Linkuri accesibilitate

Un reportaj despre școlile românești din Transnistria (România liberă)


„Nu e destul să ridici o sală în picioare ca să te desparți de comunism, Dragnea va trebui să se ridice împotriva tuturor lucrurilor care definesc PSD - corupție, clientelism, baronizare, politizare, abuz” (Cristian Câmpeanu/România liberă).

Arestarea lui Vlad Filat „a creat un șoc major în clasa politică și în societatea din Republica Moldova”, scrie Iulain Chifu în Evenimentul zilei. Era timpul ca oamenii politici să ia contact cu măsurile anticorupție, spune comentatorul, dar crede că bruschețea cu care s-au petrecut lucrurile pune o problemă de credibilitate, în rândul populației din Republica Moldova, dar și în ochii comunității internaționale. Chifu nu explică până la capăt această umbră pe care o vede peste cele întâmplate la sfârșitul săptămânii trecute, dar aduce în discuție riscuri conexe: în stradă s-ar afla destui „pescuitori în ape tulburi”, iar Rusia ar putea să speculeze situația și, „dacă ia mingea controlului jocului politic, nu o mai dă înapoi”. Pe de altă parte, se arată în acest articol, se poate pune întrebarea de ce numai Filat? De ce nu și Vladimir Voronin și fiul său? De ce nu și Usatîi, Dodon sau Plahotniuc? Până la urmă, Iulian Chifu pledează pentru ”o celulă permanentă de criză la Președinția României, care să dea coerență, substanță, decizie unitară și urmărirea evoluției de la frontierele României. Ne interesează, ne afectează și influențează direct securitatea noastră. Și drumul european al Republicii Moldova”.

La capătul unui text mai degrabă confesiv, care evocă iluziile unioniste de la începutul anilor nouăzeci, Emilian Isăilă scrie pe site-ul ziare.com: „Din păcate, Republica Moldova este, în acest moment, un stat eșuat, cred că rusofonii vor prelua din nou puterea, iar Vladimir Putin va folosi reduta de la Chișinau ca să hărțuiască flancul estic al Uniunii Europene”.

România liberă publică un nou reportaj despre școlile românești din Transnistria. Dan Gheorghe a mers, de această dată, la Gimnaziul Corjova, din raionul Dubăsari, care a împlinit „20 de ani de demnitate națională” – referire la anul 1995 când sătenii au decis că se va învăța în limba română la școala copiilor lor. Jurnalistul trece în revistă repertoriul de șicane pe care le folosesc autoritățile transnistrene în școlile cu predare în limba română. Cele mai nou inventate: la Corjova s-a anunțat anul trecut că școala va fi evacuată, ca să facă loc sediului miliției locale. Recent, curtea Liceului Lucian Blaga din Tiraspol a devenit cimitir de autobuze vechi și se aude că prin clădirile anexe se vor instala niște ateliere de reparații.

Se comentează azi și Congresul social-democraților, care a validat instalarea lui Liviu Dragnea ca președinte al PSD. Dragnea și-a surprins colegii de partid cu un discurs în care a condamnat, în numele partidului, comunismul, ba chiar i-a ridicat în picioare pe cei vreo 4000 de delegați într-un moment de reculegere pentru victimele regimului comunist. Evenimentul zilei pomenește și alte puneri de cenușă în cap, nu mai puțin surprinzătoare: Dragnea a considerat regretabilă îndepărtarea, în 2012, a echipei echipei Horia-Roman Patapievici de conducerea Institutului Cultural Român și consecința – politizarea programelor culturale. Nu e destul să ridici o sală în picioare ca să te desparți de comunism, arată Cristian Câmpeanu în România liberă. Ca să fie convingător, spune el, „Dragnea va trebui să se ridice împotriva tuturor lucrurilor care definesc PSD - corupție, clientelism, baronizare, politizare, abuz - și reprezintă rațiunile pentru care a fost creat. Să fie anti-PSD”.

XS
SM
MD
LG