Linkuri accesibilitate

Renato Usatîi şi Igor Dodon, în topul preferințelor electoratului în luna septembrie


Un nou sondaj de opinie CBS-AXA: 8 din 10 moldoveni se declară dezamăgiți de starea lucrurilor din R.Moldova.

Potrivit sondajului de opinie realizat de CBS-AXA în luna septembrie, o majoritate covârșitoare a moldovenilor cred că țara lor merge într-o direcție greşită şi că, dacă ar avea loc alegeri anticipate, în parlament ar intra 8 partide. De cea mai mare popularitate se bucura liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi şi liderul socialiștilor Igor Dodon. Ambele partide organizează proteste la Chișinău și au instalat corturi în fata Parlamentului Moldovei. Ambele partide pledează pentru o relație mai strânsă a Moldovei cu Rusia.

Pe segmentul nemulțumirii populare, rezultatele cercetării sunt comparabile cu anul 1998, când la fel, 8 din 10 moldoveni se declarau dezamăgiți de starea lucrurilor din Republica Moldova. Pe acest fundal, explică experții CBS-AXA, e firesc să scadă nivelul de încredere cu care au fost cotate partidele de la guvernare, acestea regăsindu-se la coada listei în eventualitatea unor alegeri parlamentare. În căutarea unei alternative politice, văzută preponderent în partidele de stânga conform sondajului, cetățenii acordă vot de neîncredere și instituțiilor statului, remarcă sociologul Ion Jigău:

Ion Jigău
Ion Jigău

„Președinție, parlament, guvern, niciodată încrederea nu a fost atât de joasă, era totuși în jur de 20 la sută, aproximativ ca și la sindicate, organizații non-guvernamentale. Acum e mult sub 10 la sută, deci este o lipsă totală de încredere în societate în toate instituțiile principale ale statului, ceea ce tot este un semn foarte îngrijorător.”

Sondajul mai arată că jumătate din respondenți sunt îngrijorați de creșterea prețurilor, de sărăcie și de nivelul corupției în Republica Moldova. Aceste temeri, spune Ion Jigău i-a determinat pe mulți cetățeni să fie solidari cu manifestanții din Piața Marii Adunări Naționale.

Astfel, 80 la sută din respondenți consideră că mișcarea protestatară trebuie să continue, fiind susținute și revendicările înaintate guvernării. Peste 70 la sută din cei chestionați optează pentru tragerea la răspundere a celor care au admis furtul din sistemul bancar, pentru demisia conducătorilor instituțiilor de drept și pentru numirea altora în bază de concurs. Sociologul Ion Jigău:

„Tot ce ține de miting este neașteptat de comentat în societate, este privit, se vrea participarea. Tot ce au început să spună cei din platformă a atins strunele dureroase, nervii dureroși ai societății.”

Totodată, din doi respondenți, unul a declarat că este de acord să fie organizate alegeri parlamentare anticipate. În opinia lor, aceasta ar putea fi o cale pentru a înlătura oligarhii de la putere și pentru a aduce la guvernare persoane integre care să asigure o stabilitate politică. Comparativ, cu cercetările similare din luna mai, remarcă sociologul Vasile Cantarji a crescut simțitor și disponibilitatea oamenilor de a-și manifesta nemulțumirea în stradă:

„Este enormă creșterea indicatorilor, în septembrie față de luna mai, potențialul protestatar în Republica Moldova a crescut semnificativ. Astfel, pentru forma de protest cel mai des acceptată, participarea la demonstrații, greve legale, în mai 2015 erau gata să ia parte la asemenea manifestații 7,3 la sută din respondenți, în septembrie înregistrăm deja 38,6 procente.”

Urmare a acțiunilor de protest la care au participat zeci de mii de cetățeni, pentru prima dată în sondaj apare Platforma Civică Pentru Demnitate și Adevăr „DA” cu o încredere de 6 la sută. Cercetarea mai arată că lideri ai partidelor de stânga, și ai celor care se declară proeuropene au împărțit procente de încredere a circa jumătate din respondenți, 46 la sută fiind cei care au spus că nu au încredere în nimeni.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG