Linkuri accesibilitate

Impostura e un pericol mult mai mare pentru România decât terorismul (A. Mungiu-Pippidi/România liberă)


Cazul Colectiv, corupția care ucide, și criticile lui Traian Băsescu („22”).

Presa de la București scrie despre un „atentat dejucat” în județul Covasna de Ziua Națională a României. Evenimentul zilei lansează o ipoteză considerată șocantă: extremiștii maghiari din organizația „Mișcarea Tinerilor din cele 64 de Comitate” s-ar fi turnat între ei la Serviciul Român de Informații. Mai precis, Attila Istvan, liderul aripii românești a acestei organizații din Ungaria, și care a fost arestat ieri, ar fi fost pârât la SRI de un extremist maghiar din Transilvania, Csibi Barna, care l-a spânzurat acum câțiva ani în mod simbolic pe Avram Iancu, în numele unor drepturi ale secuilor din Transilvania. Pe baza acestui denunț deja vechi, dovezile adunate de SRI și comunicate populației chiar de 1 decembrie ar fi totuși ridicole, susțin reprezentanți din Ungaria ai organizației, citați de Evenimentul zilei.

În România liberă se consideră că Seviciul Român de Informații a lăsat anume rezolvarea acestui caz pentru 1 decembrie, ca să-i poată da mai multă amploare, ceea ce nu înseamnă că „băieții din cercul extremiștilor maghiari de la Târgu-Secuiesc, care-și doresc o Ungarie Mare și o Românie Mică, (nu) se îndreptau ca somnambulii spre locuri riscante”. Era vorba de un plan de a detona de la distanță trei-patru petarde, cu ajutorul unui telefon mobil. Ele puteau răni oameni și, oricum, ar fi provocat panică, puteau destabiliza o întreagă regiune „care nu s-a debarasat de angoasele sale funeste”. Problema este de fapt alta, consideră autoarea acestui articol: „poate că nemulțumirea și setea de răzbunare istorică îi transformă în instrumente ale unora care și-ar dori să transforme Ardealul în câmp de luptă între români și maghiari”. Cum Mişcarea de Tineret 64 de Comitate din care fac parte atentatorii i-a ajutat în campania electorală din 2014 pe cei de la Jobbik să obțină 20 la sută din Parlamentul de la Budapesta, și cum se spune că organziația ar fi fost susținută inclusiv cu finanțări de la Moscova, ar fi de lămurit dacă există vreun plan de „ucrainizare” a Transilvaniei sau dacă nu cumva niște clovni oarecare „s-au deghizat în monștri”.

Alina Mungiu Pippidi răspunde în același ziar, dar pe cont propriu: „SRI l-a umflat pe un ungur care umbla cu o petardă de 1 Decembrie”. După părerea ei, deocamdată impostura e un pericol mult mai mare pentru România decât terorismul.

Dar „atentatul” dejucat de SRI în Covasna nu e singurul lucru care a tulburat sărbătorirea Zilei Naționale anul acesta. Președintele Klaus Iohannis a fost aspru criticat de predecesorul său Traian Băsescu că nu a mai organizat o recepție la Palatul Cotroceni cu acest prilej, iar presa a comentat. În revista „22”, Alexandru Gussi susține că, dimpotrivă, președintele a procedat corect: legând decizia de tragedia celor 60 de tineri care au murit în incendiul de la clubul Colectiv, Klaus Ioahnnis ar fi dat semnalul că așază pe primul plan chestiunea corupției. Cel mai recent discurs al său care a pomenit cazul Colectiv a inclus formula „corupția ucide”.

XS
SM
MD
LG