Linkuri accesibilitate

Valeriu Streleț: „Orice alegeri oferă o nouă speranţă”


Valeriu Streleț

Premierul demis și președintele interimar al PLDM, în dialog cu Valentina Ursu.

După arestarea liderului PLDM Vlad Filat, şi după căderea guvernului Valeriu Streleț cu voturile democraților din coaliţie, și după dezgustătoarea campanie pe internet împotriva fostului premier Vlad Filat, ce fac liberal-democrații ? Vor accepta să reintre la guvernare și să se „reseteze” Alianța pentru Integrare Europeană, așa cum declară că ar dori democrații? Este partidul în pragul sciziunii? Cui i-ar folosi această sciziune și eventual dispariția PLDM din peisajul politic moldovenesc? După protestele masive și toate evoluțiile din partid este PLDM gata să se reformeze el însuşi? Acestea au fost unele dintre întrebările pe care Valentina Ursu i le-a adresat fostului premier Valeriu Streleț, lider interimar al PLDM.

Europa Liberă: Va fi coaliția de guvernare creată din partide pro-europene? Există șanse să fie aceasta formată? Și ce câștigă Partidul Liberal Democrat, dacă merge într-o așa următoare coaliție? Și ce pierde formațiunea? Ce fel de guvernare va avea Moldova în continuare?

Valeriu Streleț: „Sigur că rațiunea politică va triumfa în Republica Moldova. Astăzi, 2 noiembrie, eu ar fi trebuit să îmi continuu activitatea mea de prim-ministru, însă odată ce democrații au comis acest delict politic, această crimă politică, pe care n-o pot califica altfel, acoperindu-se cu diferite argumentări demagogice referitoare la lipsa încrederii și cu alte scorniri și invenții, suntem în situația de a ne gândi ce fel de guvern va avea Republica Moldova și dacă va avea un soi de guvern cu puteri depline în viitorul apropiat.”

Europa Liberă: PLDM a amânat deocamdată luarea unei decizii de participare la negocierile de formare a unui cabinet de miniștri. Dar am înțeles că săptămâna aceasta veți da un răspuns definitiv.

Valeriu Streleț: „E adevărat. Noi am avut discuții imediat după votul de joi, 29 octombrie, în cadrul biroului politic al partidului; duminică ne-am întrunit într-un format mai extins la care au participat liderii organizațiilor teritoriale, miniștrii, deputații, unde toți au avut posibilitatea să se expună. Și nici măcar în acest format nu am reușit să identificăm o soluție pentru că într-adevăr e o situație fără precedent, când este trimis în demisie un guvern care avea toate șansele să își continue activitatea. Mai mult ca atât, fără falsă modestie, aș vrea să spun că acest guvern pe care l-am condus timp de 90 de zile a deblocat mai multe probleme foarte acute, a identificat soluții la mai multe probleme și a lansat procese care urmau să dea roade într-un viitor apropiat. De aceea, evident, colegii mei de partid, dar și eu personal încă suntem marcați de acel vot al democraților, împreună cu comuniștii și cu socialiștii, din ziua de 29 octombrie. Și deocamdată nu avem luată o decizie. O vom lua săptămâna curentă, sper să reușim să o facem, când se va convoca Consiliul Politic Național al partidului. Vom ține cont de toate opiniile, pornind de la responsabilitatea politică pe de o parte, pornind și de la ideea că nu ne mai putem autoidentifica cu fărădelegile care s-au comis până în prezent și cu tendința de a conserva un sistem corupt. Tendință pe care eu personal o atest în conduita Partidului Democrat și a principalilor actori ai acestui partid.”

Europa Liberă: Și dacă în rândul deputaților se găsesc oameni care zic că, dacă nu merge PLDM în coaliția de guvernare, ei părăsesc fracțiunea PLDM?

Valeriu Streleț: „Noi am discutat și am spus că suntem o fracțiune, suntem cei care am devenit deputați pe listele Partidului Liberal Democrat și ar fi bine să avem un respect față de partid. Și dacă se ajunge la un vot, dacă majoritatea va decide în favoarea unei soluții, această decizie trebuie să fie respectată de către toți membrii fracțiunii. Și la acest moment impresia mea este că și colegii din partid, deputații Partidului Liberal Democrat au acceptat această perspectivă. Adică noi vom fi solidari, vom fi uniți.”

Europa Liberă: Între timp, mai mulți primari abandonează rândurile PLDM.

Valeriu Streleț: „Partidul Liberal Democrat a obținut cel mai bun rezultat al său în noiembrie 2010, atunci când oficial încă nu aveam aleși locali, atunci când aveam doar aderenți. Partidul a crescut destul de repede. Însă atunci la momentul rezultatului politic de vârf al nostru, din acești șase ani, aveam doar în jur de 20 de mii de membri, astăzi sunt în jur de 50 de mii de membri. Desigur, s-ar putea, ca urmare a acestor perturbații interne, să mai fie o serie de retrageri din partid, declarații de dezacord, mai ales că remarcăm caracterul tras la indigo al acestor declarații și vedem o singură sursă unde se printează aceste declarații, care sunt aduse potențialilor transfugi, ca să le semneze. Mai mult, am primit o informație absolut certă, că primarii care nu și-au declarat cumva dezacordul cu acțiunile partidului, printr-un miracol au deschise dosare penale, în ultimele 10-14 zile și încercăm să ne clarificăm și în această situație, de ce anume s-a întâmplat. Așa că ne putem aștepta, evident, dar vă asigur că partea din colegi care vor opta pentru a reseta, pentru a renaște Partidul Liberal Democrat vor fi cei care ne vor ajuta să readucem Moldova spre o nouă speranță, spre o nouă platformă de dezvoltare, care să ne permită în următorii ani să ținem cont de erorile comise și să putem merge cu încredere înainte.”

Europa Liberă: Dar în acești șase ani, șantajul politic practic nu a dispărut, permanent au existat aceste presiuni din partea unui sau altui concurent, ca să șantajeze, atunci când nu este convenabilă o anumită situație, o anumită realitate.

Valeriu Streleț: „Am impresia că această stare de fapt e o consecință a transformării Republicii Moldova într-un stat care încă urmează să însușească regulile unui joc democratic autentic. Prin asemenea situații au trecut și alte stat, nu este o scuză pentru noi, dar constatăm că repetăm aceste greșeli. Asta e. Să sperăm că vom ajunge la momente când șantajul nu va exista.”

Europa Liberă: Vă cunoașteți destul de bine totuși și hatârul, și caracterul, și cine poate face mai mare presiune.

Valeriu Streleț: „Mă bucură faptul că lumea înțelege această situație. Presiunile au existat, există, s-au făcut referințe la aceste presiuni și în luările de cuvânt ale altor lideri politici. E regretabil că avem organe de anchetă care acţionează în regim de telecomandă, atunci când într-o manieră absolut selectivă merg spre un primar sau spre un alt oficial care are o anumită culoare politică. Şi, fireşte, oamenii noştri sunt, din păcate, poate nepregătiţi din punct de vedere juridic şi nu prea rezistenţi din punct de vedere moral. Fiindcă o bună parte dintre dânşii estimează cumva: „Dar poate chiar am nişte păcate”. Şi atunci ei preferă să devină maleabili şi să devină cât mai flexibili. Dar sunt şi foarte mulţi colegi buni, care au rezistat în această perioadă şi faţă de care am un deosebit respect.”

Europa Liberă: Să vorbim şi despre revolta, nemulţumirile cetăţenilor. Pentru că se face tot mai pronunţată această nemulţumire din partea oamenilor şi mulţi îşi pun întrebarea: de ce s-a admis în aceşti şase ani de guvernare pro-europeană ca statul Republica Moldova să ajungă a fi unul captiv?

Valeriu Streleț: „Revolta cetăţenilor este justificată. Şi în perioada când eram în funcţia de prim-ministru eu anticipam, atunci când se negociau condiţiile creării noii alianţe, pe durata lunilor iunie-iulie, atunci împreună cu colegii mei de partid am formulat câteva propuneri pentru a avea o foaie de parcurs, un plan de acţiuni, care să demonstreze cetăţenilor că noi admitem că s-au comis greşeli, în perioadele anterioare şi ne dorim cu toată sinceritatea soluţionarea acestor erori. A fost propusă o foaie de parcurs, a fost propus un plan de acţiuni ca cel puţin opt instituţii cu subordonare parlamentară, care apriori, prin definiţie, trebuie să fie independente, să-şi recapete independenţa şi să fie scoase de sub influenţa politicului. Acest plan a rămas o declaraţie de intenţii, care s-au regăsit în programul de guvernare, dar fără un termen exact de implementare. De ce am ajuns la această situaţie? Evident, din motive că probabil procesul politic a fost înţeles într-o manieră denaturată de către actorii politici principali din această perioadă, s-a înţeles că e mai bine să aibă un control politic asupra unor instituţii care trebuie să fie independente. Şi acum, când eu cred că chiar şi cei care au construit acest sistem văd că cei pe care i-au protejat politic într-un moment dat pot deveni chiar groparii lor proprii, îmi dau seama că acum trebuie să recunoaştem erorile comise şi să întreprindem paşi foarte energici pentru a le corecta şi a demonstra cetăţenilor că suntem determinaţi de a fi sincer în serviciul lor şi al statului.”

Europa Liberă: Cine totuşi conduce astăzi cu Republica Moldova?

Valeriu Streleț: „În calitate de prim-ministru, care am activat până joi, 29 octombrie, pot să spun cu toată sinceritatea că la guvern am condus eu împreună cu colegii din cabinet. Am înlăturat mai multe întârzieri care erau în Planul de Acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Am declanşat procedura de retragere a licenţelor celor trei bănci fraudate şi, slavă Domnului, acest proces a decurs într-o manieră cât de cât sistematizată, fără cataclisme majore şi s-au transferat toate plăţile sociale. Adică, la guvern noi ne-am făcut datoria. Ce se întâmplă în celelalte entităţi, la Preşedinţie, la Parlament, e o chestiune foarte-foarte complexă. Dar evident că un stat poate fi considerat stat, dacă justiţia, sistemul de investigări penale, sistemul de protecţie a drepturilor omului, dacă sistemul de executare a hotărârilor judecătoreşti, dacă toate acestea sunt, în primul rând, independente şi orientate spre binele cetăţeanului. La noi, din păcate, sistemul anticorupţie, sistemul Procuraturii Generale, sistemul Băncii Naţionale, Curtea Supremă de Justiţie nu o dată au demonstrat că acţionează în interesele anumitor persoane, în interesele unui anumit partid şi că acţionează într-un regim de „telecomandă”, dacă ar fi să ne exprimăm aşa, probând şi selectivitate în activitatea sa, şi neprofesionalism, şi lipsă de imparţialitate. Dacă nu se respectă principiile de bază ale statului de drept, or anume aceste instituţii sunt cele care trebuie să le asigure respectarea, aici apare marele pericol. Şi aici putem vorbi despre cine controlează Republica Moldova şi cine guvernează Republica Moldova. În cazul dat, partidul care a ţinut cu tot dinadinsul să-şi menţină controlul asupra acestor instituţii, şi anume Partidul Democrat, trebuie să-şi asume responsabilitatea de ce în Republica Moldova a degradat într-un hal fără de hal statutul statului de drept; de ce noi am ajuns că nu doar cetăţenii, ci şi toţi ceilalţi străini ne consideră ca nişte handicapaţi care au uitat de principiile fundamentale ale statului de drept şi de ce în Republica Moldova nu există lege.”

Europa Liberă: Următoarea alianţă de guvernare cum va arăta: cu PLDM şi fără PLDM?

Valeriu Streleț: „Cu PLDM această alianţă de guvernare va fi una extrem, extrem de incomodă pentru democraţi. Cu PLDM. Din motive că, chiar dacă nu vor executa imediat câteva condiţii, care ar putea fi puse pentru a negocia şi a crea un nou guvern, oricum vor fi într-o permanentă supraveghere sau stare de presiune permanentă din partea noastră, a liberal-democraţilor, ca aceste derapaje sau decalaje care s-au atestat în perioadele precedente să fie corectate şi să revenim la o situaţie de normalitate, din punctul de vedere al principiului unui veritabil stat de drept. Or, anume bazele acestor principii au fost erodate de democraţi prin controlul asupra justiţiei, prin controlul asupra sistemului anticorupţie şi prin alte acţiuni pe care şi le-au permis în această perioadă. Fără PLDM probabil va fi o guvernare mai comodă pentru democraţi, probabil vor reuşi să conserve sistemul pe care l-au construit cu atâta migală ani de-a rândul şi pe care, din câte se vede, ţin cu tot dinadinsul să şi-l păstreze.”

Europa Liberă: Ce fel de coaliţie ar putea fi fără PLDM?

Valeriu Streleț: „Cunoscându-i destul de bine pe cei de la Partidul Democrat, ne dăm seama că ar fi fost o adevărată aventură să demiţi un guvern, înţelegând că s-ar putea ca liberal-democraţii să nu mai revină la masa negocierilor şi ar avea tot temeiul să o facă. Într-adevăr noi am avut ieri discuţii foarte grele în partid de ce ar trebui să mai negociem cu democraţii. De aceea, pornind de la această constatare, înţelegem că democraţii, cel mai probabil, au şi variante de rezervă, fără PLDM, din cauză că cu atâta încredere a anunţat public domnul Lupu, văd că şi domnul Candu, au nişte termene concrete până când ar fi trebui să fie creat guvernul. Cel mai probabil mizează şi pe anumite scindări de fracţiuni parlamentare, în aşa mod ca să facă un soi de alianţă de strânsură, o alianţă pestriţă, o majoritate parlamentară fără o culoare politică clară. Probabil, admitem. Noi ne vom conduce de propriile viziuni, de obiectivele pe care ni le propunem şi sper eu ca decizia pe care o va lua partidul să fie în primul rând în interesul renaşterii Republicii Moldova, în interesul excluderii unor elemente de cancer politic din Republica Moldova, să permită Partidului Liberal Democrat să-şi renască o proprie etapă de dezvoltare, să deschidă o nouă pagină în istoria sa şi să putem privi cu încredere în perspectiva viitoarelor procese politice.”

Europa Liberă: Ce condiţii ar putea totuşi înainta PLDM partenerilor de coaliţie? Sau dacă nu e bine aşa, vă reformulez întrebarea: ce oferte ar trebui să vină din partea PD şi PL, astfel încât să acceptaţi formarea unei coaliţii?

Valeriu Streleț: „Deocamdată nu pot răspunde la această întrebare, din motiv că va decide Consiliul Politic Naţional al partidului. Evident că nu va mai fi nimic aşa cum a fost, după acest atac asupra guvernului pro-european, după atacul, mă rog, să vedem cât de întemeiat este şi acest arest al liderului partidului, domnul Vlad Filat. Dar, iarăşi, nu aş vrea să pun în capul unghiului această stare de fapt, fiindcă imediat vor urma replicile celor de la democraţi, că liberal-democraţii sunt preocupaţi prioritar de apărarea liderului, dar nu şi de ţară. Da, într-adevăr ne doare această situaţie, sperăm foarte mult ca domnul Vlad Filat să-şi probeze nevinovăţia fie în instanţele naţionale, fie în cele internaţionale, nu intenţionăm să avem ingerinţe în procesul anchetei, nu am făcut-o şi nu o vom face. Totodată, menţionăm că ceea ce a construit Partidul Democrat de-a lungul anilor nu vom mai admite să fie păstrat, acest sistem de subordonare politică a principalelor instituţii de stat independente, în special cele din domeniul justiţiei.”

Europa Liberă: În societate se discută foarte mult că ar fi bine PLDM în această situaţie să revină la candidatura Maiei Sandu pentru funcţia de premier.

Valeriu Streleț: „Important să dorească şi domnia sa. Contează voinţa domniei sale, în primul rând. În partid a avut tot timpul susţinerea necesară, colegii de partid şi acum sunt foarte deschişi, dacă domnia sa ar dori să se implice activ în procesul politic. Dar nu aş vrea să anticipez evenimentele.”

Europa Liberă: Dar, eventual, dacă Maia Sandu acceptă să se implice, PLDM ar putea să o propună pentru funcţia de şef al executivului?

Valeriu Streleț: „Sunt proceduri statutare, democratice. De aceea, nu vreau să anticipez anumite situaţii, fiindcă îmi dau seama că o vizează şi pe dumneaei și apoi după unele declaraţii ale mele vor urma un val de interpretări şi încercări de a o soma pe doamna Sandu să dea răspunsuri la anumite întrebări. De aceea, vom fi în comunicare cu domnia sa şi vom aştepta să ia o decizie, dacă va dori.”

Europa Liberă: Îndemnul multor cetăţeni din Republica Moldova e să plece toată clasa politică şi să vină alt sânge la putere. E posibil?

Valeriu Streleț: „Să dea Domnul să existe suficienţi oameni integri, care să înţeleagă profund situaţia actuală şi să dorească să se implice. Sunt pesimist în acest sens, din motive că am remarcat mai mulţi cetăţeni buni, cărora le-am propus să vină să se implice în procesul politic și ezită. Nu doar din motivul că politica în Republica Moldova nu oferă multe satisfacţii morale sau momente de glorie, dar şi din banalul motiv că orice cetăţean realist, integru, atunci când se gândeşte la o perspectivă de un salariu în serviciul public de la cinci mii de lei până la cel mult 10-12 mii de lei pentru familia sa, în condiţiile de astăzi, eu cred că are nevoie de foarte mult entuziasm şi foarte multă consacrare cauzei publice ca să se implice. De aceea, eu mi-aş dori extrem de mult să apară cât mai mulţi oameni integri care ar vrea să se implice în politică. Şi în asemenea condiţii chiar nu văd o problemă pentru clasa politică actuală să se retragă, să facă un pas în urmă şi să ofere posibilitatea noilor veniţi să-şi demonstreze bunele intenţii, implicarea, consacrarea în rezolvarea problemelor presante pe care le avem.”

Europa Liberă: Alegerile parlamentare anticipate ar fi un deznodământ pentru actuala criză politică care se aprofundează tot mai mult şi mai mult?

Valeriu Streleț: „Orice alegeri, pe lângă faptul că sunt democratice, oferă o nouă speranţă. Putem spera şi noi că alegerile anticipate ar putea mobiliza partea bună a societăţii noastre în faţa unor atentate la parcursul european al Republicii Moldova, la temeiul şi temeliile existenţei statului nostru. De aceea, ar putea furniza un rezultat poate altul decât îl estimează astăzi anumiţi actori politici sau anumite sondaje. Dar, totodată, trebuie să recunoaştem că un eventual scrutin anticipat ne-ar putea duce în cu totul alt proiect integraţionist decât cel în care ne aflăm astăzi.”

Europa Liberă: Factorul geopolitic e în joc?

Valeriu Streleț: „De fapt factorul geopolitic se construieşte şi urmare a evoluţiilor interne. Odată ce graţie prestaţiei coaliţiilor de guvernare pro-europene de până în prezent, pe de o parte, influenţelor propagandistice mediatice masive estice, unei maniere foarte agresive de a face politică a partidelor de stânga, care sunt generos finanţate din afară – toţi aceşti factori luaţi împreună ar putea duce într-adevăr la o turnură destul de spectaculoasă a orientării geopolitice generale a Republicii Moldova. Or, astăzi ea este declarată ca o prioritate absolută, integrarea europeană. Nu ştim ce ar putea fi după alegerile anticipate.”

Europa Liberă: Admiteţi un guvern în exerciţiu până la alegerea şefului statului? Şi, eventual, dacă se ajunge şi până la alegerile parlamentare anticipate?

Valeriu Streleț: „E o variantă, dar este extrem de contraproductivă. Din motive că procesele pe care le-am lansat eu, în calitate de prim-ministru, împreună cu guvernul pe care l-am condus, presupun un guvern plenipotenţiar, cu puteri depline. Atât ceea ce ţine de relaţiile cu Fondul Monetar Internaţional, venirea anumitor investiţii în Republica Moldova, fiindcă am purtat negocieri cu mai multe companii multinaţionale şi am semnat scrisori către mai multe bănci internaţionale, ca să vină în Republica Moldova, garantându-le că avem stabilitate politică şi avem o previzibilitate clară de dezvoltare, ca să umple cumva acest vid care se creează după lichidarea acestor trei bănci şi să asaneze sistemul nostru bancar şi implicit economia per ansamblu – toate aceste precondiţii presupun un guvern cu puteri depline. Un guvern în exerciţiu, de regulă, este un factor descurajant pentru procese politice şi economice serioase. Respectiv, nu cred că e de preferat acest scenariu, dar în Republica Moldova foarte multe lucruri sunt posibile.”

Europa Liberă: Dar mai credeţi că miliardul dispărut poate fi întors în vistieria statului?

Valeriu Streleț: „Parțial. Trebuie să fie întors. Aceasta au declarat-o şi anchetatorii de la Kroll, cu care s-a semnat contractul pentru a doua fază de investigare, la 2 octombrie. Din alt punct de vedere, trebuie să ne clarificăm totuşi cât a fost scos din ţară din aceşti bani, ce parte. Au declarat oficiali că nu e un miliard, ar fi 700 de milioane de euro care real au fost scoşi din aceste trei bănci, dar ce parte a rămas în ţară, ce parte a fost scoasă în afară, toate aceste procese urmează să fie clarificate. Trebuie să credem că putem recupera banii, deoarece statul astăzi este principalul creditor al acestor trei bănci care au fost devalizate. Pot fi vândute activele acestor trei bănci, clădirile, edificiile pe care le au în proprietate, acestea sunt peste 130 de încăperi care costă bani, inclusiv cele mai importante dintre ele sunt în Chişinău.”

Europa Liberă: Da, dar nu sunt banii care au dispărut.

Valeriu Streleț: „Evident. Statul este interesat să-şi recupereze de la aceste bănci creditele de urgenţă, care au fost date sub garanţia guvernului. Astăzi această sumă este de 12,8 miliarde de lei. Respectiv, de unde pot fi recuperate în procesul de lichidare a băncilor? Din vânzarea bunurilor pe care le au aceste bănci, din recuperarea creditelor care, în fond, încă sunt în termen de scadenţă şi pot fi recuperate, din recuperarea sumelor fraudate care oricum lasă urmă. Oricât de isteţi ar fi fost regizorii acestei scheme, oricum ele lasă urmă, undeva pleacă, ele pot fi identificate. Sigur că ar putea lua timp negocierile dintre Republica Moldova şi celelalte autorităţi naţionale din alte state unde vor fi identificaţi banii care au fost furaţi din Republica Moldova. Dar eu rămân optimist că o parte importantă din aceste credite de urgenţă, care au fost date de către stat acestor trei bănci, poate fi recuperată.”

Europa Liberă: Ca şef interimar al Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, cu cine dintre liderii Partidului Democrat ar trebui să negociaţi acum?

Valeriu Streleț: „Oficial, cu preşedintele partidului, domnul Lupu, chiar dacă dânsul a declarat, e greu de înţeles ce a avut în vedere, însă a spus: „Nu am încredere nu în politicianul şi omul Valeriu Streleţ, nu am încredere în prim-ministrul Valeriu Streleţ”. Cu toate îmi vine greu să înţeleg prin ce le-am provocat această mare neîncredere democraţilor, dar cu domnul Lupu, cu prima persoană în cadrul Partidului Democrat trebuie să discutăm, trebuie să negociem.”

Europa Liberă: Chiar şi dacă se zice că totuşi acolo un singur om ia deciziile, domnul Plahotniuc?

Valeriu Streleț: „Eu le-am spus-o lor de la tribuna Parlamentului că ar trebui să se debaraseze de această dependenţă şi să nu se ascundă după nişte mimate retrageri din politică, din partid. Toată ţara ştie situaţia reală. Dar eu voi continua să discut, dacă va exista deschidere şi dorinţă, cu domnul Lupu, cu domnul Candu, cu alţi oficiali ai partidului.”

Europa Liberă: Un candidat PD pentru funcţia de premier va fi acceptat de către PLDM?

Valeriu Streleț: „Nu aş vrea să anticipez rezultatul discuţiilor de la Consiliul Politic Naţional, s-ar putea ca una dintre condiţiile acestei reuniuni să fie legată de candidatura primului ministru. Noi trebuie să ne conducem de rezultatul politic care a fost înregistrat de către partide la alegerile din 30 noiembrie 2014. Acum se fac auzite aluzii, şi domnul Ghimpu, şi alţii, că după numărul de mandate... Numărul de mandate poate fi atât de fluctuant şi atât de variabil, mai ales cunoscând capacităţile financiare şi măiestria de a corupe sau de a şantaja anumiţi deputaţi, aşa că să vedem. După Consiliul Politic Naţional va fi clar ce va face Partidul Liberal Democrat mai departe, inclusiv la capitolul candidatura primul ministru.”

Europa Liberă: Cine și de ce se răfuiește cu PLDM?

Valeriu Streleț: „Am fost tot timpul ținta diferitelor soiuri de atacuri, de la momentul apariției. Oricât ar părea de paradoxal, partenerii noștri de alianță nu sunt prea fericiți atunci când PLDM înregistrează un rezultat politic mai bun, fiindcă e un soi de gelozie, că uite, voturile care se duc la PLDM, dacă nu ar fi existat PLDM, probabil se duceau în coșurile politice ale altor partide. Politica este o chestiune destul de imprevizibilă și nu întotdeauna foarte curată.”

Europa Liberă: Alții ar mai spune „și murdară”.

Valeriu Streleț: „De aceea situația loviturilor din spate din partea așa-zișilor „prieteni” este probabil cea mai reală situație la zi, dacă vorbim de faptul cine atacă PLDM.”

Europa Liberă: Drumul către Uniunea Europeană este astăzi minat pentru Republica Moldova?

Valeriu Streleț: „Este un drum dificil, să o recunoaștem, din motive că aceste perioade de instabilitate politică care s-au perpetuat din toamna anului trecut până acum au cauzat și unele întârzieri în implementarea Acordului de Asociere. Mai mult ca atât, noi am devenit celebri în întreaga nu doar Europă, dar în întreaga lume pentru această mega-fraudă bancară, prin perpetuarea corupției, prin alte fenomene negative, care, chiar și în cazul în care noi vom implementa fără întârzieri și într-o manieră exemplară Acordul de Asociere, mă tem că va trebui să stăm destul de mult în anticameră Uniunii Europene, așteptând statutul de țară candidat și va trebui să probăm că toate fenomenele negative care s-au admis în ultimii ani au fost corectate și noi suntem pe calea cea bună. Nu va fi simplu, dar orice acțiuni în această direcție servesc nu atât scopului în sine de integrare europeană a Republicii Moldova, cât servesc cetățenilor țării noastre, servesc statului. Noi, prin acest proces, devenim, mai performanți, mai dezvoltați și avem șansa să oferim o viață mai bună cetățenilor noștri, chiar până la aderarea la Uniunea Europeană.”

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG