Linkuri accesibilitate

Perpetuarea crizei instituționale riscă să ducă la falimentarea întregului sistem democratic de stat


Un protest anticorupție la Chișinău
Un protest anticorupție la Chișinău

Concluziile analiștilor economici de la Expert-Grup într-un raport pe luna octombrie dat publicității la Chișinău.

Sub titlul anost „Realitatea economică din octombrie 2015” , Expert Grup a publicat astăzi o analiză dramatică a situației în care să află Republica Moldova în acest moment în care se spune „pe lângă criza economică, criza bugetară, și problemele din sectorul bancar, Republica Moldova se confruntă cu o criză mult mai fundamentală: criza profundă de țară. Atenționăm că perpetuarea acesteia riscă nu doar să submineze vectorul pro-european al Moldovei, ci să ducă la falimentarea întregului sistem democratic de guvernare”.

Economia Republicii Moldova continuă să se afle în recesiune, iar acest lucru afectează zi de zi buzunarul fiecărui cetățean: de la antreprenori până la reprezentanții păturilor sociale vulnerabile, afirmă economistul Alexandru Fala, unul dintre autorii raportului centrului Expert-Grup.

Alexandru Fala, economist de la Expert-Grup
Alexandru Fala, economist de la Expert-Grup

„În primul rând, deprecierea [leului] determină creșterea prețurilor. Din cauza problemelor economice, pot fi anumite companii care mult mai greu reușesc să plătească salariile sau încearcă să le micșoreze. Iar mediul de afaceri resimte criza prin faptul că veniturile lor au scăzut sau au costuri mai mari. Per ansamblu, remitențele au scăzut (cu 47%, față de 2014 – n.r.) și evident că la nivel de țară aceste lucruri se resimte. Au de pierdut gospodăriile care recepționează mai puține remitențe decât anterior.”

Analiștii economici de la Expert-Grup sunt siguri că perpetuarea crizei instituționale riscă nu doar să submineze vectorul pro-european al Republicii Moldova, ci să ducă la falimentarea întregului sistem democratic de stat. Din cauza rivalității dintre partidele politice, nu se poate atinge o stabilitate politică și Guvernul nu e funcțional, se menționează în raportul economic.

Economistul Alexandru Fala a adăugat că țara are nevoie de o schimbare urgentă a clasei politice pe interior, iar dacă această metamorfoză nu are loc, trebuie să vină forțe noi cu o dorință autentică de reformare.

Comentatorul de la radio Vocea Basarabiei, Arcadie Gherasim, susține că situația economică din Republica Moldova se va înrăutăți din cauza inflației, a capacității de plată scăzute drastic și a creșterii prețurilor.

„Din 1 ianuarie 2016, oamenii vor resimți foarte acut consecințele crizei, mai ales că intrăm într-o iarnă cu prețuri exorbitante și la energie electrică, și la energia termică, și la gazele naturale. Plătim un preț mai mare decât Ucraina care este în stare de război cu Rusia.”

Printre evoluțiile-cheie recente din domeniul politic care s-au reflectat asupra sistemului economic au fost inițierea procesului de lichidare a celor trei bănci subordonate statului din care „a dispărut” circa un miliard de dolari și demisia ex-guvernatorului Băncii Naționale Dorin Drăguțanu, se scrie în raportul Expert-Grup.

După părerea comentatorului Arcadie Gherasim, problemele din domeniul politic sunt generate de reglări de conturi între lideri politici și persoane fizice, iar instituțiile statului sunt paralizate.

„Cred că este nevoie de un efort de responsabilitate care să demonstreze partenerilor noștri externi că suntem capabili să înfăptuim reforme și să se vadă deja aceste reforme și la nivel instituțional, și la nivel de politică a statului în domeniul afacerilor, dar mai ales la nivel de realizare a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Dacă nu vor veni banii de la UE, de la Fondul Monetar, de la Banca Mondială, de la BERD, dacă nu vor fi restabilite aceste relații, investiții în economie nu vor veni.”

Încrederea societății și a comunității internaționale în instituțiile statului a ajuns la nivele minime istorice, conform datelor specialiștilor de la Expert-Grup. Aceleași tendințe se reflectă și în Barometrul Opiniei Publice, conform căruia sentimentele de protest ale cetățenilor cresc, la fel ca și nivelul inflației și riscul de sărăcie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG