Linkuri accesibilitate

dOP/Les Fils du Calvaire


Meafizica muzicii comerciale și de divertisment.

Damien Vandersande, Clément Aichelbaum și Jonathan Illel sînt trei francezi, prieteni din copilărie, care au făcut împreună muzică în numeroase proiecte înainte de a decide să devină un trio de sine stătător cu numele de dOP.

Nu am reușit să aflu dacă acest nume înseamnă ceva cu adevărat, sau e doar o alăturare întîmplătoare de litere.

Aflăm de pe internet că după ce au încercat o vreme diverse genuri, de la hip-hop la rock, cei trei au început să facă valuri în circuitul dance/electronic/house.

Cuvântul house din alăturarea de mai sus i-ar putea face pe unii să strîmbe din nas, pentru că e numele unui gen muzical dezagreat profund de puriști, în parte din cauză că se apropie periculos de tare de disco - o formă muzicală asociată îndeobște cu lipsa de idei și cu superficialitatea plină de zorzoane inutile a muzicii comerciale și de divertisment.

Doar că, spun unii, muzica de divertisment și comercială poate fi atinsă uneori de metafizică, și tot ei spun că despre asta se poate vorbi și în cazul dOP, între altele și pentru că fac muzică dance cu instrumente reale și voci, apropiindu-se uneori de jazz.

Ar mai fi de spus că cei trei au lansat acum cîteva zile sub numele de Les Fils du Calvaire un single numit „Restez avec Toi”, piesă extrasă de pe un LP ce va fi lansat în 2016, și care poate fi ascultată numai în varianta pentru internet a acestui articol.

Căutați așadar Dicționarul de sunete la Europalibera.org.

Pînă atunci însă, să ascultăm piesa „Talk Show” de pe albumul „Greatest Hits”, lansat de dOP în 2010.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG