ. Informaţia a fost confirmată mai devreme şi de reprezentanţa FMI în Moldova.
Valeriu Streleţ: „Vreau să menţionez în mod prioritar că până la dată de 21 septembrie conform informărilor pe care le-am avut personal ca prim-ministru şi discuţiilor cu reprezentantul FMI la Chişinău misiunea a avut mandatul de a discuta, negocia şi semna un acord, memorandum cu Republica Moldova şi programul de ţară privind politicile economice şi financiare. Urmare a anunţării demisiei de către guvernatorul Drăguţanu acest mandat a fost retras. Misiunea urmează să activeze în doi pași. Primul este evaluarea politicilor financiare a Guvernului și a BNM și pasul doi, stabilirea unei perspective de semnare a unui nou program de țară”
FMI ar putea relua negocierile după ce o nouă conducere a Băncii Naţionale va fi confirmată de Parlament, a declarat Valeriu Streleţ. Pe de altă parte, premierul a promis că va încerca să urgenteze procesul chiar şi cu actuala conducere demisionară a BNM:
„Noi vom identifica soluţii să avem un acord cadru cu FMI în timpul cel mai apropiat, demersuri în acest sens deja întreprindem. Cred cu fermitate că noi putem soluţiona această situaţie din cauză că mandatul guvernatorului care chiar dacă şi-a prezentat demisia este un mandat deplin, un mandat care îi permite să ia decizii şi să-şi asume responsabilități, inclusiv gestionarea procesului de lichidare a băncilor și gestionarea situației post lichidare.”
Deocamdată nu este limpede când Parlamentul va examina cererile de demisie a guvernatorului BNM şi adjunctului său şi dacă demisiile vor fi sau nu acceptate.
Mai mulţi experţi, foşti miniştri de finanţe şi ex-premierul Ion Sturza spuneau zilele trecute că demisia guvernatorului BNM ar fi fost regizată pentru a împiedica negocierile cu FMI. La părerea lor, autorităţile nu şi-ar dori, în realitate, un nou acord cu FMI, întrucât acesta ar impune reforme nepopulare, care pe fundalul protestelor stradale, nu ar conveni guvernării. Şeful cabinetului de miniștri a spus că nu sunt decât speculaţii:
„Este convingerea mea personală, a echipei guvernamentale şi a Alianţei pentru Integrare Europeană că cooperarea cu FMI este crucială.”
Premierul Valeriu Streleţ a ţinut să facă precizări şi despre creditul promis de Guvernul României, un alt subiect în jurul căruia au început să apară „speculaţii”, aşa cum a spus primul ministru.
Faptul că acest împrumut a fost acordat în ziua în care misiunea FMI şi-a început vizita la Chişinău este doar o coincidenţă a clarificat şeful cabinetului de miniştri. El a spus că discuțiile cu autorităţile române au început mult mai devreme. Chiar dacă ar fi fost semnat un acord cu FMI, finanţările partenerilor externi ar fi fost dezgheţate abia la finele anului. Conştiente de acest lucru, autorităţile au apelat la sprijinul român pentru a nu suspenda proiecte investiţionale, a mai spus Valeriu Streleţ.