Bugetul regiunii transnistrene a pierdut a cincea parte din încasări în primele zece luni ale acestui an. Practic, din cauza crizei economice profunde și a scăderii importurilor și a exporturilor, bugetul transnistrean nu a încasat peste 60 milioane dolari, iar veniturile au constituit doar 81% față de indicatorii de anul trecut.
Partea cea mai mare a impozitelor neîncasate revine celor 50 de agenți economici care sunt cei mai mari contribuabili la bugetul regiunii. Aceștia au plătit impozite mai puține cu 420 de milioane de ruble transnistrene, echivalentul a 38 milioane dolari.
Cea mai mare scădere la defalcările în buget îl are holdingul Sheriff, cu un minus de 260 milioane ruble transnistrene, echivalentul a 23 milioane dolari. Următoarea pe listă este compania Tirotex, cu un minus de 32 milioane ruble, aproximativ trei milioane de dolari, și uzina de ciment din Rîbnița, cu echivalentul a două milioane de dolari, precum și întreprinderea de coniacuri Kvint, cu un minus la defalcări de 1,5 milioane dolari.
Executivul regiunii anunță că volumul exporturilor a scăzut cu 16,4%, iar cel al importurilor – cu aproape 30%.
Volumele producției industriale au scăzut, în primele 10 luni ale anului, cu 16% în echivalentul în dolari. Reduceri au fost înregistrate în toate domeniile, cu excepția producției curentului electric și a industriei poligrafice.
Nivelul inflației în regiunea transnistreană în intervalul ianuarie-octombrie a fost negativ, adică a fost înregistrată o deflație de 1,3%. Acest lucru în mare parte este determinat de scăderea veniturilor populației, și deci și a capacității de cumpărare, după ce pensiile și salariile au fost achitate pe parcursul anului la nivel de 70%. În regiunea transnistreană funcționează un grup de lucru care se ocupă de controlul prețurilor i activități antimonopol, grup care monitorizează în permanență prețurile. Administrația regiunii este îngrijorată că odată cu creșterea veniturilor populației, după ce în ultimele două luni nivelul de achitare a pensiilor și salariilor a fost ridicat la 80, iar apoi la 90%, agenții economici vor avea tentația să majoreze prețurile. În acest caz executivul regiunii promite să ia măsuri urgente.
Situația macroeconomică rămâne complicată, a menționat în cadrul unei ședințe a executivului responsabila de dezvoltarea economică a regiunii, Alevtina Slivcenko, însă, potrivit acesteia, administrația reușește să evite deprecierea rublei și să mențină nivelul veniturilor reale ale populației.
Dinamica negativă a încasărilor la buget se va menține până la sfârșitul anului, spun responsabilii din administrație, astfel încât pentru plata pensiilor și salariilor vor trebui atrași bani suplimentari. Pe parcursul anului cheltuielile (în valoare de 3 miliarde 947 milioane ruble), majoritatea pentru plăți sociale, au depășit acumulările bugetare (de 2 miliarde 945 milioane ruble) cu peste un miliard de ruble transnistrene, adică cu echivalentul a peste 90 milioane dolari. La acest deficit se adaugă restanțele la unele capitole sociale, dar și datoria la pensii și salarii, acumulată după ce plățile au început să fie achitate parțial, datorie care a ajuns la 737 milioane ruble, sau 67 milioane de dolari. În total, bugetul regiunii transnistrene este în minus cu 1,8 miliarde ruble, echivalentul a 163 milioane dolari.
Responsabila de finanțele regiunii, Elena Ghirjul, spune că pentru a acoperi cel puțin parțial cheltuielile, Tiraspolul se împrumută. Aceasta nu a precizat însă de unde și în ce condiții.
Șeful administrației transnistrene, Evgheni Șevciuk, a spus că Transnistria a început să împrumute bani din afară din această toamnă, fără a preciza nici el sursa. Acest lucru a permis ca pensiile să înceapă să fie achitate integral, iar salariile pentru bugetari – în proporție de 90 la sută. Evgheni Șevciuk a declarat că deocamdată însă nu se poate pune problema achitării integrale a pensiilor și salariilor, pentru că nu există premize economice pentru creșterea acumulărilor bugetare.