Linkuri accesibilitate

Duminică, platforma civică „DA” va pleda pentru revenirea la alegerea directă a președintelui


Duminică, Platforma civică „DA” va alege, în cursul manifestației din Piața Marii Adunări Naționale, comisia care să adune semnăturile pe o petiție cerând un referendum pentru schimbarea modului de alegere a președintelui țării. Liderii platformei „DA” susțin că marea majoritatea a moldovenilor vrea ca președintele să fie ales din nou direct, nu în Parlament.

Liderul PD, Marian Lupu, a declarat pe de altă parte vineri, într-o emisiune de televiziune, că în perioada care a rămas până la expirarea mandatului actualului președinte nu mai poate fi modificată Constituția, nici prin vot în Parlament, nici prin referendum, astfel că va trebui să fie ales cu votul a 61 de deputați. Următoarele alegeri prezidențiale ar trebui să aibe loc în martie 2016.

Constituția a fost amendată în anul 2000 de majoritatea comunistă, când s-a trecut de la alegerea directă la alegerea președintelui în Parlament. Această modificare a provocat alegerile anticipate din 2009 si 2010 și referendumul eșuat din septembrie 2010, când participarea la vot a fost prea mica.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG