Linkuri accesibilitate

Forumul organizațiilor britanice de caritate din Moldova


Ambasadorul Phil Batson la o acțiune caritativă
Ambasadorul Phil Batson la o acțiune caritativă

Phil Batson: „Voluntarii și reprezentanții organizațiilor de caritate au constatat că aici sunt foarte mulţi oameni care nu au acces la educaţie, servicii sociale, economice”.

La Chișinău a avut loc miercuri, la reședința ambasadorului Marii Britanii, un forum al organizațiilor de caritate britanice din Republica Moldova. În țară activează peste 40 de instituții filantropice care ajută familiile nevoiașe. Cu ce provocări se confruntă acestea?

Organizaţiile britanice de binefacere care activează în Republica Moldova sunt diverse: de la Armata Salvării, una dintre cele mai mari instituţii de caritate din lume până la Blythswood Care, organizaţie ce a stabilit de mai mulţi ani un parteneriat dintre o comunitate mică de pe insula Stornoway, din nordul Scoţiei şi oraşul Nisporeni.

Într-una din deplasările sale în lumea satului moldovenesc...
Într-una din deplasările sale în lumea satului moldovenesc...

De ce aleg cetăţenii Marii Britanii să ajute dezinteresat oameni pe care nu i-au văzut niciodată? Pentru că toleranţa şi implicarea în viaţa comunitară fac parte din valorile tradiţionale britanice, explică Ambasadorul Phil Batson:

„Voluntarii şi reprezentanţii organizaţiilor de caritate întruchipează cele mai bune calităţi şi valori ale britanicilor. De asemenea, ei îşi doresc să vadă o mai mare echitate în Republica Moldova, deoarece au constatat că aici sunt foarte mulţi oameni care nu au acces la educaţie, servicii sociale, economice, de care alţii se bucură ca de un lucru firesc. Colegii noştri depun tot efortul pentru a ridica nivelul de trai al acestor oameni”.

De altfel, forumul organizațiilor britanice de caritate, ajuns la a treia ediție, a fost precedat în acest an de un editorial semnat chiar de şeful misiunii diplomatice de la Londra. Diplomatul a prezentat mai multe organizații de binefacere, observând, între altele, şi colaborarea în domeniul securității rutiere în Republica Moldova. Una din zece autospeciale de aici au fost oferite de guvernul britanic. În editorialul său Phil Batson a observat, însă, un paradox: pe de o parte, corupţie şi lipsa voinţei politice pentru reforme, pe de altă parte, condiţiile copiilor din sate care nu-şi pot permite încălţăminte sau trăiesc în cocioabe:

„Mulţi oameni din Marea Britanie, simpli cetăţeni, renunţă la banii lor, la timpul lor liber pentru a veni în Republica Moldova ca să ajute oamenii de aici, pe care, de altfel, nu i-au văzut niciodată. Însă, în acelaşi timp,

Cred că e timpul ca cetăţenii moldoveni să-şi asume anumite responsabilităţi....

această ţară primeşte resurse financiare din partea comunităţii internaţionale, resurse care, din păcate, sunt prost gestionate. De asemenea, vedem că mulţi bani au fost scoşi din ţară, vedem corupţie continuă, mai ales pe palierul elitei politice şi, prin urmare, ceva nu merge bine aici. Cred că e timpul ca cetăţenii moldoveni să-şi asume anumite responsabilităţi. Organizaţiile de caritate britanice vor fi aici ca să ofere ajutor, însă e important ca cetăţenii moldoveni să aibă grijă de semenii lor mai vulnerabili.”

Printre organizaţiile neguvernamentale care beneficiază de suport britanic se numără şi centrul medico-social Tony Hawks, care oferă asistenţă copiilor cu nevoi speciale. Centrul a fost fondat de scriitorul şi actorul Tony Hawks, cunoscut pentru cartea şi filmul „Tenis cu moldovenii”. De altfel, banii câştigaţi de pe urma vânzărilor, actorul le-a donat centrului.

Diana Covalciuc
Diana Covalciuc

Directoarea organizaţiei, Diana Covalciuc, vorbeşte despre lecţia pe care ar putea să o înveţe cetăţenii moldoveni de la cei britanici şi anume: e bine să ajuţi când ţi se cere, dar şi mai bine – fără să ţi se ceară, din înţelegere:

„În Republica Moldova cetăţeanul se aşteaptă ca statul să fie actorul de caritate principal, dar nu este deloc aşa. Noi observăm că în multe ţări ale lumii toate societatea participă la caritate. O persoană care este în dificultate este ajutată şi de comunitate, de persoane fizice, de organizaţii despre care spuneţi Dvs că au capital mai mare şi ar putea să se împartă cu cei mai săraci. Deci, este vorba şi despre dezvoltarea unei responsabilităţi sociale, ca fiecare dintre noi să putem participa cu puţinul şi în felul acesta am putea aduna sursele necesare şi să nu aşteptăm donatorii internaţionali.”

Caritatea, continuă Diana Covalciuc, nu are nevoie de prilejuri speciale. Nu trebuie să aşteptăm ajunul Crăciunului sau al Sărbătorilor de Paşti pentru binefacere, spune ea.

Previous Next

XS
SM
MD
LG