Linkuri accesibilitate

UNICEF: unul din opt copii se naște astăzi într-o zonă primejdioasă de conflicte


Copii născuți în zone de conflict au toate șansele ca mai târziu să dezvole probleme emoiționale sau cognitive.

În 2015, unul din opt copii s-a născut într-o zonă de conflict se arată în raportul dat publicității miercuri de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii, UNICEF. Este vorba de o creșțere cu peste 125.000 față de 2014, ridicând totalul la 16,6 milioane de copii în lumea întreagă.

„Există oare un început mai greu în viață ?” de întreba retoric Anthony Lake, directorul executive al UNICEF, care a prezentat raportul la New York.
Războaiele interne au expus populația civilă unor riscuri imense în țări ca Siria, Republica Centrafricană sau Sudanul de Sud, se mai arată în raportul UNICEF, care precizează că șansele ca acești copii să moară înainte de a junge la vârsta de cinci ani este mai mare decât în cazul copiilor ca nu trăiesc în astfel de condiții.

Unul din acești copii este Dilgeș, născut în Siria. La numai 19 ani, mama lui Dilgeș, povetește unul din voluntarii UNICEF, a decis să fugă din Siria cu nou născutul. Au ajuns în Turcia singuri, tânăra și copilul ei de numai 7 luni se pierduseră de restul familiei pe drum dar „nimic nu a făcut-o să renunțe”, spunea reprezentantul UNICEF.

Copii născuți în zone de conflict au toate șansele ca mai târziu să dezvole probleme emoiționale sau cognitive. Există și un pericol ridicat ca acești copii să fie abandonați imediat după naștere sau respinși de familie, mai ales dacă sunt rezultatul unui viol, atrage atenția Debra Delaer, profesor de științe politice la Universitarea Drake din Des Moines.

Estimarea UNICEF pentru anul viitor este că numărul copiilor născuți într-o zonă de conflict va crește la 16,7 milioane, la nivel mondial.

XS
SM
MD
LG