Rusia ar putea să-și piardă locul în Consiliul Europei dacă pune în aplicare recenta decizie a Curții sale Constituționale, care permite Moscovei să ignore deciziile tribunalelor internaționale – avertizează criticii acestei decizii. O relatare în rezumat a corespondentului Europei Libere, Carl Schreck:
Pe 14 decembrie, președintele Vladimir Putin a semnat decretul care legiferează decizia Curții Constituționale, dar tot experții atrag atenția că verdictul Curții Constituționale ar putea fi neconstituțional.
„Decizia este incredibilă, pentru că încalcă nu numai principiile Curții Europene a Drepturilor Omului, dar și constituția națională”, a declarat Europei Libere Dimitri Kocenov, expert în drept internațional de la Universitatea Groeningen, din Olanda.
În opinia lui Kocenov, decizia este o contradicție în sine: invocă dreptul de a apăra Constituția națională drept argument pentru a respinge eventual verdictele tribunalelor internaționale. Pe de altă parte, această decizie contravine Constituției rusești – mai declară expertul din Olanda, care invocă prevederea nr. 4 din articolul 15 al Constituției Federației: acesta stabilește că dacă „prevederile unui tratat internațional sunt diferite de cele ale Federației Rusie, se aplică regulile tratatului internațional”.
Cu toate acestea, noua lege permite acum Rusiei să ignore verdicte ale tribunalelor internaționale dacă acestea, potrivit Curții Constituționale ruse, contravin constituției naționale.
Hotărîrea este percepută în primul rând ca o reacție la decizia de anul trecut a Curții Europene pentru Drepturile Omului, care a condamnat Rusia să plătească aproape două miliarde de euro despăgubiri acționarilor fostului concern petrolier Yukos al lui Mihail Hodorkovski.
Rusia a ratificat în 1998 Convenția Europeană pentru Drepturile Omului, ceea ce pune țara și sub jurisdicția Curții Europene pentru Drepturile Omului. Un tribunal care pentru mulți ruși rămâne ultimul loc unde speră „să li se facă dreptate”.
Curtea Europeană nu este numită direct în noua lege promulgată la Moscova, dar cu o zi înainte de intrarea ei în vigoare, președintele Vladimir Putin declara că s-a ajuns într-un moment de turnură, acum că „se poate decide dacă verdictele Curții Europene încalcă sau nu constituția Rusiei”. Putin vorbea membrilor Curții Constituționale, adunați la Sankt Petersburg. Mai mult, președintele a justificat noua lege și prin faptul că sunt multe ale țări membre ale Consiliului Europei, democrații occidentale, care ignoră verdictele Curții Europene.
Un argument adus și de deputatul pro-Kremlin, Alexandr Tarnavski, într-un interviu cu Europa Liberă, în care acesta se referă direct la Germania, Italia și mai ales Marea Britanie.
„Este adevărat, dar Rusia este prima țară care legiferează dreptul guvernului de a ignora deciziile Curții Europene”, replică Dimitri Kocenov, expertul în drept internațional de la Universitatea Groeningen, din Olanda.
Ce consecințe va avea noua lege? Pentru moment, nici una. Consiliul European nu poate reacționa decât în cazul că într-adevăr, un verdict al Curții Europene este oficial ignorat de Rusia, în baza unei decizii a propriei Curții Costituționale. Este ce explica și secretarul general al Consiliului Europei, Thornbjorn Jagland, imediat după promulgarea legii la Moscova.