Linkuri accesibilitate

Jonathan Katz: „Situaţia este una îngrijorătoare şi tot ce se întâmplă în ultimele zile demonstrează cât de importantă este lupta împotriva corupţiei”


Interviu cu adjunctul vice-administratorului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, USAID, responsabil pentru Europa și Eurasia.

Europa Liberă: Dle Katz, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională USAID are stabilit un parteneriat cu Republica Moldova din 1992. Cum a evoluat acest parteneriat de-a lungul anilor?

Jonathan Katz: „Este adevărat că între Statele Unite şi Republica Moldova există un parteneriat durabil, fapt de care suntem mândri. USAID este prezentă aici de peste douăzeci de ani. Asistenţa oferită de SUA în toţi aceşti ani depăşeşte 1,1 miliarde de dolari. Ne-am propus, întâi de toate, să susţinem cetăţenii moldoveni, pentru ca aceştia să treacă mai uşor peste perioada de tranziţie spre democraţie, iar ţara să se bucure de creştere economică. Am descoperit aici oameni cu un puternic spirit antreprenorial, care sunt în aşteptarea unor schimbări ce le vor garanta un viitor mai bun nu doar în Uniunea Europeană, dar şi la nivel global.”

Europa Liberă: Cum spuneţi, USAID susţine Republica Moldova în calea ei spre Uniunea Europeană. Cu toţii ştim că marea realizare a ţării a fost semnarea Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb la Uniunea Europeană. Totuşi, din punctul dvs de vedere, ce provocări întâmpină ţara în această privinţă?

Jonathan Katz: „Întâi de toate, felicit cetăţenii Republicii Moldova pentru faptul că a fost semnat Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Ştiu că au fost realizaţi mulţi paşi pentru ca aceste Acorduri să fie transpuse în realitate, însă mai sunt multe de făcut. Ne îndreptăm atenţia spre domenii cum sunt agricultura, justiţia, îmbunătăţirea mediului de afaceri, a sectorului energetic. Lucrăm cu guvernul de la Chişinău dar şi cu societatea civilă pentru ca Republica Moldova, pe de o parte, să realizeze angajamentele asumate prin semnarea Acordului de Asociere, iar pe de altă parte, să beneficieze din plin de oportunităţile pe care le oferă acesta. Un lucru e clar, dacă ţara va duce la bun sfârşit reformele lansate, dacă legislaţia va funcţiona nu doar pe hârtie dar şi în realitate, progresul nu se va lăsa aşteptat.”

Europa Liberă: Dar, la modul concret, cum ajută Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională Republica Moldova să depăşească aceste provocări despre care vorbim?

Jonathan Katz: „Unul dintre proiectele asupra căruia lucrăm intens este cel din agricultură, un proiect prin care susţinem atât producătorii de fructe şi legume, precum şi vinificatorii moldoveni. Atunci când Federaţia Rusă a impus embargo produselor din Republica Moldova, pentru ca impactul asupra fermierilor moldoveni să fie mai puţin dureros, USAID şi-a modificat programele şi asistenţa oferită micilor antreprenori ca aceştia să treacă mai rapid peste schimbări şi să poate beneficia din plin de avantajele pe care le oferă alte pieţe de desfacere. Acest proces este foarte important şi nu pentru că anumite destinaţii pot fi închise pentru Republica Moldova, or noi nu suntem de acord cu asemenea politici, ci pentru că ţara trebuie să aibă oportunitatea să ajungă pe orice piaţă îşi doreşte. Deci, nu vorbim doar de Uniunea Europeană, o piaţă de peste 500 de milioane de consumatori. Nu cred că a rămas mult timp până vom vedea Republica Moldova înregistrând creştere economică aşa cum am văzut că s-a întâmplat în cazul altor state care au semnat Acorduri de Asociere la Uniunea Europeană sau au devenit ţări membre UE. Uitaţi-vă cum s-au dezvoltate aceste state şi ce înseamnă să ai o relaţie strânsă cu Uniunea Europeană care este integrată global din punct de vedere economic. Deci, agricultura reprezintă un domeniu în care USAID joacă un rol important şi în continuare ajutăm Republica Moldova să se promoveze peste hotarele ţării. Noi, la modul practic, ducem producătorii moldoveni în străinătate ca să vadă care sunt cerinţele altor pieţe şi care sunt gusturile altor consumatori. Zilele trecute, la Universitatea Tehnică, am lansat un laborator de cercetare performant pentru păstrarea produselor horticole. Îmi place să cred că în scurt timp fructele şi legumele moldoveneşti vor ajunge în Orientul Mijlociu, în Asia, Europa sau Statele Unite. Sunt sigur că asta îşi doresc şi cetăţenii din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar, în toată această schemă, care este rolul autorităţilor de la Chişinău?

Jonathan Katz: „În tot acest proces Guvernul este un partener important al Statelor Unite, pentru că lucrăm cu funcţionarii pe dimensiunea regulatorie. Pe de altă parte, ne dorim ca şi societatea civilă să fie activă, să-şi exprime clar punctul de vedere, astfel încât autorităţile să nu realizeze acest proces fără implicarea cetăţenilor. De asemenea, ne aştepăm să fie activ şi mediul privat, cel care creează locuri de muncă. Nu în ultimul rând ne dorim ca reformele asumate să fie duse la bun sfârşit, mă refer mai ales la cea privind lupta împotriva corupţiei. Nu pentru că acest lucru şi-l doresc cetăţenii Republicii Moldova, dar pentru că va trimite un semnal clar pentru partenerii de dezvoltare ai ţării, pentru instituţiile financiare internaţionale, potenţiali investitori, acela că ţara este deschisă pentru business, că oamenii de afaceri pot sta liniştiţi, că nimic nu se va întâmpla cu investiţiile lor şi că nu există un asemenea risc.”

Europa Liberă: Logo-ul USAID este „Din partea cetăţenilor americani”. Mă întreb: câtă răbdare au cetăţenii americani să ofere asistenţă unor state cum este Republica Moldova şi care, spun experţii, se îneacă în corupţie?

Jonathan Katz: „Zilele trecute, am lansat şi un Centru de instruire pentru studenţii facultăţilor cu profil IT. Ce m-a impresionat cel mai mult în cadrul acestui eveniment au fost tinerii moldoveni care îşi văd viitorul în ţară, care îşi doresc slujbe bine plătite şi un guvern care ţine cont de problemele lor. Deci, când mă întrebaţi cât vom mai fi aici şi câtă răbdare avem, mă gândesc la studenţii despre care am vorbit, la profesorii cu care am interacţionat şi la emoţiile pe care le-am surprins. Statele Unite s-au angajat să susţină Republica Moldova şi ne-am angajat să oferim asistenţa necesară pentru combaterea corupţiei, susţinerea sectorului privat, a agriculturii, a energiei, astfel încât comunitatea de donatori să vadă că Republica Moldova poate înregistra progrese.”

Europa Liberă: În ultimul timp Republica Moldova se confruntă cu un scandal de proporţii din sistemul bancar, cunoscut deja ca „jaful secolului”. Din punctul Dvs de vedere, cât de mult a afectat imaginea Republicii Moldova această situaţie?

Jonathan Katz: „Cu siguranţă, situaţia este una îngrijorătoare şi tot ce se întâmplă în ultimele zile demonstrează cât de importantă este lupta împotriva corupţiei. De asemenea, cred că politicienii ar trebui să-şi amintească de promisiunile făcute cetăţenilor ţării şi să înţeleagă că oamenii aşteaptă schimbări. Statele Unite, alături de alţi donatori ai Republicii Moldova, urmăresc cu atenţie ce se întâmplă şi cred că ne aşteptăm cu toţii la evoluţii în ce priveşte reformele. Desigur, suntem alături de guvernanţi pentru ca reformele şi legile necesare nu doar să treacă în Parlament dar şi să fie puse în aplicare. Ne angajăm să fim alături de guvern, însă avem nevoie de o societate civilă puternică, de un mediu de afaceri stabil şi de o presă independentă, astfel încât cu toţii să ne asigurăm că guvernanţii combat cu adevărat corupţia. Cred că guvernanţii ştiu ce au de făcut, trebuie doar să nu ezite.”

Europa Liberă: În ultimii ani USAID a investit mult în reformarea justiţiei. Vorbim despre Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor şi Sistemul de înregistrare audio pentru toate instanţele de judecată. Totuşi, dacă ne uităm la recentele sondaje de opinie, încrederea cetăţenilor în justiţei este scăzută. De ce lucrurile în acest domeniu evoluează atât de greu?

Jonathan Katz: „Cred că sistemul de justiţie reprezintă un domeniu foarte important şi necesită reforme importante. Lucrăm atât cu societatea civilă cât şi cu guvernul ca aceste reforme să progreseze. Cred că acum mingea este în terenul guvernanţilor. Ştiu că există legi foarte bune asupra cărora s-a expus Comisia de la Veneţia şi alte instituţii internaţionale, inclusiv în ceea ce priveşte reformarea Procuraturii. Cred că există un consens în privinţa paşilor care trebuie întreprinşi, însă mingea se află în terenul politicienilor, care urmează să adopte aceste legi şi să le transpună în realitate. Suntem în aşteptarea acestor schimbări şi gata să oferim asistenţa necesară şi suportul necesar. Pot spune doar că atât noi, cât şi alţi donatori internaţionali, au insistat şi insistă în continuare asupra acestei reforme.”

Europa Liberă: Din câte ştiu, nu este prima Dvs vizită în Republica Moldova. Ce v-a adus aici în aceste zile?

Jonathan Katz: „Am venit aici, în primul rând, ca să mă întâlnesc cu partenerii noştri şi să înţeleg ce progrese au fost realizate în sectoarele cheie despre care am vorbit. Am lansat laboratorul de cercetare performant pentru păstrarea produselor horticole şi Centrul de instruire pentru studenţii facultăţilor cu profil IT. De asemenea, am vrut să văd din prima sursă care sunt provocările cu care se confruntă Republica Moldova, ca să mă întorc la Washington şi, alături de administraţia Obama şi colegii mei din cadrul guvernului american, să le ofer o ideea despre ce se întâmplă în Republica Moldova. Există foarte multă susţinere şi dorinţă ca lucrurile să meargă bine aici, în plus, a crescut uşor şi asistenţa oferită în ultimii ani şi asta deoarece credem în ceea ce-şi doresc cetăţenii moldoveni, adică, o ţară în care este combătută ferm corupţia şi în care funcţionează legea. Vrem să vedem că oamenii de aici beneficiază de oportunităţi şi bunăstare la fel ca cei din România sau alte ţări din regiune. Cred că asta îşi doresc oamenii. M-am întâlnit cu reprezentanţii mai multor domenii şi am reuşit să-mi fac o imagine despre ce este necesar să urmeze.”

Europa Liberă: Şi… reveniţi la Washington optimist sau pesimist în privinţa Republicii Moldova?

Jonathan Katz: „Voi începe cu punctul de vedere optimist, pentru că m-am întâlnit cu studenţi, cu micii antreprenori care înţeleg că sunt la hotarul Uniunii Europene şi că au o piaţă de desfacere în imediata apropiere. Deci, în această privinţă sunt optimist, însă mingea se află acum în grădina autorităţilor care, cum spuneam, trebuie să ducă la bun sfârşit promisiunile pe care le-au făcut în campania electorală. Suntem aici să oferim asistenţă şi ştiu că în prezent se urmăreşte cu atenţie tot ce se întâmplă în Republica Moldova, iar aşteptările sunt mari că progresul poate fi atins.”

Europa Liberă: V-aţi referit la micii antreprenori şi producătorii de fructe şi legume. Cum pot aceştia să profite mai mult de oportunităţile pe care le oferă piaţa europeană?

Jonathan Katz: „În prezent, asistăm la o situaţie în care Republica Moldova nu reuşeşte până la urmă să beneficieze de oportunităţile pe care le oferă piaţa Uniunii Europene. Ceea ce înseamnă că încă mai există diverse taxe impuse producătorilor care îngreunează procesul de export. Am avut oportunitatea să ascult un grup de mici fermieri, parte a diferitor cooperative. Mi-au vorbit inclusiv de obstacolele cu care se confruntă atunci când vor să exporte. Ce m-a impresionat este că atunci când am întrebat: câţi dintre voi exportă în Uniunea Europeană, mulţi dintre ei aveau mâna ridicată, însă, trebuie să recunosc, mai mulţi erau cei care nu exportă în UE. Însă când am întrebat, câţi dintre voi vă doriţi să ajungeţi pe piaţa europeană, nu am văzut unul care să aibă mâna jos, deci toţi îşi doresc să profite de această oportunitate. Cu cât li se va explica ce au de făcut, cu cât mai multă susţinere le va fi oferită din partea autorităţilor, cu legile vor fi mai prietenoase, vor fi simplificate procedurile vamale, cu atât mai multe oportunităţi vor exista. Când acest lucru se va întâmpla cu adevărat, veţi simţi o dezvoltare economică substanţială. Guvernului îi aparţine un rol esenţial ca să rezolve aceste probleme, să facă reformele necesare, iar noi suntem aici ca să-i ajutăm. Nu suntem pe termen scurt, suntem pe termen lung pentru a susţine Republica Moldova şi cetăţenii săi, să ajutăm ţara în calea sa de integrare europeană şi, cel mai important, vrem să întărim economia, guvernarea, lupta împotriva corupţiei şi să ne asigurăm că ţara va avea viitorul pe care cetăţenii îl doresc şi îl merită.”

XS
SM
MD
LG