Liderii celor trei partide ale puterii – PLDM, PD și PL – s-au întâlnit sâmbătă pentru prima dată după arestarea fostului lider liberal-democrat Vlad Filat, sub acuzații de corupție.
După întrevedere liderii celor trei partide au recunoscut că situația din interiorul alianței de guvernare s-a tensionat, după ce două din componentele alianței, PD și PL, au votat în Parlament, împreună cu PCRM, PSRM și un grup de deputați neafiliați pentru ridicarea imunității parlamentare a deputatului Vlad Filat.
Premierul Valeriu Streleț, care i-a luat locul lui Filat la șefia PLDM, a declarat că discuția a fost una ”profundă”.
Valeriu Streleț a evitat să spună dacă fracțiunea liberal-democrată va mai insista asupra demisiei procurorului general și al șefului CNA, demisii cerute anterior și criticate dur de PD:
„Am propus crearea unui grup de lucru care să elaboreze un plan de acțiuni în care să fie stipulate obiectivele pe care ni le propunem, care vizează inclusiv și sistemul anticorupție, sistemul procuraturii generale, sistemul de integritate, sistemul judecătoresc, acțiuni cu caracter economic și social. Sper să putem elabora acest plan de acțiuni și până la ședința de joi a parlamentului să îl putem anunța public.”
La ședința parlamentului de joi, la 29 octombrie, urmează să fie supusă votului moțiunea de cenzură depusă de opoziție pentru demiterea guvernului Streleț.
Valeriu Streleț: „Le-am spus colegilor de alianță că fondul moțiunii de cenzură este absolut neîntemeiat. Toate acuzațiile sunt stupide și lipsite de fond, lipsite de temei. Le-am spus să aibă încredere că prim-ministru nu este o persoană coruptă. Mai departe vor decide dumnealor cum vor proceda în plenul parlamentului.”
Liderul PL Mihai Ghimpu a afirmat că fracțiunea liberală va vota împotriva demiterii guvernului Streleț. Liderul PD Marian Lupu a spus că partidul pe care îl conduce încă nu a luat o decizie în acest sens.
Lupu a spus că în urma discuțiilor de sâmbătă nu s-a ajuns la vreun consens și că situația este „confuză”, liberal-democrații ar fi recurs la „presiuni și șantaj”, dar că „dialogul trebuie să continue”.
Marian Lupu a adăugat că în condițiile în care partidele din coaliție nu mai dețin în parlament majoritate, având doar 50 de voturi, pentru PD prioritară este reclădirea unei majorități parlamentare viabile prin cooptarea deputaților neafiliați din grupul lui Iurie Leancă.
„Cel târziu până joi trebuie să avem această majoritate parlamentară.”
Lupu a criticat de asemenea propunerea liberal-democraților de a forma un grup de lucru la nivelul alianței de guvernare și de a elabora un plan de acțiuni.
„Nu avem nevoie acum de grupuri de lucru.”
Liderul PD a criticat din nou și alte inițiative recente ale PLDM și anume cererea de demitere a procurorului general și a șefului CNA, dar și convocarea unei ședințe extraordinare a parlamentului cu participarea platformei Demnitate și Adevăr, care mai bine de o lună protestează non stop în Piața Marii Adunări Naționale.
„I-am întrebat pe colegii din PLDM dacă ei sunt în Platforma DA sau în alianța de guvernare? Iar dacă suntem în alianță i-am întrebat dacă își retrag inițiativele respective. Răspunsul a fost unul pe care îl calific ca presiune și șantaj – „dacă o să acceptați să participați în acest grup de lucru noi vom vedea”. Este un lucru inacceptabil. Am cerut PLDM să nu mai șantajeze cu Platforma DA și cu grupuri de lucru.”
Marian Lupu a adăugat că existența alianței de guvernare e pusă sub semnul întrebării, deocamdată.
Iată cu apreciază șansele alianței de guvernare liderul PL Mihai Ghimpu:
„Noi, liberalii, considerăm că alianța este dată pentru a guverna în schimbarea situației în care ne aflăm, adică o guvernare pentru oameni, dar nu pentru ca să ne gândim la Filat sau la Ghimpu. Alianța e una și încălcarea legii este cu totul alta. Consider că alianța trebuie să fie viabilă în continuare, altă soluție nu există. Pentru că doar aceste trei partide care ne-am unit putem să ducem cursul european și să continuăm reformele, cu partidele de stânga nu văd această perspectivă.”
Liderul PL a spus că este gata să discute propunerea liberal-democraților privind crearea unui grup de lucru și elaborarea unui plan de acțiuni.