Europa Liberă: După decapitarea PLDM și demiterea lui Valeriu Streleț pe motive oarecum neprobate, a intervenit inevitabilul: o pauză în punerea în aplicare a Planului de acțiuni ce rezultă din Acordul de Asociere. Am avut curiozitatea să mă uit la două compartimente: lupta cu corupția, reformarea Procuraturii. Pentru luna noiembrie-decembrie erau programate niște acțiuni fundamentale. Ce se întâmplă cu Planul de acțiuni și cu Acordul de Asociere în general? Câtă răbdare ar putea să aibă partenerii europeni care au ratificat acest acord și au avut toată încrederea că părțile semnatare, Chișinăul, chiar va pune în aplicare Planul de acțiuni?
Igor Boțan: „Republica Moldova are obligații foarte clare care reies din Acordul de Asociere semnat în iunie 2014. Din cauza crizei politice în prima jumătate a anului curent doar o treime dintre acțiunile prevăzute de Planul național de acțiuni în vederea implementării Acordului de Asociere au fost realizate. Ulterior premierul Streleț a făcut o declarație publică potrivit căreia însăși Planul de acțiuni elaborat în octombrie 2014 nu este unul adecvat, el trebuie revăzut.”
Europa Liberă: Același lucru îl spunea și domnul Dodon, din alte rațiuni. Dar nici Vladimir Voronin nu era de acord cu tot ce era scris acolo. Din cauza aceasta au apăsat pe frână decidenții de la Chișinău?
Igor Boțan: „Nu. Decidenții de la Chișinău nici nu au suflecat mânecile în vederea implementării prevederilor Acordului de Asociere.”
Europa Liberă: Adică nici nu au pornit motorul?
Igor Boțan: „Ei nu au pornit motorul, lucrurile au mers oarecum din inerție, din simplul motiv că în anul curent am avut doar crize politice, practic, în regim non-stop. Radioascultătorii își amintesc de trei guverne interimare, un guvern minoritar și un singur guvern plenipotențiar care a activat doar trei luni de zile.”
Europa Liberă: Dar ce ar împiedica un guvern, fie și temporar, în exercițiu să continue niște reforme care nu depind fatalmente de factorul politic, cum ar fi, de exemplu, reformarea sistemului de pensionare?
Igor Boțan: „Nu este adevărat. Pentru implementarea prevederilor Acordului de Asociere și a Planului de acțiuni este nevoie de voință politică. Voință politică trebuie să emane de la o guvernare care este una plenipotențiară, agreată de cetățeni. Toate aceste lucruri ne lipsesc.”
Europa Liberă: În cazul Chișinăului, de multe ori voința politică înseamnă de fapt un târg, imitație de voință politică.
Igor Boțan: „Este adevărat. Acest lucru este valabil pe dimensiunea internă. Însă să nu uităm de dimensiunea externă, de partenerii de dezvoltare. Și aici contează foarte mult să ne amintim că, odată cu semnarea Acordului de Asociere, a fost aprobată și agenda de asociere care punea în prim-plan prioritățile imediate: reformarea Centrului Național Anticorupție, lupta cu corupția, reformarea Procuraturii. Deci, un șir de lucruri care depind de manifestarea voinței politice. Un alt lucru extrem de important: după furtul miliardului, partenerii de dezvoltare au elaborat notele informative pe care le-au oferit guvernului în luna martie. Această abordare a partenerilor de dezvoltare a pus pe policioare practic toate lucrurile pe care le are de făcut guvernul Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Hollande, Merkel desigur că au bătăi de cap mult peste ceea ce este Republica Moldova, dar undeva într-o cancelarie, într-un birou, un șobolan de birou, un birocrat va scoate la un moment dat dosarul Moldovei, se va uita: „Fraților, aceștia nu se mișcă”. Și atunci ce se va întâmpla? Sau cât va dura până când acel funcționăraș va scoate dosarul și, eventual, va zice: „Dar ei poate nu au nevoie de libera circulație?”.
Igor Boțan: „Eu cred că lucrurile sunt mult mai grave decât modul în care încercați metaforic să le descrieți. Uniunea Europeană, din fericire, totuși, procedează pornind de la niște viziuni și de la strategiile pe care le are elaborate. Noi, Republica Moldova, Ucraina, țările Caucazului de Sud facem parte din politica de vecinătate care a fost foarte bine explicată în strategia respectivă. Din considerente de securitate, Uniunea Europeană a vrut să aibă un așa-zis cerc de prieteni în jurul Uniunii Europene. Acum nu cred că un funționăraș poate trage de pe raft dosarul Republicii Moldova…”
Europa Liberă: Dar câtă răbdare poate să aibă această Uniune Europeană?
Igor Boțan: „Această Uniune Europeană prin dezbaterile, care au avut loc în Parlamentul European, a transmis niște mesaje extrem de clare pentru Republica Moldova: dacă Republica Moldova nu încetează să lâncezească și nu se apucă de lucru, problemele Republicii Moldova vor crește.”
Europa Liberă: Adică, moldovenii nu au șansa să se ascundă după marile probleme ale terorismului, refugiaților și altor crize pe care le traversează Europa?
Igor Boțan: „Absolut nu au cum. Mai mult decât atât, Uniunea Europeană și-a revăzut conceptul strategic privind Parteneriatul Estic, a îmbrățișat această strategie nouă, bazată pe diferențierea partenerilor. Acum vor fi ajutați la modul serios, la modul real doar partenerii care manifestă seriozitate și care prin voință politică demonstrează că vor să se apropie de Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: More for more, cum se spunea înainte.
Igor Boțan: „Da, aceasta era o formulă aplicată anterior: mai mult pentru mai mult. Acum nu: dacă nu depuneți eforturi, în general cădeți. Da, noi înțelegem că, din considerente de securitate, Uniunea Europeană oricum va trebui să dialogheze cu Republica Moldova. Dar cred că abordările vor fi absolut diferite decât cele anterioare. Cine manifestă voință politică, cine demonstrează că poate dialoga cu propriul popor pentru a obține suport în procesul de reformare destul de dificil – acela va fi ajutat și promovat. Cine nu – va trebui să își asume riscurile pe cont propriu.”
Europa Liberă: Deci, copilul răsfățat, Republica Moldova, trebuie să își ia de o grijă?
Igor Boțan: „Eu cred că a fost depășită faza când cecurile erau semnate în alb, când Republica Moldova era privită ca un potențial partener care poate deveni un fel de model pentru ceilalți parteneri. Situația s-a schimbat dramatic. Ucraina acum este mult mai importantă pentru Uniunea Europeană și pentru Statele Unite ale Americii. Georgia a devenit lider. Și deja Georgia atrage toate simpatiile Uniunii Europene. Noi rămânem codași într-o situație foarte periculoasă, așa cum clasa noastră politică este absolut depășită și va fi nevoie de ceva timp pentru ca lucrurile să revină la normalitate.”
Europa Liberă: Altă clasă politică deocamdată nu avem. Oare au ajuns aceste semnale despre care vorbiți la urechile dânsei, a clasei politice? Ce semne avem că au ajuns sau nu au ajuns la urechile și mai ales la mintea acestei clase politice?
Igor Boțan: „Cu certitudine, mesajele au ajuns. Am văzut că înalții demnitari din Uniunea Europeană dialoghează cu liderii principalelor partide din Republica Moldova. Am văzut că și pe dimensiunea partinică, doctrinară se fac consultări.”
Europa Liberă: Deci, să așteptăm reacțiile?
Igor Boțan: „Vedem că cei din Republica Moldova nu vor să cedeze nimic din ceea ce au acaparat, adică influențe asupra sistemului de drept și de reglementare. Acestea sunt pârghii care erau folosite pentru finanțarea partidelor, pentru consolidarea financiară a clanurilor de la putere. Aceste lucruri nu pot fi rupte pur și simplu de dragul stabilității politice pentru că cei care vor renunța la aceste pârghii riscă să nu mai poată să își finanțeze partidele de maniera cu care le-au deprins, riscă ca grupuri de oameni din partide să le părăsească pentru că nu mai au suportul financiar cu care s-au deprins, nu mai au acoperirea prin organele de drept, pe care au avut-o anterior pentru tot felul de mișmașuri și de scheme corupte. Partidele guvernante din Republica Moldova au ce pierde și au de pierdut serios, dacă acceptă revenirea la normalitate și refacerea de o manieră sănătoasă a relațiilor cu Uniunea Europeană. Acesta este principalul impediment în depășirea crizei din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Știrea, care a apărut de curând despre poftele crescânde ale patronului cunoscutului concern de presă, că ar vrea să privatizeze niște pământuri de sub clădirile pe care le ocupă demult și se declară de curând proprietar, ce înseamnă aceasta? Aceasta înseamnă că mai ia ce se poate la închiderea cortinei?
Igor Boțan: „Absolut tot ce se poate. Trebuie luat tot ce e profitabil, tot ce poate constitui un fel de rempart pentru imperiul construit pentru că, dacă va fi nevoie să bată în retragere, va trebui să aibă rempart-ele foarte bine fortificate. Cred că acesta este mesajul transmis pentru toată lumea. Mai mult decât atât, un mesaj, un extra mesaj, dacă putem spune așa, patronul acestui media holding nu are de gând să se retragă din viața publică din Republica Moldova. Ba dimpotrivă, va depune toate eforturile pentru a se menține.”