Linkuri accesibilitate

Parlamentul European în căutarea unei strategii comune pe tema crizei din Siria


Martin Schultz întîmpinîndu-i pe Angela Merkel și François Hollande astăzi la Strasbourg
Martin Schultz întîmpinîndu-i pe Angela Merkel și François Hollande astăzi la Strasbourg

„Putin și Assad și-au pierdut orice credibilitate. Ei nu sunt parte din soluție. Ei sunt parte din problemă” (Tune Kelam).

Parlamentul European a dezbătut astăzi atît criza din Siria și criza refugiaților din Europa, cît și intervenția militară a Rusiei în Siria, lansată în forță, la sfârșitul lui septembrie. Parlamentul European și-ar dori pentru Siria o soluție diplomatică și să implice mai puternic Turcia, dupa cum reatează corespondenta Europei Libere la Strasbourg.

Cele mai importante grupuri din Parlamentul European s-au arătat îngrijorate de intervențiilor militare ale Rusiei în Siria, care ar putea face ca acest conflict să se extindă în regiune. Rusia, Statele Unite și Uniunea Europeană trebuie să găsească împreună o strategie geopolitică exact așa cum au făcut în privința acordului nuclear cu Iranul, a spus președintele Comitetului de Afaceri Externe, germanul Elmar Brok, în timp ce colegul său Michael Gahler a exclus ideea unei soluții cu menținerea lui Bashar al-Assad la putere.

„Chiar dacă trebuie să luăm în considerație și interesele Rusiei asupra bazei aeriene Latakia, sunt convins că la finalul unui proces de negociere nu poate fi vorba despre un viitor pentru regimul Assad”, a arătat Gahler.

„Putin și Assad și-au pierdut orice credibilitate. Ei nu sunt parte din soluție. Ei sunt parte din problemă. Există câteva soluții care implică zone unde să fie interzise zborurile aeriene, asigurarea zonelor terestre și organizarea unor conferințe ale donorilor", este de părere fostul dizident estonian Tune Kelam, membru al PPE.

Însă în viziunea vicepreședintelui Comisiei pentru Afaceri Extrerne, Ioan Mirca Pașcu, strategia Rusiei este mult mai complexă și include acțiuni desfășurate în paralel pe mai multe planuri, care ating inclusiv Ucraina și Republica Moldova.

„Cu intervenția militară din Siria, cele două mari provocări ale UE, Ucraina și Statul Islamic, precum și criza refugiaților converg. Rusia luptă în realitate alături de Assad consolidând acest regim, intensificând astfel exodul refugiaților și eliberând locul pentru organizația teroristă Statul Islamic. Consolidându-și în Siria un cap de pod, Rusia își consolidează statutul de mare putere. Astfel, intervenția Rusiei are rolul de a distrage atenția de la Ucraina, unde implementarea Acordului de la Minsk este direct legată de ridicarea sancțiunilor, pe care ei speră se îl obțină prin actualul blocaj. În paralel, Rusia și-a intensifica activismul în Moldova, nu militar, ci prin orchestrarea unor proteste împotriva actualei coaliții pro-europene. Următorul pas este înlocuirea actualului guvern cu unul pro-rus", a spus Ioan Mircea Pașcu.

Majoritatea eurodeputaților este de părere că acest conflict nu poate fi rezolvat pe cale armată. UE trebuie să joace un rol mai important în identificarea unei soluții diplomatice care să aducă la aceeași masa Rusia, SUA, dar și Iranul, Arabia Saudită și alți actori regionali, în scopul evitării escalarării conflictului.

Turcia trebuie să joace un rol in criza refugiaților, dar fără ca UE să facă rabat de la condițile sale privind drepturile omului. Aceeași idee a fost întărită și în cadrul unei conferințe de presă organizate de președinta Grupului Verzilor, Rebeca Harms, împreună cu fosta dizidentă politică turcă de etnie curdă Leila Zana, laureată în 1995, a premiului Saharov pentru libertate de gândire. Turcia trebuie să înceteze violarea drepturilor omului, atacurile la adresa presei și asupra minorității curde, au spus eurodeputații.

XS
SM
MD
LG