Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: Sănătate Info


Invitata rubricii de astăzi este Sorina David.

„Noua conducere a Ministerului Sănătății verifică „moștenirea” lăsată de conducerea anterioară. Specialiștii au început să efectueze controale în mai multe instituții din țară - Centre de Sănătate Publică, spitale, secții consultative, dar și în instituțiile de medicină primară. Problemele depistate vor fi discutate ulterior în cadrul Colegiului Ministerului Sănătății și, în funcție de gravitatea acestora, se vor aplica și sancțiuni. Comisiile Ministerului Sănătății, în frunte cu viceministrul Sănătății Aliona Serbulenco au început controalele începând de ieri. Potrivit responsabililor, până acum s-au făcut verificări la Centrul Național de Sănătate Publică, Centrul Municipal, unde s-au depistat mai multe probleme de ordin managerial. Acum se verifică cât de bine este implementat programul național de control al tuberculozei.

A suferit zece ani de o boală care putea fi tratată în maxim doi. Asta pentru că, inițial, a neglijat sfaturile medicilor, crezând că maladia va trece de la sine. Acest lucru nu s-a întâmplat, ba din contra - boala s-a agravat într-atât de mult, încât nu mai putea fi tratată cu medicamentele disponibile în Moldova. Așa începe povestea lui Pavel Rucșineanu, un moldovean din nordul Moldovei care, de curând, s-a tratat cu succes de o formă foarte gravă de tuberculoză, una dintre cele mai devastatoare maladii din lume. El este primul pacient din țara noastră care a fost tratat cu un nou medicament, exportat din SUA.

Familia funcționarului de la Ministerul Sănătății, Alexandru Roșioru pare să fi fost în relații foarte strânse cu rudele foștilor lideri PLDM care, de altfel, acum sunt condamnați pentru spălare de bani în dosarul Băncii de Economii. Soția funcționarului, Tatiana Roșioru, cea care conducea și o clinică privată la Ungheni, a obținut pe parcursul anului trecut venituri de aproape jumătate de milion de lei. Ea era director financiar la șapte firme cu activitate dubioasă, printre care și Caravita, de unde a obținut și cel mai mare venit. Conform declarației de venit, în 2014 Tatiana Roșioru era director financiar la șapte firme, printre care Caravita CO SRL și AlfaMed Consult, firma privată deschisă la Ungheni și care activa cu bani de la stat, în lipsa unui certificat de acreditare. Numai de la Caravita familia Roșioru a ridicat 263 de mii de lei, alte 173 de mii de la AlfaMed Consult, iar de la restul firmelor câte 30.000 de lei.”

XS
SM
MD
LG