Linkuri accesibilitate

Bătălii electorale pe fundalul crizei economice


Liderul de la Tiraspol Evgheni Şevciuk introduce taxa pe tranzacţiile off shore şi dispune achitarea a 80 la sută din mărimea pensiilor şi salariilor.

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Bătălii electorale pe fundalul crizei economice din stânga Nistrului. Evgheni Şevciuk introduce taxa pe tranzacţiile off shore şi dispune achitarea a 80 la sută din mărimea pensiilor şi salariilor. Şi… Premiul Libertăţii, acordat al treilea an la rând, la Chişinău, unei organizaţii pentru apărarea drepturilor omului, inclusiv în regiunea transnistreană.

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute:

***

Şeful administraţiei transnistrene Evgheni Şevciuk a dat indicaţii ca pensiile şi salariile bugetarilor să fie achitate în mărime de 80 la sută, cu 10 procente mai mult după tăierea lor cu aproape o treime în martie. În ajunul deciziei, executivul din Tiraspol recomandase menţinerea nivelului de 70 la sută a mărimii plăţilor sociale. Datoriile la pensii şi salarii în regiunea transnistreană au depăşit 50 de milioane de dolari. Veniturile bugetare s-au redus de la începutul anului cu aproape 20 la sută, iar comerţul cu 25 la sută. Evgheni Șevciuk a repetat însă, recent, că Tiraspolul nu se va alătura acordului de liber schimb dintre R.Moldova și UE, chiar dacă de la 1 ianuarie 2016 va expira regimul de preferințe în comerțul cu țările UE, oferit întreprinderilor din regiunea transnistreană pentru a li se ușura trecerea la acordul de liber schimb.

Moscova îndeamnă Chișinăul să aibă, citam: „o poziție mai realistă în procesul de pace transnistrean” și să faciliteze reluarea negocierilor în format 5+2. Chișinăul ar trebui să-și „reconsidere” unele decizii, afirmă ambasadorul rus cu misiuni speciale, Serghei Gubarev, într-un mesaj postat pe site-ul Ministerului rus de externe, citat de Interfax. Serghei Gubarev se referă, în speță, la decizii ale Chișinăului privind inculparea unor oficiali de la Tiraspol și la așa-zisul „embargou economic asupra regiunii” transnistrene. Oficialul rus sugerează, totodată, că nu ar fi bine ca actuala pauză în negocierile în format 5+2 să se prelungească prea mult și îndeamnă ambele părți să-și consolideze încrederea reciprocă prin „pași concreți”.

Președintele României, Klaus Iohannis, a folosit ocazia unui discurs rostit la sediul din New York al Națiunilor Unite pentru a îndemna forul internațional să nu neglijeze conflictele din fostul spațiu sovietic. „Națiunile Unite trebuie să fie mai puțin tolerante în privința conflictelor prelungite din regiunea Transnistria a Republicii Moldova, Georgia și Nagorno-Karabah.”, a spus Iohannis, adăugând că „orice status quo în situații contrare dreptului internațional este întotdeauna fragil și poate conduce la izbucniri ocazionale ale violenței.” Liderul României a făcut aceste remarci marți în intervenția sa la summit-ul pe tema combaterii terorismului organizat din inițiativa președintelui Statelor Unite, Barack Obama, în marginea sesiunii Adunării Generale ONU.

Aflat în Statele Unite, cu ocazia Adunării Generale ONU, premierul Valeriu Streleț s-a întâlnit, joi, cu adjunctul secretarului de stat pentru afaceri europene, Victoria Nuland. Potrivit unui comunicat al guvernului de la Chișinău, premierul a discutat despre intenția executivului de a negocia un acord de creditare cu Fondul Monetar Internațional. Cu diplomatul american, premierul Streleț și ministrul de externe Natalia Gherman au discutat și despre „securitatea energetică a Republicii Moldova”, mai precis despre construcția unor noi interconexiuni electrice și a gazoductului Ungheni-Chișinău. Securitatea regională și conflictul înghețat din Transnistria au fost de asemenea subiecte de discuție cu Victoria Nuland.

În primul discurs ținut de la tribuna Națiunilor Unite, premierul Valeriu Streleț a cerut retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului. Potrivit Unimedia, premierul a mai cerut și înlocuirea misiunii militare de pacificatori cu una civilă, internațională. Valeriu Streleț a subliniat că indiferent de contextul extern și intern, Chișinăul va căuta numai o soluție pașnică pentru problema transnistreană.

Tiraspolul a cerut autorităților de la Chișinău să renunțe temporar la interdicția de circulație pe teritoriul R.Moldova a mașinilor cu plăci de înmatriculare din orice regiune nerecunoscută. Poliția de frontieră a anunțat intrarea în vigoare a acestei măsuri de pe 31 august, invocând convenţiile internaționale semnate de Republica Moldova. Experți de la Tiraspol și Chișinău din grupurile de lucru privind transportul s-au întâlnit vineri la oficiul OSCE de la Tighina.

***

Europa Liberă: La Tiraspol, săptămâna trecută a fost marcată de tensiunile între administraţia lui Evgheni Şevciuk şi Sovietul suprem, care devin tot mai adânci pe măsură ce se apropie alegerile în legislativul regiunii şi administraţiile locale, de pe 29 noiembrie. Care a fost mărul discordiei, aflăm din relatarea Linei Grâu.

Evgheni Şevciuk
Evgheni Şevciuk

Alegerile din regiunea transnistreană accentuează și mai mult divergențele care există între puterea executivă și cea legislativă de la Tiraspol. Liderul regiunii, Evghenii Șevciuk spune că vrea să majoreze din 1 octombrie cota de achitare a salariilor și pensiilor. Din cauza crizei economice fără precedent, din februarie administrația achită populației doar 70 la sută din plăți, restul fiind considerate datorii ale bugetului. Acum, Evghenii Șevciuk a dat indicații ca salariile și pensiile să fie achitate în proporție de 80 la sută. Spune că a găsit și bani pentru asta – impozitarea tranzacțiilor care sunt efectuate prin zonele off-shore. Singura problemă, spune Evghenii Șevciuk, este că deputații din Sovietul Suprem blochează această inițiativă. Potrivit calculelor, în cazul unei cote maxime de impozitare de 10 la sută, sumele acumulate suplimentar în buget în 2014 de exemplu ar fi constituit 24 milioane dolari.

Situația creată în jurul impozitării tranzacțiilor din off-shore a fost discutată săptămâna trecută în cadrul unei ședințe extraordinare a executivului din regiune, unde s-a constatat că de patru ori consecutiv Sovietul Suprem nu s-a putut întruni în ședință, din lipsă de cvorum, adică din cauza absenței deputaților, pentru a examina inițiativele cu privire la taxarea acestor tranzacții. Iar fără acest mecanism oamenii nu pot primi salarii majorate.

Serviciul de presă al lui Evghenii Șevciuk spune că pentru a ieși din blocaj la indicația acestuia într-o săptămână va fi elaborat la nivel de executiv un mecanism care va permite impozitarea tranzacțiilor off-shore fără să fie nevoie și de acordul Sovietului Suprem.

„În următoarea săptămână, spune Evghenii Șevciuk, vor fi oprite toate celelalte cheltuieli bugetare, vor fi împrumutați bani de la alte capitole, astfel încât din 1 octombrie să fie achitate salariile și pensiile în proporție de 80 la sută”. Șevciuk a declarat că a încercat și anterior să aducă transparență în domeniul bancar și să aducă tranzacțiile off-shore în zona legală, însă inițiativele sale nu au fost susținute de majoritatea deputaților din Sovietul Suprem.

„Acum, spune Evghenii Șevciuk, putem prezenta unele materiale concrete. Din 2012 până în prima jumătate a anului 2015 pe contul unor companii din off-shore au fost transferate 1 miliard 328 milioane dolari. Sumele care au intrat de pe contul companiilor off-shore în Transnistria au fost de 1 miliard 15 milioane dolari. Valoarea capitalului scos din Transnistria, dacă e să calculăm diferența dintre banii plecați în off-shore și cei întorși înapoi, este de 292 milioane dolari. Majoritatea acestor tranzacții au fost operate de clienții Agroprombank, spune Șevciuk. Tendințele, potrivit lui, au devenit îngrijorătoare în prima jumătate a anului 2015. Dacă în 2014 ieșirile de capital operate de clienții Agroprombank au constituit 85 milioane dolari, atunci în 2015 doar jumătate de an au fost scoși 81 milioane dolari, adică fluxul practic s-a dublat. Volumul acestor tranzacții a devenit îngrijorător pentru securitatea economică a Transnistriei”, a declarat Evghenii Șevciuc.

Acesta a dispus de asemenea ca toate tranzacțiile mari legate de zonele off-shore să fie luate sub controlul KGB-ului și al internelor din regiune, iar acestea, împreună cu procuratura de la Tiraspol au fost obligate să-i raporteze în fiecare zi despre sumele colectate suplimentar la buget.

Pe de altă parte, agenția de știri Regnum, dar și portalul de expresie rusă NewsMaker.md scriu, cu referire la surse din legislativul de la Tiraspol, că ședințele Sovietului Suprem nu pot avea loc tocmai din cauza deputaților afiliați lui Șevciuk. Prin absența lor de la ședințe, aceștia ar bloca intenționat activitatea legislativului, pentru a-i crea o imagine proastă și a-i permite lui Șevciuk să acumuleze astfel capital politic.

Departamentul pentru lupta cu crimele economice și corupția, subdiviziune a internelor de la Tiraspol, a indicat ca sursă principală a scurgerilor de bani către firmele off-shore clienții băncii Agroprombank. Șeful băncii, Vladislav Tidva, a reacționat printr-un comentariu pe Facebook, demontând argumentele administrației. Referitor la diferența dintre sumele ieșite in regiunea transnistreană și cele revenite înapoi din companiile off-shore, acestea se datorează faptului că în schimbul acestor sume în regiune au fost importate bunuri și servicii din zone off-shore, spune șeful de la Agroprombank. „Deci este vorba despre importuri și nu despre scurgeri de capital”, scrie Vladislav Tidva. Acesta a calificat ca fiind inconsistentă și cea de a doua acuzație formulată de administrația de la Tiraspol – precum că ieșirile de capital în 2015 au devenit critice pentru securitatea economică a regiunii. „Volumul operațiunilor off-shore va fi chiar mai mic decât în anii precedenți. În plus, macrostatistica precedenților trei ani arată că perioadele de creștere a volumelor de operațiuni off-shore a fost de fiecare dată însoțită de creșteri ale economiei, a veniturilor bugetare și salariilor. Iar în acest an, odată cu scăderea operațiunilor off-shore economia s-a restrâns cu 20 de procente și s-au redus veniturile bugetare și salariile”, scrie Vladislav Tidva.

În ceea ce privește taxarea banilor care merg în off-shore, șeful Agroprombank spune că acest lucru s-a mai făcut o dată în 2012, iar acumulările la buget au fost aproape de zero. Asta, pentru că întreprinderile s-au adaptat, iar venitul a mers către bugetele altor state. „În 2012, clienții băncii au plătit doar aproximativ 34 mii dolari. Nici de data aceasta taxa off-shore nu va aduce rezultate mai bune”, scrie șeful Agroprombank, Vladislav Tidva, pe rețeaua de socializare Facebook.

***

Europa Liberă: Cum este văzută situaţia economică a regiunii transnistrene din perspectiva unui om de afaceri, dar şi a unui consumator de rând? Europa Liberă a stat de vorbă cu întreprinzătorul Dmitri Goncearenko din Tiraspol.

Dmitri Goncearenko: „Экономическая ситуация сложная, и с точки зрения бизнеса, и с точки зрения потребителя. Очень сильно упало количество денег в экономике, поэтому очень упали обороты абсолютно в любых видах бизнеса. Это чувствуют на себе потребители, это чувствуем на себе мы. Потому что бизнес не может зарабатывать денег, бизнес не может платить налоги в том объеме, в котором это было раньше. Меньше денег поступает в экономику – меньше денег получают люди. В общем, такая вот не очень хорошая динамика, получается определенный коллапс. Воронка закручивается, в общем, что будет дальше не очень мы представляем, ждем, что что-то изменится.”

Europa Liberă: L-am întrebat pe Dmitri Goncearenko ce crede despre introducerea de către administraţia transnistreană a aşa numitei taxe pe tranzacţiile cu zonele off shore?

Dmitri Goncearenko: „Ну, во-первых, мы подождем, пока этот оффшорный сбор будет-таки введен, пока просто проанонсировано то, что он в течение какого-то короткого времени должен быть разработан и запущен. Но я думаю, что, скорее всего, ни к чему это не приведет положительному для экономики, возможно, ни к чему вообще. Почему я делаю такой вывод? Потому что в 2012 году у нас уже был такой опыт, была попытка ввести подобный сбор. Он просуществовал два месяца, государство собрало порядка 100 тысяч долларов налогов, причем 50 тысяч долларов из них в первую неделю, затем бизнес перестроился, схемы работы изменились таким образом, чтобы не попадать под этот сбор. Этот сбор чрезмерный, он в и так непростой ситуации еще больше ухудшает положение бизнеса, поэтому бизнес как гибкая структура старается его обойти. Законность вообще введения распоряжениями или указами новых налоговых сборов не буду рассматривать, оставлю на рассмотрение юристов этот вопрос. Думаю, что никому хорошего ничего такая политика со стороны государства не принесет. Пока государство будет относиться к бизнесу как к потенциальным преступникам – экономика Приднестровья развиваться не будет.”

Europa Liberă: Opinia întreprinzătorului din Tiraspol, Dmitri Goncearenko.

***

Europa Liberă: De unde s-ar putea găsi banii necesari pentru achitarea integrală a pensiilor şi salariilor în regiunea transnistreană? I-am întrebat pe mai mulţi locuitori întâlniţi la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.

- На машинах надо поскромнее ездить…

- Ну, что я думаю для того, чтобы правительство смогло выплачивать в полной мере зарплаты, пенсии и все? Для этого в первую очередь, мне кажется, нужно перестать кататься на дорогих машинах, а то, я смотрю, у некоторых политиков машины по 150 тысяч долларов, по 200 тысяч долларов. Я считаю, что стоит запустить заводы. Это, к примеру, Электромаш, это основные были наши заводы, которые приносили нам прибыль и с помощью которых Приднестровье как-то поднималось.

- Присоединиться к кому-нибудь. Или к Молдове, или к России. А так что? Заводы стоят, где им взять денег? Работы нет. У меня сын уже два года без работы. Ему что делать? А иначе…

- У нас было в достатке – пенсии, зарплаты, из бюджета не уходили деньги куда не надо. Надо, чтобы наши соседи нам не мешали развиваться как государству. Ну, и есть, конечно, вариант – наладить отношения с нашими соседями. Тогда не будет страдать наше производство, не будут закрываться наши предприятия.

- Сменить все правительство. Этого будет достаточно. Нужен производственник в руководстве, не девочки-студентки, которые опыта работы не имеют, а человек, который руководил большой фирмой, большим заводом, который знает, как работать.

- Не знаю, проводить, наверное, какую-то другую политику. Но в какой сфере – я, честно сказать, не могу вам ответить. Но то, что они явно делают что-то не так, почему не хватает денег даже выплачивать бюджетникам – не знаю.

- Нужно производство восстанавливать. Только так. Молдавизолит восстановили, Шевчук выступал и варианты только – работать надо.

- Просто я считаю, что не всегда в деньгах сила.

- А что она должна делать? Надо думать начальству, если они заняли пост, надо думать о людях, не о себе. Вот это они должны делать. Мы всю жизнь проработали, остались калеками и зарплату не получаем, пенсию. Мы ее заслужили, и он не имел право ее забрать.

Europa Liberă: Opinii ale locuitorilor din regiunea transnistreană.

***

Europa Liberă: Institutul pentru Inițiative Sociale „Viitorul” a acordat cel de-al treilea său Premiu anual al Libertății, pentru contribuțiile la schimbările democratice din societatea moldovenească. Premiul 2015 a fost acordat Asociației Promo-Lex, organizație neguvernamentală care asigură protecția drepturilor omului, inclusiv a cetățenilor moldoveni din stînga Nistrului. Președintele Asociației, Ion Manole, afirmă că în prezent juriștii Promo-Lex instrumentează un număr de 55 de dosare. Tamara Grejdeanu a stat de vorbă cu Ion Manole despre activitatea Asociației premiate.

Ion Manole
Ion Manole

Ion Manole: „Numărul lor, dacă nu a scăzut, va scădea în următoarea perioadă și argumentez asta prin faptul că cei care s-au adresat deja, foarte puțini au avut de câștigat, și-au redobândit demnitatea, și-au recâștigat drepturile, foarte puține cazuri avem. În aceste condiții și mai ales în situația în care avem deciziile Curții Europene care nu se execută, evident că oamenii, în mare parte, își pierd încrederea în faptul că mai pot fi repuși în drepturi. Dacă eforturile acestor persoane care au îndrăznit, care au încercat se vor materializa, atunci numărul lor va crește. Atât timp cât numărul celor care au reușit este foarte mic în comparație cu numărul celor care suferă, totuși, mai trebuie să așteptăm.”

Europa Liberă: Cine sunt cei care apelează după ajutor, agenți economici, simpli cetățeni?

Ion Manole: „Sunt diferiți, oamenii, cei care au obținut un suport din partea noastră sau din partea altor actori transmit această informație. Și atunci, exemplul pozitiv este privit și înțeles mai bine. Dacă persoanele au o problemă și insistă asupra rezolvării ei, într-un final ei pot să găsească o instituție sau o organizație care să îi poată ajuta. De multe ori, oamenii ajung să înțeleagă importanța și greutatea drepturilor omului abia atunci când au devenit victime și abia atunci când sunt în căutarea dreptății. Avem și situația în care oamenii nu au acces la informație, deci oamenii sunt manipulați exact ca în perioada sovietică.

Ei nu înțeleg ce înseamnă drepturile omului. Drepturile omului sunt pentru ei ceva foarte abstract, dreptul la muncă de exemplu, dreptul la odihnă și cam pe aici. Drepturile politice, drepturile sociale, drepturile economice, drepturile și valorile pe care le oferă o societate democratică pentru ei încă sunt foarte și foarte neînțelese.”

Europa Liberă: În ce măsură reușiți să colaborați cu instituțiile, autoritățile Republicii Moldova pentru a-i ajura pe cei din stânga Nistrului, sau în ce măsură pot ei să apeleze?

Ion Manole: „La diferite etape se întâmplă diferit. Am avut perioade în care colaborarea cu instituțiile statului a adat rezultate foarte bune și oamenii au fost salvați. Dar am avut și situații în care noi considerăm că implicarea autorităților ar fi putut salva sau ajuta anumite persoane, dar nu am beneficiat de acest suport din partea autorităților.”

Europa Liberă: Mai pot fi astăzi situații în care cetățeni din dreapta Nistrului să fie reținuți și predați autorităților nerecunoscute de la Tiraspol?

Ion Manole: „Da, au fost astfel de cazuri. Din fericire, trebuie să constatăm că acest lucru nu se mai întâmplă, dar vedem că după inerție cei de la Tiraspol continuă să se deplaseze în dreapta Nistrului și încearcă uneori să mai răpească și să transporte persoane în stânga Nistrului. Cel puțin în ultimul timp, avem câteva cazuri în care autoritățile au întreprins măsurile necesare și opresc acest fenomen.”

Europa Liberă: Avocații Promo-LEX nu sunt agreați în stânga Nistrului, drept dovadă este și acel dosar penal intentat asociației. Acest lucru îngreunează activitatea juriștilor?

Ion Manole: „Evident că lipsa accesului în această regiune ne îngreunează anumite activități. Însăși faptul că regimul de la Tiraspol este deranjat de prezența și activitatea unei organizații care promovează și apără drepturile omului, încă o dată demonstrează ce acest regim, de fapt este unul nedemocratic, ca să nu zic ilegal. Astfel de regimuri se tem de libertatea pe care trebuie să o aibă oamenii și se tem de fapt că ei își vor cunoaște drepturile lor și cunoscându-le, vor cere respectarea lor.”

Europa Liberă: Opinia lui Ion Manole, preşedintele Asociaţiei Promo-Lex, consemnată de Tamara Grejdeanu.

***

Europa Liberă: Presa internațională a comentat pe larg discursurile ţinte acum o săptămână la New York de presedintii Barak Obama si Vladimir Putin, la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Valentina Ursu a stat de vorbă cu Vlad Spânu, preşedintele Fundației Moldova de la Washington despre ce impact ar putea avea declarațiile celor doi lideri pentru regiune și pentru Moldova.

Vlad Spânu
Vlad Spânu

Vlad Spânu: „Eu cred că Rusia, din punctul său strategic de vedere, şi-a realizat scopurile. În sensul că, dacă Rusia a împărţit lumea în câteva grupe de state, se uită la statele din vecinătate într-un fel ca fiind sfera ei de interese şi, alte state, în sensul acesta a reuşit să-şi rezolve problemele din zona de tampon pe care şi-o creează în zona Rusiei. Şi abil a reuşit să folosească interesele Statelor Unite ale Americii, ale Uniunii Europene şi ale altor ţări importante de a angaja Rusia în zonele de conflict pentru a obţine sprijinul Rusiei, în schimbul unei detaşări privind problemele legate de conflictul cum ar fi în Ucraina sau în Moldova, sau în alte ţări.”

Europa Liberă: Să fie o răzbunare a domnului Putin pe instituirea de către Occident a acestor sancţiuni economice împotriva Rusiei?

Vlad Spânu: „Eu cred că nu e doar o răzbunare, dar e o implementare a strategiei Rusiei vis-a-vis de ţările unde [rușii] au interese majore. După cum am spus, ei au primul rând de redute, în lupta lor continuă faţă de alte ţări şi în acest rând de redute intră Ucraina, Moldova, Georgia, intră Ţările Baltice şi alte ţări din fosta URSS. Dacă ne aducem aminte, Putin a recunoscut destrămarea Uniunii Sovietice ca cea mai mare tragedie a secolului 20.

El acum nu face altceva nimic decât să restabilească poziţia Rusiei în această zonă. Pe el mai puţin îl interesează zone de interes major al SUA, cum este Coreea de Nord sau Iranul, sau Siria, însă el foloseşte foarte dibace acest interes al SUA, şi nu doar al SUA, dar şi al altor ţări, Uniunea Europeană, de exemplu, pentru a-i angaja într-o cooperare la acest nivel, în schimbul câştigării poziţiei la nivelul acela care am spus, al ţărilor vecine, unde Rusia are primordial interes, Ucraina fiind cel mai bun exemplu.”

Europa Liberă: Domnule Spânu, de doi ani se vorbeşte despre o deteriorare a relaţiei ruso-americane. Credeți că totuşi cele două mari puteri ar putea ajunge la un compromis, să găsească un limbaj potrivit, astfel încât să nu stea multă lume cu frica în sân?

Vlad Spânu: „Eu nu întrevăd în următorii un an sau doi o apropiere a poziţiilor SUA şi Rusiei în problemele cheie care sunt astăzi pe tapet. În special, vorbim de conflictul din Ucraina, unde Rusia este implicată şi americanii susţin guvernul de la Kiev, iar Rusia a creat conflictul din estul Ucrainei şi a anexat Crimeea. Deci, aici nu poţi găsi compromis. La fel, deocamdată, nu se vede niciun compromis în problema din Siria, când ambele poziţii sunt totalmente opuse. Mai există, evident, şi alte probleme, unde ar putea fi cooperare, însă eu, din dinamica relaţiilor care există până acum, nu văd că în următorii doi ani poziţiile vor fi apropiate şi se va găsi un numitor comun. Plus la aceasta, în SUA a început deja campania electorală privind alegerea preşedintelui din 2016. Deci, cu aceasta cu atât mai mult nu se va întâmpla nimic în acest an, în această perioadă din 2015-2016 până la alegerile care vor avea loc în noiembrie. După aceasta să ne mai gândim că îi va trebui noului preşedinte vreo şase luni de zile până va începe crearea unei strategii şi implementarea acelor puncte din strategie.”

Europa Liberă: Cine va juca un rol mai mare în această regiune unde este situată şi Republica Moldova: SUA sau Federaţia Rusia?

Vlad Spânu: „Federaţia Rusă din start joacă un rol important, deoarece deja are trupele ei pe teritoriul Republicii Moldova, Georgiei şi Ucrainei şi acum îşi întăreşte poziţiile în Belarus. Întrebarea urmează altfel: va fi în stare Occidentul, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii să contrapună o serie de măsuri pentru a balansa această influenţă puternică a Rusiei în regiune?”

Europa Liberă: Şi răspunsul care e?

Vlad Spânu: „Nu putem să ne aşteptăm în următorul an sau doi la mişcări radicale vis-a-vis de poziţia SUA în regiunea noastră, Georgia, Ucraina şi Moldova, în special, unde sunt conflictele care îngheţate, care dezgheţate.”

Europa Liberă: Şi atunci factorul geopolitic va fi şi în continuare important şi sonorizat de către forţele politice de la Chişinău, care nu uită să spună că Moldova este divizată şi în baza acestui factor geopolitic, geostrategic?

Vlad Spânu: „Este adevărat că situaţia din Republica Moldova depinde foarte mult de factorul geopolitic. Însă la fel de adevărat este şi faptul că cei din Republica Moldova se ascund după acest factor geopolitic, pentru a nu face acţiuni care depind de ei la faţa locului. Mă refer la foarte multe acţiuni care s-ar fi putut face în vederea prevenirii unor conflicte existente deja dintre guvern şi grupurile minoritare din Republica Moldova, mă refer la găgăuzi, ruşi, ucraineni. Deci, acele probleme care sunt între Tiraspol şi Chişinău ar fi putut fi scoase, dacă se crea o strategie şi se implementa această strategie cu paşi mărunţi. La fel, o problemă care e mai puţin vizibilă este cea cu găgăuzii.

Cu găgăuzii eu cred că e o problemă cu mult mai simplă de rezolvat, însă nu se rezolvă şi, din păcate, creşte dintr-un ghem micuţ de probleme într-un ghem mare, deoarece iarăşi nu există o strategie din partea Chişinăului cum să faci ca aceste grupuri etnice de găgăuzi sau bulgari să fie mai bine integrate în statul Republica Moldova. Atunci când nu sunt aceste acţiuni, întotdeauna există o portiţă pentru ţări cum ar fi Rusia, care are putere în zonă, pentru a influenţa aceste grupuri etnice şi a deveni o problemă pentru statul Republica Moldova.”

Europa Liberă: Preşedintele Fundaţiei Moldova de la Washington, Vlad Spânu, a răspuns întrebărilor Valentinei Ursu.

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG