Linkuri accesibilitate

La Chișinău a avut loc o primă rundă de discuții pentru formarea unei noi majorități parlamentare


Imagine de la ședința parlamentului moldovean în care a fost votată moțiunea de neîncredere împotriva cabinetului Streleț, 29 octombrie 2015
Imagine de la ședința parlamentului moldovean în care a fost votată moțiunea de neîncredere împotriva cabinetului Streleț, 29 octombrie 2015

PLDM nu a participat, dar liderul PL Mihai Ghimpu a spus că acest partid rămîne un actor important în construirea unei posibile noi alianţe.

Liderii democrați au purtat convorbiri pentru formarea unui nou guvern cu cei liberali și deputații din jurul lui Iurie Leancă. Cele trei grupuri nu au destule voturi să formeze guvernul, iar liberal-democrații nu participă deocamdată la convorbiri. Liderul lor Valeriu Streleț și-a prezentat astăzi oficial demisia din funcția de premier, după ce parlamentul a acceptat joi moțiunea de cenzură impotriva sa. Premier interimar a devenit liberalul Gheorghe Brega. Relatează Liliana Barbăroșie.

Valeriu Streleţ a declarat încă joi seară, la câteva ore după ce fusese demis, că nu poate fi nici premier interimar, pentru că moțiunea de cenzură împotriva guvernului său acceptată joi de parlament îl acuză de corupție.

Aşa că el a mers vineri la preşedintele Timofti cu cererea de demisie, fiind înlocuit la scurt timp de şeful statului cu un vice-premier liberal.

Cel puţin deocamdată, liberal-democraţii nu vor participa la convorbirile pentru formarea unui nou guvern, a mai anunţat repetat Streleţ, liderul interimar al formaţiunii:

„Noi suntem în proces de consultări în interiorul partidului. Vom decide cum procedăm mai departe luând în calcul opinia tuturor membrilor de partid.”

În lipsa liberal-democraţilor, convorbirile dintre liderii partidului democrat şi liberal cu Iurie Leancă au durat mai puţin de o oră. La ieşire, Marina Lupu a anunţat că-şi va invita colegii la o nouă rundă de tratative luni, atunci când speră să primească un răspuns concret din partea liberal-democraţilor:

„Luni voi reveni cu invitaţia către toţi participanţii, în egală măsură către colegii liberal-democraţi şi voi fi mult mai insistent: nu poate şi nu trebuie nimeni să încetinească procesul de negocieri.”

Mihai Ghimpu, liderul liberal, spune că mai speră că PLDM va rămâne la guvernare:

„Eu sper ca colegii din PLDM să revină la masa de discuţie şi să formăm din nou un guvern împreună în aşa fel încât să n u treacă timpul şi să regrete că atunci când a fost nevoie de ei, ei s-au dat într-o parte.”

Iurie Leancă, fostul liberal-democrat care a părăsit formaţiunea lui Vlad Filat pentru a-şi crea un propriu proiect politic şi nu a participat la constituirea ultimelor două configuraţii politice guvernamentale, a recunoscut că dacă liberal-democraţii aleg să treacă în opoziţie, probabilitatea creării unei coaliţii proeuropene devine nulă:

„Nici nu vreau să discut astăzi un astfel de scenariu, pentru că nu văd soluţii viabile în cazul în care ei vor refuza.”

Fără liberal-democraţi, cele trei structuri politice nu vor reuşi să creze o nouă majoritate decât dacă vor apela la comunişti. Colaborarea cu socialiştii se exclude atâta timp cât toate trei spun că vor să menţină cursul proeuropean de dezvoltare al Republicii Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG