Linkuri accesibilitate

Anatol Țăranu: „PLDM se poziționează ca un partid antioligarhic și acum îi face pe potențialii săi parteneri să facă o alegere foarte grea”


Anatol Țăranu
Anatol Țăranu

Președintele Centrului „Politicon” despre condițiile liberal-democraților și ulterioarele nuanțări de poziție.

În ultimele săptămâni, liberal-democrații și-au înmuiat treptat opoziția față de convorbiri cu PD-ul pentru formarea unui nou guvern. Imediat după demiterea guvernului Streleț, conducerea PLDM a spus că nu va mai negocia deloc cu PD și aliații lor, apoi că va negocia, dacă PD îndeplinește câteva condiții, inclusiv demiterea spicherului Andrian Candu și scoaterea justiției din „subordonarea partinică oligarhică”. Luni seara n-au mai spus nimic despre demisia spicherului sau justiție controlată de oligarhi, cerând numai depolitizarea ei. Alla Ceapai l-a întrebat pe analistul Anatol Țăranu care cunoaște bine bucătăria PLDM care poate fi explicația:

Anatol Țăranu: „Explicația este la suprafață. A trecut fierbințeala, șocul, prima impresie legată de reținerea lui Vlad Filat, căderea guvernului Streleț. A trecut timpul. Analiza efectuată în interiorul partidului a început să dea roade. Și a devenit clar că PLDM are numai de pierdut din cauza că sunt acuzați că lasă țara fără guvern, în preajma iernii. Și atunci liberal-democrații au ales o altă tactică, mult mai convenabilă lor. Și anume: ei au deschis calea dialogului cu eventualii parteneri, dar au rămas pe poziții în ceea ce privește condițiile pe care le-au înaintat. Iar aceste condiții, indiferent de pornirile subiective existente în sânul Partidului Liberal Democrat, aceste condiții de fapt restructurează baza sistemului oligarhic din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Dar totuși se pare că PLDM cel puțin la una dintre condiții ar fi renunțat. Inițial cerea și demiterea spicherului democrat Andrian Candu. Din propunerile enunțate ieri, după ședința Consiliului Național Politic al PLDM, această condiție a dispărut, fiind înlocuită cu negocieri reluate de la zero. Ce s-a schimbat? De ce a renunțat PLDM?

Anatol Țăranu: „Nimic nu s-a schimbat. Ei nu au renunțat. Negocierile de la zero înseamnă că se negociază inclusiv postul de președinte al Parlamentului. Pur și simplu a dispărut numele de familie al lui Candu, dar faptul că postul trebuie să fie eliberat pentru o partajare ulterioară este absolut evident. S-a schimbat argumentarea, dar nu s-a schimbat esența acestei condiții.”

Europa Liberă: În opinia dumneavoastră, la ce vor duce aceste negocieri, aceste consultări, din moment ce PLDM zice că vrea totul sau nimic, adică toate condițiile să le fie satisfăcute sau vor decide ce vor face ulterior, în timp ce PD zice că nu acceptă niciun fel de condiții și precondiții?

Anatol Țăranu: „Liderul PD, Marian Lupu, a declarat că ei nu vor accepta nicio precondiție. Îi privește. Dacă Partidul Democrat, care și-a asumat rolul de formator al noii alianțe majoritare în Parlament, dar și al noului guvern, vor fi capabili să formeze această alianță fără PLDM, atunci care este problema? Dar deocamdată fără PLDM acest lucru este imposibil.”

Europa Liberă: Dumneavoastră credeți că până la urmă aceste negocieri vor avea un final optimist?

Anatol Țăranu: „Nu, eu așa nu cred. Eu, pur și simplu, constat schimbarea tacticii comportamentale a Partidului Liberal Democrat. Și această tactică este mult mai eficientă pentru imaginea partidului decât acel comportament dur pe care l-au avut. Prin această mișcare care admite dialogul privind formarea coaliției majoritare și a guvernului, PLDM, practic, preia o parte din inițiativă și îi pune într-o poziție defavorabilă pe potențialii săi parteneri care pledează pentru o asemenea coaliție. PLDM se poziționează ca un partid antioligarhic care dorește să destructureze sistemul oligarhic din Republica Moldova. Și acum îi face pe potențialii săi parteneri să facă o alegere foarte grea: sau tu ești-sistemul oligarhic și accepți acele condiții care au fost înaintate de PLDM; sau nu le accepți și automat te poziționezi ca o forță oligarhică.”

Europa Liberă: Dar totuși astăzi Valeriu Streleț a evitat să spună calificativul „oligarhic”, pe care ieri l-a invocat de mai multe ori. E și aceasta un fel de tactică?

Anatol Țăranu: „Eu cred că e un fel de tactică. Ea trebuie încă analizată, de văzut pe cât de eficientă este. Eu, de exemplu, aș prefera ca lucrurilor să li se spună pe nume, deschis, fără ocolișuri, fără foarte multă diplomație. Dar aceștia de la PLDM sunt acei care aleg tacticile. Ei ar putea, desigur că, să aleagă niște tactici așa mai molișoare, amiabile, dar aceasta nu schimbă sensul lucrurilor. Atâta timp cât Partidul Liberal Democrat insistă pe condițiile sale care au fost înaintate anterior, atâta timp ei se situează pe pozițiile unei forțe autentice antioligarhice.”

XS
SM
MD
LG