Linkuri accesibilitate

Summit UE despre refugiați complex, cu rezultate minimaliste


Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker (stînga) și președintele Consiliului European Donald Tusk, Bruxelles, 18 decemnrie 2015
Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker (stînga) și președintele Consiliului European Donald Tusk, Bruxelles, 18 decemnrie 2015

A fost catalogat de la început drept un summit inutil. El a permis, în linii mari, doar amânarea unor decizii și confirmarea altora deja luate, însă deocamdată neaplicate.

Pentru țările est-europene din Uniunea Europeană, câștigul constă în respingerea —temporară— a cererii premierului britanic David Cameron de a obține o interdictie de 4 ani a dreptului imigrantilor din alte țări UE de a solicita ajutoare sociale în Marea Britanie.

Opoziția celorlalte țări membre a fost însă unanimă, întrucât asta ar fi pus in cauză unul din fundamentele construcției europene.

În același timp, statele vestice ale Uniunii au încercat să obțină o mai mare solidaritate din partea celor estice în chestiunea refugiaților.

Este vorba în primul rând de cele patru țări din așa-numitul grup de la Vișegrad: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, care refuză să accepte cotele de refugiați decise colectiv.

Cancelarul Austriei, Werner Faymann, a pledat pentru solidaritatea ţărilor central şi est-europene din UE în primirea refugiaţilor, avertizând cu reducerea fondurilor destinate statelor care nu acceptă imigranți conform sistemului de distribuire.

Liderii au aprobat și propunerea Comisiei Europene de creare a unei poliţii comune europene antiimigraţie, care ar urma să aibă 1.500 de membri şi va putea fi detaşată rapid la frontierele externe ale Uniunii Europene, totul printr-o decizie luată la Bruxelles ce va putea fi blocată doar cu o majoritate a statelor membre.

Proiectul, care va avea nevoie de aprobarea statelor membre, prevede înfiinţarea unei noi structuri cu efective terestre şi maritime pentru protejarea frontierelor externe, prin înlocuirea actualei Agenţii pentru frontiere - Frontex. Forţa de reacţie ar urma să aibă un buget de 322 de milioane de euro până în anul 2020.

Liderii au mai aprobat, de asemenea, și propunerea Comisiei Europene de a liberaliza regimul acordării vizelor cetățenilor din Ucraina și Georgia și au constatat progresul efectuat de Kosovo.

Detaliile controversate din toate aceste decizii consensuale vor fi discutate mai târziu, la nivel de experți. Important pentru șefii de stat era să arate o fațadă unitară, de solidaritate…

Solidaritatea este însă precum pacea, cu cât trebuie să se vorbească mai mult despre ea, cu atât înseamnă că ea lipsește.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG