Linkuri accesibilitate

Negocieri fără rezultat pentru formarea noii majorități: cine numește candidatul la funcția de premier ?


Moldova - Marian Lupu, PD, in Parliament, Chisinau, 30May2013.
Moldova - Marian Lupu, PD, in Parliament, Chisinau, 30May2013.

Partidele pro-europene nu găsesc încă un numitor comun dar negocierile continuă marți

În cursul zilei de marți urmează să fie reluate negocierile între partidele „pro-europene” vizând formearea unei noi majorități parlamentare și desemnarea unui candidat la funcția de premier. Runda de luni, 14 decembrie, convocată de Partidul Democrat-Liberal s-a încheiat fără vreo soluție.

Potrivit participanților la discuțiile de luni seară, eșecul s-ar fi datorat insistențelor liberal-democraților ca ei să numească un viitor premier „apolitic” sau „tehnocrat”. Liberalii și democrații au refuzat această idee, spunând că PLDM ar fi schimbat din nou „regula jocului”.

Liderul democrat,Marian Lupu a afirmt chiar că această schimbare ar putea fi o „manevră”.

La conferința de presă care a urmat discuțiilor din 14 decembrie, Maria Lupu a cerut să se stabilească clar „formula” de alegere a premierului si formare a guvernului. PD insistă ca aceasta să fie în continuare împărțirea portofoliilor proporțional cu numărul de mandate parlamentare , la fel, candidatul la funcția de premier trebuie înaintat de partidul ce mai „puternic”.

În noiembrie, Marian Lupu fusese primul lider politic care a propus un premier „neafiliat politic”, idee preluată ulterior de PLDM după ce liberal-democrații au acceptat din nou să negcieze cu foștii parteneri de guvernare.

Potrivit lui Marian Lupu, la negocierile de luni, PLDM ar fi anunțat că „ este dreptul partidului să nominalizeze premierului” și că PLDM isi „rezervă dreptul” ca aceasta candidatură să fie „apolitică sau foarte politică”.

Liderul liberal Mihai Ghimpu a mai spus, tot luni seară după negocieri, că altă cerință a PLDM care a surprins neplăcut partenerii de discuție a fost că formațiunea lui Valeriu Streleț pretinde dreptul de a se opune prin veto numirii unor membri în guvern.

Discuțiile , la care participă liberal-democrații, democrații, liberalii și reprezentanții grupului Leancă, vor fi reluate marți seară, a anunțat între timp liderul interimar la PLDM, Valeriu Streleț.

Previous Next

XS
SM
MD
LG