Linkuri accesibilitate

Turcia este criticată pentru atacurile împotriva libertății presei


Imagine de Bulent Kilik, fotografă turcă, premiată în categoria Știri la Concursul Word Press Photo 2015, ilustrînd ciocnirile dintre protestari și poliție
Imagine de Bulent Kilik, fotografă turcă, premiată în categoria Știri la Concursul Word Press Photo 2015, ilustrînd ciocnirile dintre protestari și poliție

Luni, poliția l-a arestat pe redactorul sef al revistei „Nokta” pentru o relatarea despre partidul de guvernământ AKP cu titlul „Începe războiul civil în Turcia”.

Guvernul turc a respins astăzi criticile occidentale la adresa situației libertății de expresie, care s-au intensificat după o serie de tentative de intimidare a presei, la sfârșitul săptămânii când au avut loc alegerile generale anticipate. Un rezumat al relatărilor agențiilor internaționale de presă:

Luni seară, Casa Albă s-a declarat ingrijorată de modul în care se pare că autoritățile turce au încercat să intimideze presa în cursul campaniei electorale pentru alegerile generale anticipate de duminică. Partidul președintelui Recep Tayyip Erdogan a recâștigat în alegeri majoritatea parlamentară, dar nu și numărul suficient de voturi pentru amendarea Constituției. De ani de zile, Erdogan vorbește despre trecerea de la republică parlamentară la una prezidențială, după modelul francez sau american.

Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa s-a declarat și ea, luni, îngrijorată de starea presei din Turcia, de numărul mare de jurnaliști care sunt urmăriți în tribunale și de deciziile, aparent arbitrare, de a închide anumite publicații.

Luni, poliția l-a arestat pe redactorul sef al revistei „Nokta” pentru o relatarea despre partidul de guvernământ AKP cu titlul „Începe războiul civil în Turcia”. În septembrie, poliția a descins în redacția aceleași publicații, după ce revista apăruse cu un titlul satiric la adresa lui Erdogan

După victoria de duminică în alegeri, președintele turc declara între altele „Moralitatea presei merge mână în mână cu libertatea presei”, explicând în acest fel intransigența autorităților față de publicațiile critice la adresa puterii. „Ori servești democrația, ori inciți la o lovitură de stat”, a mai spus președintele turc într-un interviu cu televiziunea publică.

În ultimele luni au fost mai multe descinderi ale poliție în redacția cotidianului „Hurriyet”, unul din jurnaliștii vedetă ai țării a fost agresat, mai mulți ziariști care lucrează pentru „Vice News” au fost reținuți. Cu numai câteva zile înainte de alegerile generale, poliția a descins și în centralele a două posturi de televiziune, acuzate de relații cu un cleric care trăiește în exil în Statele Unite și care este considerat unul din cei mai mari adversari politici ai președintelui Recep Erdogan.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG