Linkuri accesibilitate

„De ce eu?”, la Cahul


Filmul regizat de Tudor Giugiu este bazat pe fapte reale şi face o incursiune în sistemul defectuos al justiției române a anilor 2000.

Filmul „De ce eu?” în regia lui Tudor Giurgiu a fost proiectat marți seara la Cahul și dezbătut cu participarea experților anticorupție Laura Ștefan și a lui Sorin Ioniță de la Expert Forum România, și Ion Guzun de la Centru pentru Resurse Juridice de la Chișinău. Urmează proiecții în această seara la Chișinău (9 decembrie) și mâine, la Bălți (10 decembrie).

Filmul „De ce eu?” este regizat de Tudor Giugiu și este bazat pe fapte reale. Acesta face o incursiune în sistemul defectuos al justiției române a anilor 2000. Povestea tragică a eroului principal, un tânăr procuror hotărât să lupte cu sistemul și să nu cedeze presiunilor politice, amintește izbitor de mult de realitățile din ziua de azi din Republica Moldova. Atât de mult, încât aproape toți spectatorii care au venit la proiecție la Universitatea Cahul, au ridicat mâna atunci când au fost întrebați, la final, cine își imaginează ca fiind posibilă, astăzi, o astfel de poveste în Republica Moldova.

Chiar dacă filmul se încheie tragic pentru eroul principal, în dezbaterile care au urmat concluzia a fost că, totuși, sistemul a putut fi reformat în timp – prin presiunile venite din Occident, din partea societății și prin oamenii care și-au asumat să devină factori de schimbare din cadrul sistemului judecătoresc din România. Președintele Expert Forum, Sorin Ioniță:

Sorin Ioniță: „Filmul se încheie cu un mesaj destul de pesimist. Omul moare, a dispărut potențialul nucleu de schimbare al acestui tânăr și sistemul a rămas acolo, conservat. Dar uită că 13 ani mai târziu nu mai e. El a fost demolat după aia. Deci, întrebarea pentru noi toți, și în special pentru Republica Moldova, este cum poți să reformezi sistemul cu oameni care sunt doar pe jumătate curați, așa cum suntem practic toți…”

Sorin Ioniţă şi Laura Ştefan
Sorin Ioniţă şi Laura Ştefan

Situația din Republica Moldova – dificultățile economice, deruta, lipsa de perspective, agravate de dezamăgirea venind din zona politică – fac dificile orice discuții despre posibilitatea de a face reforme și schimbări în societate. Totuși, la Cahul au fost suficiente voci care au spus că filmul i-a încurajat să creadă că o schimbare va fi posibilă și în Republica Moldova. Pentru asta însă va fi nevoie de efort propriu, schimbări care să înceapă de la fiecare persoană în parte, și chiar și de sacrificiu. Iată ce a spus un tânăr după proiecție:

„Cu o rândunică nu se face primăvara. La fel, și persoanele, tinerii care au ambiție și care vor să dărâme un sistem, corupt sau prost nu pot face asta de unii singuri. Pentru mine, problemele sunt niște provocări care trebuie depășite. Poți să ajungi să faci multe lucruri bune, doar că până la urmă trebuie să te sacrifici, așa cum a făcut-o și procurorul din film…”

Cum simt oamenii de rând fenomenul corupției și ce se poate face pentru a schimba lucrurile: Iată câteva opinii culese de la spectatorii care au venit să vadă filmul De ce eu? la Cahul:

- „Da, fenomenul există. Chiar eu am fost participant, personal. Pentru că am avut o problemă și nu au putut să nu particip prin a da mită”.

Europa Liberă: Și atunci, cum putem lupta cu acest monstru care ne pune în situația de a nu ne putea rezolva problemele dacă nu facem compromisuri cu sistemul?

- „În primul rând noi nu trebuie să ne lăsăm influențați. Scăpăm mai ușor dacă dăm mită, dacă luptăm ne vine greu pentru că majoritatea din sistem sunt împotriva ta, tu ești unul și trebuie să lupți cu sistemul. Dacă majoritatea ar gândi la fel și ar acționa la fel, ar fi transparență, cred că mai ușor ar fi de lichidat”.

Europa Liberă: Credeți că Republica Moldova poate să ajungă la nivelul la care este acum România în combaterea corupției?

Ion Mocanu
Ion Mocanu

Ion Mocanu: „Da, sunt sigur. Ce putem face? Am văzut proiecția de film. Sunt și la noi persoane care luptă. De exemplu, la Cahul pot fi două persoane din astea, care poate nici nu știu una de alta, mai sunt poate la nord vreo trei-patru… Pentru mine o problemă este că tinerii în ziua de astăzi cred în stereotipuri și au o gândire pesimistă. Ei văd problema și își spun: „Așa și va fi, noi nu vom putea face nimic…”. Dar cred că filmul de astăzi este o foarte bună motivație pentru tinerii care au ideea de a schimba sistemul și de a face lumea mai bună. Ei trebuie să se țină bine, până se vor cunoaște unul cu altul și altfel vor face o forță.”

Mihai Crețu, absolvent de Drept al Universității Dunărea de Jos, spune că lucrurile în Republica Moldova se pot schimba doar prin implicarea personală a fiecăruia:

Mihai Crețu: „Situația la noi este la fel cum era acum 10-15 ani în România. La modul realist, nu știu dacă există astfel de persoane cum am văzut în film la noi în sistemul judecătoresc. Sau dacă există sunt cazuri foarte-foarte rare. Oamenii pur și simplu nu sunt stimulați să aibă un astfel de comportament. Mai mult decât atât, există o presiune de sus în jos din partea șefilor asupra subalternilor să se supună comenzilor venite de sus. Și este aproape imposibil unui procuror să opună rezistență și să ia decizii așa cum îi dictează conștiința.”

Mihai Creţu
Mihai Creţu

Europa Liberă: Din perspectiva unui absolvent la drept, credeți că sistemul se poate curăța din interior, așa cum s-a discutat în cadrul dezbaterilor?

Mihai Crețu: „Mai corect ar fi că se poate curăța şi din interior. Pentru că numai din interior nu se poate curăța. Avem oameni, într-adevăr, profesioniști, dar acești oameni de obicei sunt marginalizați. Presiunile trebuie să fie din două părți – pe de o parte din cadrul societății civile, iar de pe altă parte din exterior, din partea UE, pentru că UE este interesată să aibă lor reforme aici și să pună umărul la aducerea la capăt a acestor reforme. Deci, pe de o parte resurse avem și din interior, dar e nevoie și de presiune din exteriorul sistemului judecătoresc. Iată cu aceste două modalități, combinate, cred că avem șanse vă obținem un sistem judiciar echitabil.”

Seria de proiecții organizată de Expert Forul România și Centrul de Resurse Juridice din Republica Moldova continuă miercuri și joi la Chișinău și Bălți.

Previous Next

XS
SM
MD
LG