Linkuri accesibilitate

O bombă de un kilogram de TNT a explodat în timpul zborului avionului de pasageri rus prăbușit în Sinai


Resturi ale avionului rus prăbușit în Peninsula Sinai
Resturi ale avionului rus prăbușit în Peninsula Sinai

La Moscova au fost făcute publice concluziile anchetei FSB.

Pe 31 octombrie, un avion rusesc de pasageri, cu 224 de persoane la bord se prăbușea deasupra Peninsulei Sinai, la numai 20 de minute după ce decolase din stațiunea balneară egipteană Sharm el-Sheik. La scurt timp după aceea, o grupare islamică locală, asociată cu organizația teroristă a Statului Islamic, își asuma responsabilitatea , susținând că avionul ar fi fost doborât ca reacție a implicării Rusiei în conflictul armat din Siria.

Luni seară târziu, după mai bine de două săptămâni de la accident, Serviciile de Securitate ale Federației Ruse (FSB) au anunțat că la bordul avionului a explodat o bombă.

La o ședință condusă de președintele Vladimir Putin, șeful FSB, Alexander Bortnikov, a declarat că este vorba de o bombă de un kilogram de TNT, care a explodat în timpul zborului, ceea ce explică motivul pentru care resturile avionului erau răspândite pe o suprafață foarte întinsă.

Încă de pe 6 octombrie, președintele american Barack Obama declara administrația sa privilegiază ipoteza unui atac terorist, dar că nu vrea să se pronunțe înainte de încheierea anchetei oficiale.

Luni, Bortnikov a confirmat actul terorist și, cum era de așteptat, președintele Vladimir Putin a declarat că cei vinovați vor fi găsiți și pedepsiți, oriunde s-ar afla.

Președinții Rusiei și Statelor Unite la summitul G20 din Turcia
Președinții Rusiei și Statelor Unite la summitul G20 din Turcia

Putin a cerut Ministerului de externe să contacteze toate țările prietene, care ar putea susține lupta Rusiei împotriva extremismului și a anunțat intensificarea raidurilor de bombardament din Siria, pe care Rusia le-a lansat de la sfârșitul lui septembrie.

Franța și-a intensificat, de asemenea, raidurile de bombardament din Siria, după seria de atacuri teroriste de vineri, asumate de organizația teroristă a Statului Islamic. La Paris au murit cel puțin 129 de persoane, peste 300 a fost rănite.

Marți, președintele François Hollande s-a întâlnit la Palatul Elysee cu secretarul de stat american John Kerry, venit în Franța pentru a aduce un omagiu victimelor atacurilor terorist și a îndemnat Statele Unite și Rusia să coopereze în lupta cu extremismul islamic.

În Siria, pentru moment, Statele Unite conduc o alianță regională care luptă împotriva regimului președintelui Bashar al-Assad și a milițiilor jihadiste în timp ce Rusia își duce propriile raiduri de bombardament. Moscova este acuzată de Occident și de aliații din regiune că ar fi intervenit în primul rând pentru a salva regimului președintelui Assad.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG