Linkuri accesibilitate

Vreau să cred că acești stropi de apă cerească sînt trimiși și cu menirea să aghezmuiască mințile politicienilor


Un jurnal săptămînal de Tudor Salamalichi.

Tudor Salamalichi - născut la 22 februarie 1954 in satul Ciuculeni, raionul Hâncesti. A facut studii la facultatea de limbi moderne a USM. A activat mai multi ani in cadrul institutiilor de drept. Actualmente este pensionar.

Luni

Luni… ca luni dimineata dupa duminica, mai ales ca ieri a fost ziua de nastere a cumnatului Slavic. Servind ceaiul matinal, privesc prin geam vazind că, copacii sunt totalmente goliti de frunze. Toamna-i toamna… si inca tirzie.

Ma bucura faptul ca mi-a ajutat Domnul si am depozitat strictul necesar pentru iernat (lemne, cartofi, mere, muraturi si, desigur, un vin gustos ca la Ciuciuleni).

Gindindu-ma la rostul vietii, priveam cum oamenii treziti intru totul din visurile noptii, plecau in oras fiecare cu treburile sale, pentru a-si asigura ziua de azi, poate si cea de maine. E grea si complicata viata asta, dar e si frumoasa, dar chiar de nepretuit!!!

Pe aceasta unda, ma rugai Domnului, sa ne dea viata fara chinuri si cit mai de durata posibil. Dar… probabil neajungind mesajul meu la cel de Sus, din mass-media am aflat iarasi despre atitea luminari aprinse si atitea inimi stinse… Dumnezeu sa-I ierte.

Marti

Ma bucur ca azi nu-i luni, si nici nimeni din prieteni sau cunoscutii mei nu si-au sarbatorit ziua de nastere… ieri.

Meteorologii au mai lasat din codul galben de vint puternic, si, spre bucuria cuiva, (mai ales din rindurile politicienilor) este sansa sa nu le sara acoperisul (crisa). Asa cred unii!!! Totul insa depinde, cine si ce „cuie” a batut in „grinzile” de sub acoperis J. Totusi grinzile mai devreme sau mai tirziu au proprietatea de a putrezi, si atunci… indiferent de marimea cuielor, la un eventual vint puternic, acoperisul v-a zbura! Trebuie sa fim pregatiti de a reinoi acoperisul la timp.

Emotiile care le-am simtit saptamina trecuta, acordand un interviu „Europei Libere” inca nu m-au părăsit cu totul. Valentina Ursu mi-a pus multe intrebari... La intrebarea cum trebuiesc pedepsiti politicienii pentru starea dezastruoasa in care ne-au adus, am raspuns atunci: „Cel de Sus sa-i pedepseasca.” Bun răspuns, insa prea laconic.

Nu-s o fire dupa caracter, dar indata dupa ce am parasit studioul, mi-am dat seama că mai potrivit - si destul de actual - era raspunsul, facind trimitere la cunoscutul fragment din „Scrisoarea a III-a” a marelui Eminescu:

„... Unde esti tu Țepes Doamne, ca punind mina pe ei/

Sa-i imparti in doua cete, in smintiti si in misei/

Si in doua cetati large, cu de asila sa-i aduni/

Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni.”

Miercuri

Am servit ceaiul pregatit din timp de sotie, căreia-i multumesc doar seara. Dimineata ea pleaca la servici inaintea mea.

Toamna a fost frumoasa, pe alocuri chiar primavaratica. Domnul probabil stia ca ne vor scumpi energia si a tinut cu noi. Dar pina cind...?

Afara ploua ciobaneste. Multumim. Semn bun pentru roada anului viitor. Totodata, vreau sa cred ca acesti stropi de apa cereasca sint trimisi si cu menirea sa aghezmuiasca mintile politicienilor (lipsiti de ea), care stiu doar sa demită, dar nu si sa investeasca un nou Guvern! Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac.

Mai tirziu, un copac (relativ tinar), dar fara radacini capabile sa supravietuiasca in conditiile meleagului nostru, s-a prabusit la cativa metri inaintea mea. M-am apropiat de copac, care avea deja si crengile imprastiate, m-am oprit, incercind sa aflu cauza prabusirii chiar in lipsa unui vint puternic. Am concluzionat: Solul in care a fost sadit arborele, pentru copacul deja prabusit, era strain.

De aici, ma framinta o intrebare fireasca: Oare ce se intimpla cu radacinile si sufletele oamenilor, porniti pe drumurile pribejiei, parasindu-si locul unde au pronuntat prima data cuvintul Mama. Ei...!!! Dar chiar daca ei totusi pleaca din Tara le doresc ca Tara sa nu plece din ei (vorba cintecului).

Joi

Timpul s-a mai racit putin, ploile au incetat, temporar probabil, fiindca meteorologii anunta din nou cod galben de ploi si vint puternic valabil pina pe 29 noiembrie curent. Vom trai si vom vedea. Principalul e sa ne asiguram cu strictul necesar inainte sa iesim din casa.

Parlamentarii aflati in sedinta plenara, iarasi incearca sa gaseasca miliardul furat din sistemul bancar. Sefii institutiilor (SIS, CNA, BNM, MF), urmau a fi audiati in Parlament astazi, dar... prezentarea rapoartelor respective, s-a aminat pentru data de 2 decembrie, ca raportorii sa se mai pregateasca. Un an de zile a fost putin pentru ei.

Poporul nostru, ingaduitor si rabdator de firea sa, continua sa-si iubeasca tara (si pe cea Mare si pe cea Mica), nu totdeauna si pe politicienii lor.

Vineri

Ma bucur ca miine e sambata. Gindurile mi se indreapta pe aripile weekend-ului.

Planificam sa plec la tara, la bastina mea, satul Ciuciuleni, dar avertizarile meteo despre codul galben de ploi si vint puternic, imi fac griji. Sper sa se greseasca... Doar ei, meteorologii, uneori (nefiind încrezuti in informatia adusa noua, ne mai si spun: „Probabil, la noapte va fi intuneric”.

Poporul nostru insa, astazi ca niciodat, doreste si merita mai multa lumina.

Degraba e 1 decembrie... Dar noi tot tristi suntem... si inca singuri... Pacat !!!

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG