Linkuri accesibilitate

Un recensământ în toiul campaniei electorale


Prețul energiei electrice de la Cuciurgan a ajuns în vizorul organelor de anchetă de la Chișinău.

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Un recensământ al populației în regiunea transnistreană, în toiul campaniei electorale. Prețul energiei electrice de la Cuciurgan, în vizorul organelor de anchetă de la Chișinău. Cine și cum asigură securitatea muzeelor din zonele de conflict? Și… cum jurnaliştii ucraineni contracarează falsurile din presa rusă?

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute:

***

În regiunea transnistreană a început miercuri, 14 octombrie, un recensământ al populației. Vor fi înregistrați toți locuitorii regiunii, indiferent dacă aceștia se află pe loc sau sunt plecați în străinătate, precum și persoanele fără cetățenie, dar și cetățenii străini care se află temporar pe teritoriul regiunii. Departamentul de statistică de la Tiraspol a făcut apel către populație să fie responsabilă și să participe la sondajul care va dura până pe 25 octombrie. La ultimul recensământ din fosta URSS din 1989, în regiunea transnistreană locuiau 790 mii de oameni. În anul 2004, statistica de la Tiraspol indica o diminuare a populației până la 490 mii de locuitori. Administrația susține că din anul 2004 până în prezent, populația a crescut până la 514-520 mii de oameni, însă autoritățile de la Chișinău spun că cifrele sunt exagerate pentru a ascunde amploarea exodului populației din regiune. Potrivit datelor Chișinăului, în regiunea transnistreană sunt 380-400 mii de locuitori, dintre care 300 mii dețin cetățenia moldovenească.

James Pettit
James Pettit

Ambasadorul Statelor Unite la Chișinău, James Pettit, a declarat că autoritățile moldovene trebuie să facă tot ce le stă în puteri pentru ca ţara să devină una atractivă pentru cetăţenii de pe malul stâng al Nistrului. La o întâlnire, marţi, cu studenții de la ULIM, James Pettit a spus, între altele, că Statele Unite sunt parte a formatului de negocieri „5+2”, dar a constatat că în ultima perioadă nu există un mare interes pe ambele maluri ale Nistrului pentru identificarea unei soluţii durabile. De aceea, a adăugat James Pettit, procesul de reintegrare a Republicii Moldova nu va fi unul uşor. Totodată, ambasadorul american și-a exprimat „dezamăgirea” față de rezultatele slabe ale coaliției de guvernare din Republica Moldova în aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și în combaterea corupției. El a îndemnat autoritățile să soluționeze actuala criză în care societatea civilă și opoziția politică protestează neîntrerupt în centrul capitalei, „într-un mod în care cetățenii să simtă că sunt parte integrantă a proceselor democratice”. Republica Moldova a primit în ultimii cinci ani ajutoare americane de peste 260 de milioane de dolari prin programul Compact, dar nu s-a calificat pentru încă un program pentru că nu a făcut progrese în combaterea corupției.

Centrul Național Anticorupție de la Chişinău l-a reţinut, joi, pe fostul premier Vlad Filat pentru 72 de ore, după ce Parlamentul și-a dat încuviințarea ca deputatul şi liderul Partidului Liberal-Democrat să fie cercetat penal și trimis în judecată, fiind bănuit de implicare în fraude financiar-bancare. Filat a fost escortat la CNA imediat după votul din parlament, unde 79 de deputați cu excepția celor din PLDM au sprijinit ridicarea imunității, solicitată de procurorul general Corneliu Gurin. Acesta a spus că cererea se bazează pe depoziții ale omului de afaceri Ilan Shor, care ar fi spus că Filat l-a estorcat de 250 de milioane de dolari. Vlad Filat a dezmințit și a spus că este „o jertfă adusă pe altar” de politicianul democrat și omului de afaceri Vlad Plahotniuc, care ar controla întregul „sistem” al puterii din Moldova. Acesta a dezmințit la rândul său orice implicare, dar a anunțat că-și autosuspendă calitatea de membru și prim-vicepreședinte al Partidului Democrat până la încheierea anchetei.

Miercuri, la Chișinău, a avut loc prima întâlnire a așa-numitului forum public, inițiat de președintele țării, premier și președintele Parlamentului pentru a atenua tensiunile din țară. La discuții au fost invitați reprezentanții Platformei civice „DA”, care a inițiat din septembrie protestele antiguvernamentale din centrul capitalei moldovene, și reprezentanții altor structuri ale societății civile. Platforma „Demnitate și Adevăr” a părăsit discuțiile după ce și-a prezentat revendicările. Platforma a dat conducerii țării două zile pentru a lua în considerare revendicările înaintate, între care demiterea șefilor de la Comisia Națională Anticorupție, Comisia Națională pentru Integritate și SIS. Negocierile s-au încheiat fără nici un rezultat concret.

Guvernul a aprobat în cadrul unei rectificări bugetare, joi, reducerea cheltuielilor publice în acest an cu peste un miliard şi jumătate de lei. Prezentand proiectul de rectificare, ministrul finantelor, Anatol Arapu, a spus ca cea mai mare tăiere va fi la Fondul Rutier, care nu va primi în jur de 500 de milioane. Vor fi suspendate investiții de 300 de milioane de lei prevăzute iniţial pentru continuarea construcţiei gazoductului Iaşi-Chişinău. Fondul de eficienţă energetică nu va primi în jur de 120 de milioane. Reformele din justiţie vor primi doar 130 milioane, în loc de 280 câte fuseseră programate şi cuprindeau şi finanţările europene. Pe fundalul acestor reduceri, guvernul vrea totuşi să majoreze cu peste 140 de milioane cheltuielile pentru ajutor social şi ajutorul de iarnă şi cu 30 de milioane - fondul de salarizare a bugetarilor. Uniunea Europeană și Banca Mondială și-au înghețat în vară finanțările pentru Republica Moldova, iar Fondul Monetar Internațional încă nu a început negocierile privind un posibil nou acord cu Chișinăul. Republica Moldova a primit în schimb un credit rambursabil de 150 de milioane de euro din partea României. Prima tranșă, de 60 de milioane este inclusă in bugetul rectificat, după cum preciza marți, la București, premierul Valeriu Streleț.

Tribunalul Penal Internațional a decis să investigheze posibilele încălcări ale drepturilor omului comise în războiul ruso-georgian din august 2008. Este vorba în primul rând de uciderea unor membri ai forțelor de menținere a păcii și de atacuri împotriva populației civile. Procurorul Fatou Bensouda a anunțat deschiderea anchetei după ce a devenit evident că ancheta separată a autorităților georgiene este tergiversată. Există indicii că atât forțele georgiene cât și cele separatiste din Osetia de Sud au atacat forțele de menținere a păcii. Cât privește trupele rusești, sunt indicii că peste 100 de georgieni au fost uciși și alți 18.500 forțați să plece din Osetia de Sud, regiunea separatistă susținută de Moscova.

***

Europa Liberă: În Transnistria are loc recensământul populaţiei – al doilea din istoria autoproclamatei republici. Chestionarea se face însă în toiul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare şi locale din 29 noiembrie, dar şi în condiţiile unei crize bugetare şi economice profunde. Corespondenta noastră în regiune, Karina Maximova, relatează că acest fapt, la fel ca şi unele întrebări care le sunt adresate, trezesc uneori nedumerirea sau chiar nemulţumirea locuitorilor. Spre exemplu, întrebările despre poziţia socială şi averea celor chestionaţi sau, bunăoară, instrucţiunile pentru descoperirea unor cupluri de acelaşi sex. Relatează, Lina Grâu:

Recensământul din Transnistria va dura 12 zile, vor fi deschise 43 de secții pentru înregistrarea populației, iar 1587 de persoane au fost angajate temporari și vor fi remunerate cu echivalentul în ruble transnistrene a 200 de dolari. Recensământul are lor în perioada 14-25 octombrie 2015.

Anchetele conțin 12 întrebări de bază pentru bărbați și 13 pentru femei, precum și mai multe întrebări secundare – în total 30 de poziții. Operatorii vor merge prin blocuri și case în fiecare zi între ora 8 dimineața și 9 seara. Toți operatorii, printre care sunt mulți studenți și pedagogi, au rucsacuri speciale pe care scrie „serviciul de stat de statistică” și o legitimație. Fiecare operator are de înregistrat cam 400-500 de persoane, sau câte 30 de persoane pe zi. Dacă ar fi să lucreze cele 13 ore fără pauză de masă, pentru completarea anchetei unei persoane operatorul ar trebui să rezerve în medie câte 25 de minute. Asta, fără a ține cont de timpul consumat pe drum, micile pauze pentru a lua masa și așa mai departe. La modul real, pentru completarea anchetei pentru o persoană ar rămâne cam 10 minute. Vor reuși oare operatorii să obțină în 10 minute răspunsurile pentru 30 de întrebări? Puțin probabil. Aceasta este partea ascunsă a medaliei despre care în stânga Nistrului deocamdată nu se vorbește în public.

În cadrul recensământului vor fi luați la evidență toți locuitorii din stânga Nistrului – cei care au, dar și cei care nu au cetățenia regiunii transnistrene, persoanele fără cetățenie, străinii care locuiesc temporar în Transnistria. Va fi colectată informația și despre cei care sunt plecați din regiune în căutarea unui loc de muncă.

„Recensământul este foarte importat. Rezultatele acestuia vor fi folosite pentru planificarea strategiei de dezvoltare a țării”, a declarat liderul de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk.

Chestionarul conține atât întrebări standarde cu privire la vârstă, locul nașterii, starea familială, dar și întrebări pe care respondenții le consideră foarte ciudate. De exemplu, unde ați locuit pe data de 14 octombrie 2014? Cine este soacra, socrul, nora, ginerele Dvs.? Ce funcție aveți la locul de muncă de bază? Sau întrebări de genul: „Indicați sursa veniturilor Dvs”. Sau: „Indicați data nașterii primului copil”. Ancheta nu se mai interesează de data de naștere a celui de al doilea sau al treilea copil. „Seamănă mai mult cu un dosar pentru serviciile speciale”, spune o femeie de 50 de ani, care lucrează în sfera bugetară.

В Приднестровье переписывают население
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00

Nu mai puțin surprinzătoare sunt întrebările cu privire la spațiul de locuit – când a fost construită casa, cu ce materiale s-au făcut finisajele exterioare ale blocului sau casei, ce condiții igienico-sanitare sunt și dacă există un WC, suprafața locuinței și numărul de camere, accesul la internet, inclusiv la cel mobil. Și nu toată lumea agreează astfel de întrebări. Elena Sergheevna, care a fost de acord să ne vorbească cu condiția să nu-i înregistrăm vocea, este revoltată. „Dacă are loc un recensământ al populației, ce legătură are asta cu materialele de finisaj ale pereților, accesul la internet sau existența wc-ului în apartament? Ar trebui să fie luată le evidență populația, și nu proprietățile acesteia. Din nou ne mint – spun una și fac cu totul altceva. Nu le voi deschide ușa, pentru că nu vreau să particip la minciuna lor totală și la supravegherea oamenilor. Cine știe unde vor fi apoi folosite datele mele? Poate că vor fi folosite împotriva mea, dacă nu voi fi de acord cu politica lor de tăiere a pensiilor și îi voi critica. Nu îi mai cred deloc!”

Serviciul de statistică din regiune, responsabil de desfășurarea recensământului populației în Transnistria, propune celor care nu sunt gata să stea de vorbă cu operatorii acasă la ei să vină la punctele de înregistrare fixe deschise în toate localitățile și să completeze acolo ancheta.

În instrucțiunile pentru operatori de la recensământ sunt prevăzute și situații mai puțin obișnuite pentru regiune, cum ar fi de exemplu cea în care s-ar identifica persoane de același sex care locuiesc în cadrul unei gospodării și care ar fi căsătorite. În acest caz operatorilor li se recomandă să se convingă dacă în răspunsurile anterioare nu s-au strecurat greșeli și, dacă răspunsurile sunt corecte, să taie cu grijă rubrica care se referă la soț sau soție.

Unii transnistreni văd o legătură între recensământul care are loc în această perioadă și alegerile care vor avea loc în scurt timp, peste cinci săptămâni. „Datele colectate vor fi foarte utile la falsificarea rezultatelor votării, spune un domn mai în vârstă, care a evitat să-și spună numele. Cei care se află în afara Transnistriei - și sunt foarte mulți din aceștia – în mod sigur nu vor veni acasă pe 29 noiembrie doar pentru a participa la alegeri. Cel mai probabil, vor reveni mai aproape de Revelion. Și asta înseamnă că voturile lor pot deveni un instrument de manipulare a rezultatelor. Cine va sta să verifice, dacă ordinul va veni de sus?”, se întreabă interlocutorul meu.

***

Europa Liberă: Iată şi alte opinii, culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender despre recensământul din regiunea transnistreană, care a fost organizat în toiul campaniei electorale:

Выборы это волеизъявление каждого человека, а перепись населения – это просто для экономического существования республики, чтобы знать, где, что и как назавтра что-то делать. Я считаю, это разные вещи. Кто-то, может быть, объединяет, но я считаю, что это различные вещи.

Я думаю, что может быть связано с чем? Что надо знать количество натурально проживающих людей, то есть – многие же уехали на заработки – сколько сейчас, на данный момент у нас населения здесь находится. Не где-то за пределами, так что… Я так думаю.

Я думаю, что перепись населения не влияет на предстоящие выборы, потому что переписи населения у нас уже довольно-таки давно не было, и многие поуезжали, поприезжали, но, скорее всего, большинство уехало с Приднестровья, поэтому я считаю, что выборы не связаны с переписью.

Я не могу точно сказать, как люди, насколько люди участвовали в выборах. Я лично не участвовал. Недовольный я.

Не знаю. Я думаю, что – да, связано с этими выборами. Да потому что они должны знать, сколько людей будут голосовать за это, они так думают, ведь многие поумирали, многие поуезжали отсюда. Работы же нет, люди хотят тоже жить – и учиться, и покушать, и семьи накормить… Трудно. Конечно, время тяжелое, а что делать…

Если так подумать, то, может быть. Вообще – возможно, я не удивлюсь, если оно как- то связано. Я не отрицаю этого.

Возможно. Проверка – ну, как вам сказать? – проверка фамилий, ну, на избирательных участках которые были…

Нет, я не думаю что это связано. Потому что выборы у нас отдельно, а перепись уже идет… Уже давно у нас не было переписи населения. Просто интересно, сколько же у нас тут еще осталось людей.

Europa Liberă: Opinii ale locuitorilor din regiunea transnistreană.

***

Europa Liberă: La Chișinău este investigată schema neclară prin care consumatorii moldoveni plătesc un preț exagerat pentru curentul electric cumpărat de la Centrala Cuciurgan și livrat prin intermediul unei firme înregistrate la Tiraspol. Centrul Național Anticorupție a răspuns astfel unei sesizări formulate de premierul Valeriu Streleţ. Scandalul a luat amploare după ce premierul Streleț a declarat, într-o emisiune la TVR Moldova, că a primit „un raport de la serviciile speciale” în care se spune că „este vorba de o firmă înregistrată la Tiraspol, care are doar doi angajaţi. Subiectul a fost intens discutat la Chișinău de experți și alți factori de decizie. Nu este prima asemenea declarație a primului ministru în ultimele două luni, dar acum Centrul Național Anticorupție a pornit și o anchetă. Are detalii colega mea, Liliana Barbaroșie:

Centrala electrică de la Cuciurgan
Centrala electrică de la Cuciurgan

Demararea anchetei a fost confirmată pentru Radio Europa Liberă de ofițerul de presă al CNA, Angela Starinschi, care a precizat că CNA a răspuns astfel unei sesizări formulate de premierul Streleţ.

Despre apariţia unui intermediar suspect în lanţul de import în Republica Moldova a energiei electrice produse de centrala de la Cuciurgan s-a aflat încă acum trei luni, pe fundalul scandalului legat de cererea de majorare a tarifelor a furnizorilor de curent.

Majorarea cerută de distribuitorul din Moldova Gaz Union Fenosa şi celelalte reţele era mare, de peste 100%, şi era motivată de aprecierea bruscă a dolarului, valuta în care furnizorii îşi plătesc achiziţiile de curent.

ANRE a acceptat atunci o majorare, chiar dacă nu în măsura cerută de companii, dar ulterior, la cererea premierului, a suspendat-o şi pe aceea, unii cred că de teama revoltei populare în creştere, până la realizarea unui audit financiar al întreprinderii.

Întrebările legate de intermediar, compania Energocapital creată de două off-shore-uri în octombrie 2014 în Transnistria şi înregistrată la distanţă de trei zile la Chişinău, au rămas însă fără un răspuns din partea autorităţilor. Până la două declaraţii incendiare, una aparţinând expertului în energetică de la IPRE, Sergiu Tofilat, iar alta – fostului premier Ion Sturza.

Sergiu Tofilat a declarat recent într-o emisiune televizată că la intermediar ar rămâne 5 din 6,8 cenţi pentru fiecare KW de curent importat. Anual suma încasată de această companie s-ar ridica la peste 12 milioane de dolari, a estimat expertul, cu precizarea că o parte din sumă e posibil să fie încasată de Gazprom, pentru gazele livrate companiei transnistrene.

Solicitat de noi, Sergiu Tofilat a explicat că şi-a formulat concluziile în baza datelor contabile şi statistice pe care le-a avut la îndemână, incomplete însă, aşa cum recunoaşte expertul:

„Eu m-am uitat pe actele oficiale despre cantitatea de energie produsă de Energocapital (această informaţie este pe site-ul lor) şi despre cifra de afaceri a acestei companii (care e reflectată pe site-ul acționarului ei, RAO EES). Şi am obţinut un preţ de producere de 1,7 cenţi per kw, care nu reflectă costul gazului. Energia electrică este importantă în Moldova de compania de stat Energocom, care e în subordinea Ministerului Economiei. Ea livrează furnizorilor energia cu 6,8 cenți per kilowatt. Deci, există o marjă de 5 cenți, care ar include preţul gazului şi veniturile Energocapital. Dacă ne uităm pe tot parcursul independenţei Republicii Moldova, astfel de scheme au existat în permanenţă. De aceea am putea admite că, în lipsa alternativei, autorităţile de la Chişinău sunt nevoite să accepte nişte condiţii impuse de cineva.

Centrala electrică de la Cuciurgan
Centrala electrică de la Cuciurgan

Totuşi, din tranzacție se pare că au de beneficiat mai multe părţi: şi acţionarul rus, pentru că Energocapital livrează gaz centralei de la Cuciurgan şi primeşte energia electrică ca produs finit, deci acest lucru ar fi fost posibil doar cu acceptul acționarului; Energocapital e înfiinţat în Transnistria şi înregistrat în Republica Moldova, deci e implicată şi partea transnistreană; Eliberarea licenței se face de către ANRE, iar contractul de procurare este semnat de Energocom, deci avem şi implicarea părţii moldoveneşti. Necunoscutele afacerii sunt la ce preţ este livrat gazul centralei Cuciurgan şi dacă Energocapital, primind banii, achită acest gaz consumat pentru producerea energiei. Ce ştim e că datoria Moldovagaz către Gazprom este în creştere. Respectiv, această datorie va trebui cumva recuperată, iar în momentul în care va fi inclusă în tarif pentru consumatorii din Republica Moldova, riscăm să finanțăm practic regimul separatist de la Tiraspol.”

Fostul premier Ion Sturza, la rândul său, a calculat pe o reţea de socializare că, fără costul gazului care ar fi de 3 cenţi per kilowatt, profitul scos din tranzacţia cu energia electrică ar fi de 2,4 cenţi pentru fiecare kilowatt. Sturza a sugerat şi beneficiarii, care ar fi „persoane din administraţia de la Tiraspol şi Chişinău”. „Sectorul energetic este sub patronajul politic al PDM”, a continuat fostul premier, prevestind totodată un nou „furt astronomic”, ce ar urma să se producă prin emiterea unor obligațiuni garantate de stat care să acopere creșterile viitoare de tarif, iar câștigul să fie trecut ulterior la datoria de stat. Deocamdată, aceste declaraţii şi estimări nu au produs nici o furtună, decât în mijlocul demonstrațiilor antiguvernamentale din centrul Chişinăului, care au obţinut un motiv în plus de înverşunare. Ori de câte ori a fost solicitat să comenteze subiectul, ministrul economiei numit de democraţi, Stephane Bride, a evitat răspunsurile.

***

Europa Liberă: Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică de la Chișinău a reacționat în cele din urmă, dar a negat că prețul curentului cumpărat de la Centrala Cuciurgan ar fi mai mare decât ar trebui să fie, iar diferența de preț ar fi încasată de o firmă din Tiraspol, considerată „căpușă” - Energokapital. Dezmințiri asemănătoare a făcut și Ministerul Economiei, prin viceministrul Valeriu Triboi potrivit căruia cifrele vehiculate de unii experți ar fi nefondate şi reprezintă doar costurile de producție, nu şi costul gazelor. Experții de la Chișinău însă atrag atenția că Centrala de la Cuciurgan funcționează pe baza gazelor rusești livrate de Gazprom, pentru care însă regiunea transnistreană, practic, nu achită nimic. Datoriile Transnistriei la gazele naturale se ridică în prezent la aproape 5,5 miliarde de dolari. Viceministrul Valeriu Triboi a recunoscut însă că energia electrică din România este mai ieftină decât cea de la Cuciurgan, care acoperă în prezent, două treimi din necesitățile malului drept al Nistrului. Dar Moldova, potrivit lui, ar putea avea interconexiunile necesare pentru importul de energie românească doar peste aproximativ doi ani.

***

Europa Liberă: Zilele trecute, Chișinăul a găzduit o conferință internațională în cadrul căreia s-au discutat probleme ce țin de securitatea muzeelor din zonele de conflict. Muzeografi din Ucraina, Georgia, Ucraina și Moldova au încercat să găsească cele mai bune soluții, inclusiv de ordin legal, pentru a conserva patrimoniul instituțiilor de cultură care au nimerit pe linia unor acțiuni militare sau pur și simplu își doresc să fie pregătite în eventualitatea oricăror situații de risc. Detalii are Tamara Grejdeanu:

Muzeul din Donețk
Muzeul din Donețk

Vorbind despre muzeele de pe linia de tragere, muzeografii prezenți la discuție au notat că cel mai des, aceste instituții culturale rămân fără obiecte de artă, arhive și exponate de valoare.

Muzeul de artă din Donețk, povestește Serghei Laievski, directorul Muzeului din Istorie din Cernigov a rămas fără geamuri și uși, după ce o mașină-capcană a explodat chiar în preajma clădirii. Directorul instituției a reușit să ascundă o parte din tablourile expuse, dar nu toate colecțiile, susține muzeograful.

Alte muzee din regiune au fost distruse în proporție de 80 la sută și au avut de suferit nu doar încăperile instituției dar și colecții și obiectele de artă din muzeu. Parte din ele s-ar fi putut salva, dacă erau evacuate din timp, spune Serghei Laievski. El zice că în zonele de conflict, recuperarea bunurilor este practic imposibil, inclusiv pentru că nu există registre în care să fie trecut întreg patrimoniul muzeelor:

Serghei Laievski: „Actualmente noi nu putem să spune ce obiecte de valoare au rămas în Crimeea și în ce stare se află. La fel, nu știm în ce stare este patrimoniul muzeelor din regiunea Luhansk și Donețk unde se află separatiști pro ruși. Problema este că obiectele prețioase din muzee puteau fi evacuate până la faza activă a războiului, dar cadrul legal din Ucraina nu prevede acest lucru. Directorii de muzee au avut timp să aprecieze situația și să ia decizii pentru conservarea patrimoniului, însă acest lucru nu a fost posibil în toate regiunile și nici în cazul tuturor directorilor.”

În situații de criză și în absența unui plan de acțiuni bătut în cuie, remarcă directorul Muzeului din Istorie din Cernigov, Ucraina, salvarea colecțiilor de valoare rămâne în seama colaboratorilor muzeelor, de asta crede el, întâi de toate ei trebuie să fie instruiți cum să acționeze pentru a proteja bunurile muzeelor:

Serghei Laievski: „Este necesar ca Ministerul Culturii să aibă toată informația despre obiectele de valoare din muzee, toate exponatele să fie înregistrate și incluse într-un sistem de asigurare. Totodată, indiferent că este sau nu prevăzut vreun risc, personalul muzeului trebuie să fie pregătit să acționeze operativ, să asigure protecția colecțiilor din muzeu și întreprindă toate acțiunile pentru a evita deteriorarea lor.”

Pe lângă implicarea personală a angajaților, Valeria Suruceanu, președinta comitetului ICOM Moldova crede că toate măsurile de protecție a patrimoniului cultural trebuie să fie asigurate de o normă legală funcțională:

„Sunt comunicări legate de legislație, care prevede că totuși patrimoniul trebuie să fie pregătit pentru situații de urgență. Este și Convenția Europeană care prevede pregătirea patrimoniului pentru situații de urgență. În al doilea rând, cei care gestionează fondurile trebuie să fie instruiți despre cum trebuie să fie păstrate obiectele în caz de urgență, cum le putem pregăti pentru evacuare.”

În Republica Moldova, spune Svetlana Pociumban, consultantă la Ministerul Culturii, există un cadrul legal cu măsuri de intervenții în situații de criză, cum ar fi de exemplu, conflicte militare sau cataclisme naturale. Totuși, spune ea, nu se știe în ce măsură sunt aplicate aceste norme. Deocamdată, spune specialista, ministerul nu dispune de un registru al obiectelor de valoare pentru fiecare instituție culturală:

„Noi acum suntem în faza elaborării unui program național de digitizare iar dificultatea constă în faptul că noi ar trebui să preluăm tot materialul care deja l-au făcut muzeele, care este deja digitizat. Ar fi păcat ca toate lucrurile acestea să se piardă, atât timp cât noul proiect de digitizare nu va fi compatibil. Noi trebuie să preluăm aceste date. Alte țări au mers pe o altă cale, au luat-o de la zero, deoarece în țările lor nu era inițiat deloc procesul de digitizare.”

În opinia muzeografilor, străjeri ai monumentelor culturale pot fi și simplii cetățeni, membri ai comunității, pentru că în situații de criză, remarcă ei, legea deseori nu se respectă sau nu este aplicată corespunzător.

***

Europa Liberă: În ce constă propagandă rusă, când este vorba de criza din Ucraina, cum se verifică faptele și se luptă cu dezinformarea – sunt câteva dintre preocupările celor care au creat portalul ucrainean stopfake.org (opriți minciuna). Din iunie, o parte a articolelor de pe stopfake.org sunt traduse și în română. Valentina Basiul a stat de vorbă cu unul din fondatorii portalului, Ruslan Deinicenko, aflat recent, împreună cu un coleg al său, la Chișinău:

Cei doi jurnaliști ucraineni au povestit că în timpul crizei din estul ţării au înțeles că Moscova a pus în aplicare un tip de presă care nu se conformează regulilor, prin urmare normele de evaluare nu sunt aplicabile. Bunăoară, principiul citării a două surse diametral opuse nu avea cum să ducă la aflarea adevărului în condiţiile în care unele relatări de presă operau cu istorii de-a dreptul inventate. ​Aşa au început să verifice informația difuzată de colegii lor ruşi şi, dacă constatau că era neadevărată, au început s-o dezmintă.

Ruslan Deinicenko
Ruslan Deinicenko

Unul dintre fondatorii portalului Stopfake.org, Ruslan Deinicenko, directorul executiv al şcolii de jurnalism Moghileansk, spune că cel mai des sunt trucate poze şi imagini video, se scot din context declarații, se spun semi-adevăruri sau se manipulează cu date statistice.

„La începutul activității noastre, era simplu să dezminți falsurile din presă. Era suficient să dai câteva telefoane ca să afli că acea informație nu este adevărată. Adică minciuna era evidentă şi era uşor de verificat.

Acum propaganda rusă şi-a îmbunătățit metodele de diseminare a informațiilor false, mai puţin se apucă de lucruri murdare ce pot fi uşor dezmințite, apelează la instituții media minuscule, difuzează de foarte multe ori informații cu elemente de manipulare, dar pe care nu poţi să le dezminți.

De exemplu, citează surse anonime sau surse ce nu pot fi verificate sau identificate. Cineva a auzit undeva în mulțime că autoritățile de la Kiev ar avea intenția să demoleze monumentul victimelor regimului nazist. Şi asta este publicat. De fapt, nimeni nu vrea să demoleze acel monument, iar acest articol este un fals. Cu toate acestea, el este preluat de alte instituții din Rusia. Dar este practic imposibil să dezminți astfel de materiale”.

L-am întrebat pe Ruslan Deinicenko de ce un cetățean moldovean ar trebui să pună la îndoială știrile auzite la posturile de televiziune rusești, instituții cu care s-a obișnuit şi despre care crede că ar spune adevărul.

„În primul rând, cetățeanul nu trebuie să fie credul. Ştiu că unii oameni s-au obișnuit că ceea ce se spune la televizor este adevărat. Din experiența noastră de 18 luni, am constat că multe mass-media rusești difuzează intenționat informații false şi ele sunt elemente din probandă. Adică cineva vrea să manipuleze, să formeze un anumit punct de vedere în Ucraina, să le influențeze opiniile oamenilor. Noi încercăm, prin ceea ce facem, să-i convingem pe oameni să verifice informația, să se informeze din mai multe surse, să nu-şi facă concluzii doar din presa rusă”.

În opinia co-fondatorului portalului Stopfake.org, Ruslan Deinicenko, interzicerea retransmiterii posturilor rusești pe teritoriul Ucrainei a fost o decizie corectă: după părerea sa, această decizie a salvat practic jumătatea de Est a țârii despre care se pune că ar fi locuită preponderent de vorbitori de rusă. El a spus că înainte de a se recurge la acest pas, au fost multe discuții în societatea ucraineană. Unii cetățeni nu erau dispuși să renunțe la serialele şi talk-show-urile lor preferate, alții susțineau că cetățenii trebuie să aibă acces liber la media ruseşti, ca aşa este democratic. „Dar, de fapt, era acces liber la difuzarea minciunii”, se declară convins directorul executiv al şcolii de jurnalism de la Kiev.

„Asta au reușit să facă în regiunile Lugansk şi Doneţk, i-au speriat într-atât pe oameni, i-au mințit despre evenimentele ce se întâmplau la Kiev, putem spune că le-au transmis o frică animalică. Ei s-au închis şi nu vor să accepte alte puncte de vedere”.

Jurnalistul ucrainean se abţine să dea sfaturi cetățenilor moldoveni dacă trebuie sau nu să limiteze retransmiterea canalelor ruseşti. „Cred că cetățenii sunt suficient de maturi, a spus Ruslan Deinicenko, ca să cântărească toate argumentele pro şi contra”.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG