După discuţiile de marți dintre liderii partidelor Liberal-Democrat, Liberal si cel Democrat pentru încercarea de a resuscita vechea lor alianţă pro-europeană, liberalul Mihai Ghimpu declara că ar fi şanse ca sa se ajungă la o înţelegere pentru refacerea coaliţiei pro-europene din parlamentul de la Chişinău, coaliţie care a sărit in aer după ce democraţii domnului Lupu au votat dărâmarea guvernului liberal-democratului Valeriu Strelet. Domnul Ghimpu spunea ca va fi însă dificil ca democraţii sa accepte condiţia liberal-democraţilor si anume un premier apolitic si un guvern de tehnocrați – pe modelul recent al României.
Valentina Ursu l-a întrebat pe directorul Asociaţiei de Politica Externa, Victor Chirilă cum vede el aceste ultime evoluţii si ce şanse da continuării politicii pro-europene a Chişinăului?
Europa Liberă: Credeți că există șansa de a se reconstitui o majoritate parlamentară?
Victor Chirilă: „Eu nu exclud o astfel de opțiune, dar mă întreb cât de solidă va fi această alianță. Nu cred că o eventuală alianță între așa-zisele partide pro-europene, pentru că prea des s-au compromis, va dura prea mult. Prea multe supărări s-au adunat, prea multe păcate există la fiecare partid în parte și nu văd o voință puternică pentru a face reforme. Mai mult decât atât, nu este capacitate pentru a face reforme. Și mai rău decât atât, nu există încrederea populației în aceste partide. Or, pentru a face reformele pe care le prevede Acordul de Asociere, este nevoie de o încredere expres și bine formulată din partea cetățenilor. Acest lucru nu există actualmente. Și, din punctul meu de vedere, orice reconstituire a alianței pro-europene va fi în detrimentul societății, dar și al acestor partide. Pentru că din nou ne vom dezamăgi, din nou aceste partide vor rata ultima șansă pe care le-au oferit-o parlamentarii europeni recent. Și criza se va aprofunda și mai mult.”
Europa Liberă: Din partidele care există în Parlament, care dintre ele acum decid ce va fi în continuare sau cui îi revine rolul important de a hotărî ce urmează?
Victor Chirilă: „Nu există un partid lider pentru că s-au compromis foarte mult și Partidul Liberal Democrat, și Partidul Democrat și Partidul Liberal. Dacă se dorește reconstituirea unei alianțe care să aibă sorți de izbândă, sigur că ar trebui să fie un compromis în primul rând între cele trei partide pretins europene, dar acest lucru nu este de ajuns. Este necesar ca viitorul guvern să aibă un mandat foarte clar bine formulat, structurat, prioritizat, un mandat puternic, ca să facă reforme. Or, mă tem că acest lucru nu există pentru că aceste partide se gândesc deja la alegerile parlamentare de anul viitor.”
Europa Liberă: Și atunci de ce nu se declanșează această procedură a alegerilor parlamentare și să se pună punct oricăror speculații, interpretări?
Victor Chirilă: „În politică întotdeauna încerci să tragi de timp, unii sperând că astfel de fapt își vor crea o poziție mai bună pentru viitoarele alegeri. Mă tem că nu este acea situație nici pentru unul dintre partidele pro-europene. De aceea zic: suntem într-o criză profundă. Unica soluție este ca democrația să lucreze. Or, democrația, pentru a lucra, este nevoie să dăm o șansă din nou cetățenilor să decidă cine va guverna în această țară.”
Europa Liberă: Ședința din Legislativ ar putea scoate la iveală cine și asupra cui face presiuni ca să forțeze crearea unei majorități parlamentare?
Victor Chirilă: „Sigur că Partidul Democrat este foarte mult interesat ca să se recreeze o alianță pro-europeană. Dânșii nu și-au imaginat că va lua atât de mult timp crearea unei noi alianțe de guvernare. Au crezut că, arestându-l pe domnul Filat, membrii Partidului Liberal Democrat vor fi demoralizați și vor ceda presiunilor mult mai ușor. Iată că se demonstrează că de fapt nu este chiar așa. Rămâne să vedem ce va fi în zilele următoare. Dar sigur că planul democraților nu a luat foc. Dânșii au fost prea optimiști și acum se caută o soluție. Toată lumea înțelege că reconstituirea unei alianțe pro-europene fără liberal-democrați este extrem de periculoasă, mai ales periculoasă pentru partidul domnului Leancă și pentru domnul Leancă personal, de asemenea, pentru liberali. Pentru că, dacă o astfel de alianță îi va exclude pe liberal-democrați și se va baza în schimb pe suportul unor comuniști „pro-europeni” sau socialiști, atunci fără îndoială că domnul Leancă și domnul Ghimpu vor fi marii perdanți la viitoarele alegeri.”
Europa Liberă: Pentru că ați vorbit despre o coaliție resetată, orice resetare înseamnă să începi de la varianta zero. Cine și ce scrie sau ce dorește să fie scris pe foaia albă?
Victor Chirilă: „Eu nu cred că ei pot începe de la varianta zero. De la varianta zero ei pot începe numai atunci când se vor spăla de toate păcatele și păcate sunt cu duiumul. Aceste partide ar fi bine să apeleze la popor, să decidă poporul cum să ieșim din această criză. Știu că există temerea că vor veni partidele pro-ruse, dar sondajele arată că societatea vrea schimbări, vrea să scape de oligarhie. Și nu va tolera alte partide care vor aduce o altă oligarhie în capul mesei, nu va tolera o altă guvernare care nu va face nimic împotriva corupției sau nu face reforme în domeniul justiției. Este important ca partidele pro-europene să se spele de păcate, să facă curățenie în interiorul lor, să scape de acele elemente corupte, compromise și să se mobilizeze din nou. Din punctul meu de vedere, acest lucru nu poate fi făcut la guvernare. Este nevoie de o pauză. Așa cum arată și sondajele, în situația de astăzi, aceste partide pot constitui o opoziție puternică pentru a menține Republica Moldova pe parcursul european. Dacă ele se vor angaja într-o nouă opțiune de guvernare care nu este realistă, eu cred că ele se vor compromite definitiv și aceasta ar putea să ne coste foarte mult în viitor.”
Europa Liberă: Cum credeți, se duce o luptă politică aprigă pentru funcția de prim-ministru? Sau mai degrabă funcția de premier de-acum nu mai interesează pentru că ar fi mare responsabilitatea sau, mai drept spus, trebuie să fie un kamikaze cel care are curajul să vină astăzi în fruntea executivului de la Chișinău?
Victor Chirilă: „Se duce lupta nu atât pentru funcția de prim-ministru cât pentru a-și soluționa niște probleme de moment, a se menține pe poziții. De exemplu, pentru Partidul Democrat este clar că este foarte important ca să își mențină influența și la Procuratură, și în justiție, și în multe alte instituții. Pentru Partidul Liberal Democrat sigur este important să vadă demiși unii funcționari care ar fi culpabili de actuala situație în care s-a pomenit partidul și liderul acestui partid. Pentru liberali este important să se mențină la guvernare și, așa cum spune domnul Ghimpu, pentru el, decât să dea țara pe mâna rușilor, mai bine să se facă concesiile „strategice”. Deci, eu cred că fiecare partid încearcă să își rezolve niște probleme de moment și nimic mai mult. Și acest lucru ne va afecta pe noi, pe cetățeni, țara în primul rând.”
Europa Liberă: Dar disputa aceasta între partidele pro-europene, așa-zise, acum, că unii cer un guvern tehnocrat, alții spun că trebuie un guvern cu un premier politician în frunte pentru că un guvern tehnocrat ar fi fără putere și nu va înregistra succese, ce scop se urmărește și care idee va câștiga?
Victor Chirilă: „Un guvern tehnocrat înseamnă a nu face nimic. Un guvern tehnocrat și cu un Parlament controlat de partidele politice și de interesele oligarhice – mare lucru acest guvern nu va face. Și va fi un guvern poate cu profesioniști, dar un guvern incapabil să facă reforme și care se va compromite, în cele din urmă, un guvern kamikaze, așa cum se vorbește și în societate. Și cred că acest lucru le-a fost spus foarte clar partidelor pro-europene de către parlamentarii europeni. Desigur că este nevoie de un guvern cu un mandat politic foarte clar. Și acest lucru se poate obține dacă în guvern se regăsesc politicieni de forță, politicieni hotărâți să facă reforme, politicieni integri, politicieni necorupți, politicieni care nu au păcate și schelete în dulapurile lor. Or, deocamdată eu nu văd astfel de politicieni în partidele pro-europene.”
Europa Liberă: Dar partenerii de dezvoltare ar putea, ar fi gata să vină la Chișinău să medieze aceste negocieri?
Victor Chirilă: „Parlamentarii europeni au dat de înțeles că ar veni, dar dacă există negocieri și sunt șanse să se ajungă la o înțelegere, la un compromis. Atâta timp cât aceste negocieri nu au dat încă rezultate, nu prea văd cum ar veni un moderator european să rezolve ultimele mici probleme care ar mai exista între aceste partide. Din punctul meu de vedere, nu va veni un moderator, un negociator european ca să-i pună la masă pe acești lideri pro-europeni și să creeze o nouă alianță. Nu va fi așa ceva. Nu se va mai repeta gafa din 2014.”
Europa Liberă: Puțini, foarte puțini sunt cei care cred că se va crea o majoritate parlamentară care să se mențină trei ani. Mai degrabă sunt voci care spun că va fi învestit un guvern până la alegerea șefului statului. E pusă în joc și desemnarea candidaturii pentru funcția de președinte al Moldovei?
Victor Chirilă: „Evident, pentru că nu există un compromis, nu există o înțelegere între aceste partide și în mod sigur ne îndreptăm spre o nouă criză politică în primăvară. Situația este gravă. De aceea zic că cetățenii ar trebui să fie cei care să taie nordul gordian al actualei crize politice, indiferent de temerile noastre. Eu cred că aceste temeri sunt exagerate. În ultimii ani mereu am ales răul cel mai mic care, în cele din urmă, s-a transformat într-un rău și mai mare. Or, suntem în situația când nu mai putem tolera acest rău pentru că acest rău riscă să distrugă statul Republica Moldova. Și atunci este important să apelăm la procedurile democratice pentru a rezolva această problemă și să sperăm că va apărea o nouă forță politică pro-europeană sau partidele actuale se vor moderniza, se vor curăța de elementele compromise și vor crea o nouă forță politică care să inspire încredere în societate.”
Europa Liberă: Admiteți că în culise se va face târg pentru ocuparea celor trei funcții în stat, de spicher, premier și președinte?
Victor Chirilă: „Eu cred că așa și va fi pentru că aceasta este practica lor de a rezolva problemele țării. Și eu nu cred că politicienii noștri s-au schimbat. Nu cred că năravurile lor s-au schimbat în urma ultimelor evenimente politice din țara noastră. N-au învățat timp de șase ani din multiplele crize, nu cred că vor învăța acum. Este nevoie de o schimbare radicală. Această schimbare radicală poate să o facă doar cetățenii Republicii Moldova. Și eu cred că și partidele politice, și societatea civilă, și partenerii europeni ar trebui să aibă încredere în cetățenii Republicii Moldova și să nu exagereze cu pericolele. Pericolele eu cred că sunt extrem de exagerate. Eu cred că în societate este destulă forță pentru a face față eventualelor încercări ale partidelor pro-ruse de a revizui politica noastră externă, de a revizui politicile interne, de a reorienta țara spre Uniunea Euroasiatică. Există destule forțe politice și o societate civilă destul de activă care poate să facă față. Și eu cred că un astfel de pericol, dimpotrivă, va mobiliza societatea pentru a recrea o nouă forță pro-europeană care să conducă țara spre implementarea definitivă a Acordului de Asociere și poate eventual, de ce nu?, aderarea la Uniunea Europeană.”