Președinția, Parlamentul și Guvernul au organizat convorbiri cu reprezentanți ai societății civile, inclusiv Platforma civică DA, în vederea semnării unui pact social „Pentru Moldova”, sperând că vor duce și la oprirea protestelor antiguvernamentale îndelungate.
Reprezentanții Platformei „Demnitate și Adevăr” au părăsit discuțiile organizate de putere la Chișinău tocmai când vorbea liderul liberal-democrat Vlad Filat. Fostul premier a fost întrerupt de liderul DA Andrei Năstase, care a spus că el și colegii lui au stat cât au stat de dragul ambasadorilor și altor oaspeți, dar nu mai pot asista la ceea ce a numit „circ” și „spectacol”. „Revendicările populare nu pot constitui obiectul trocului cu o guvernare compromisă din care fac parte cei care iau acum cuvântul”, a spus Năstase.
Așa-numitul Forum Public, menit să reducă tensiunile sociale, a fost convocat pentru astăzi la Palatul Republicii din inițiativa comună a președintelui Nicolae Timofti, premierului Valeriu Streleț și președintelui Parlamentului, Andrian Candu.
Unul din liderii Platformei „DA”, Vasile Năstase, declara sâmbătă, 10 octombrie, că la întâlnirea cu autorităţile, reprezentanții protestatarilor vor cere realizarea revendicărilor în două etape. Într-o primă fază vor cere satisfacerea revendicărilor sociale şi demisia mai multor şefi de instituţii, între care Centrul Național Anticorupție, Banca Naţională, Procuratura Generală, CCA, CEC. Ulterior, peste cinci-şase luni, vor cere demisia Guvernului, dizolvarea Parlamentului şi declanșarea alegerilor anticipate.
La convorbirile de miercuri 14 octombrie au fost invitați între altii toți lideriii partidelor parlamentare dar la discuții nu participă decât reprezentanții partidelor de guvernământ.
Activiștii unioniști spun că liderii Moldovei se tem de ei și de aceea nu i-au invitat la discuții pentru rezolvarea crizei din țară. Într-un comunicat de presă al Blocului Unității Naționale, din care face parte și Platforma Unionistă Acțiunea 2012, se mai spune că „deși organizează un așa-numit Forum Public, puterea își selectează pe criterii netransparente interlocutorii, ignorând cel mai activ segment civic din Republica Moldova.”