Linkuri accesibilitate

S-a răzgândit preşedintele Nicolae Timofti sau doar a vrut să mobilizeze clasa politică?


Preşedintele Nicolae Timofti
Preşedintele Nicolae Timofti

Liderii celor patru entităţi politice care încearcă să se pună de acord pentru crearea unei majorităţi parlamentare şi-au programat pentru această seară o nouă rundă de tratative.

Deşi la sfârşitul săptămânii trecute părea să sugereze că va nominaliza astăzi premierul, cu sau fără existenţa unui acord politic între partidele parlamentare, preşedintele Nicolae Timofti nu a făcut niciun anunţ în acest sens până la această oră şi nici nu se ştie dacă intenţionează. S-a răzgântit Nicolae Timofti să sancţioneze indecizia partidelor parlamentare punându-le în faţa faptului împlinit sau nici nu avea de gând?

Joia trecută Nicolae Timofti se arăta hotărât să respecte întocmai termenele legale: „preşedintele este pregătit să nominalizeze premierul”, spunea purtătorul său de cuvânt, Vlad Ţurcanu, cu sau fără acordul partidelor din parlament.

Argumentul invocat de preşedinţie era că din 14 decembrie, adică de astăzi, luni, încep să curgă cele 45 de zile pe care o oferă constituţia drept interval maxim pentru constituirea executivului, aşa că se sugera că astăzi ar urma să se producă prima nominalizare.

O speculaţie care anticipase, însă, acest anunţ al lui Nicolae Timofti a fost cea că el ar vrea să-l desemneze în funcţia de şef de executiv pe fostul premier din 1999, Ion Sturza, actualmente om de afaceri în România. Televiziunea care lansase această speculaţie în principalul tolk-show politic al postului aparţine liderului neformal al PD, Vlad Plahotniuc. Invitatul emisiunii, liderul PPE Iurie Leancă, considerat şi el pretendent la funcţia de premier, avusese o reacţie critică, sugerând că o astfel de decizie ar putea aduce la anticipate. O altă reacţie, şi mai clar negativă, a avut şi liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, care l-a acuzat chiar pe Nicolae Timofti că vrea să forţeze alegerile anticipate, în loc să le îndepărteze.

Intervenţiile lui Sturza pe o reţea de socializare fusese şi ele de natură să încălzească speculaţiile respective. El păruse mai întâi să avanseze un fel de program de guvernare, apoi o listă de garanţii pe care le-ar oferi un guvern condus eventual de unul ca el, iar în sfârşit a negat cu fermitate că ar vrea să se implice în viaţa politică de la Chişinău.

Analistul şi jurnalistul Igor Volniţchi spune, însă, că preşedintele mai are la îndemână câteva zile în care ar putea să nu pronunţe numele premierului, dar a forţat nota pentru ca să mobilizeze clasa politică să găsească cât mai rapid o soluţie la criza începută odată cu demiterea premierului.

„Nicolae Timofti încearcă să se asigure că au fost epuizate toate căile posibile şi că va acţiona numai după ce într-adevăr vor fi toate epuizate. Poate azi seară va face anunţul, poate mâine, dar cu siguranţă nu o va întinde prea mult. Să ne imaginăm, de exemplu, că vor fi doi candidaţi succesivi şi că fiecare va utiliza cele 15 zile pe care le are la dispoziţie pentru formarea guvernului. În aceste condiţii, preşedintelel nu mai are timp să aştepte la infinit, pentru că riscă să încalce drepturile unui potenţial candidat”.

Cât despre varianta Sturza-premier, Igor Volniţchi crede:

„Cineva încearcă să compromită şi să descurajeze mai multe personalităţi care ar putea veni în politică să nu o facă. Chipurile, există actuala clasă politică, alegeţi din răul cel mic şi nu căutaţi alternative. După mine, cam acesta e mesajul".

Pe de altă parte, liderii celor patru entităţi politice care în cearcă să se pună de acord pentru crearea unei majorităţi parlamentare – şi-au programat pentru această seară o nouă rundă de tratative, precedată de anunţul liberal-democraţilor că nu renunţă la condiţiile înaintate anterior pentru participarea la guvernare împreună cu PD, PL şi grupul Leancă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG