Situația în Moldova rămâne tristă în prag de revelion. Țara a ajuns în acest an, după nesfârșite crize, într-o situație atât de gravă, încât se pune chiar problema supraviețuirii ei ca stat. Unii spun că formarea unui guvern ar fi un pas important pentru stabilitate, alții sunt de părere că singura soluție ar fi anticipatele. Cum ar putea găsi Moldova stabilitate în interesul prosperității? Căutăm răspuns la acest sfârșit de săptămână.
Șefa politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Frederica Mogherini a îndemnat moldovenii să facă eforturi pentru a depăși actuala criză politică. Vorbind la Bruxelles după reuniunea miniștrilor de externe UE, la o conferință de presă, Mogherini a spus că în privința Moldovei sunt motive de îngrijorare. Ea a mai declarat că Uniunea Europeană este gata mereu să ajute Chișinăul, dar soluția ieșirii din criză este în mâinile moldovenilor.
La piața din orașul Ialoveni am căutat să aflu de la oamenii cu care am stat de vorbă cine se face vinovat de interminabila criză politică în care se zbate țara.
– „Sunt prea mulţi hoţi în Moldova aceasta, toţi de la guvern, de alungat pe toţi, să nu şadă mâncăii aceia acolo.”
– „Trebuie să stea la puşcărie, nu? Fiindcă au dus ţara de râpă şi lumea moare de foame. Şi ei stau acolo şi huzuresc în casteluri, în palate.”
– „Este câte o băbuşoară, vai de dânsa, şi nu are ce mânca, nu are cine îi face focul.”
– „Cu pensia noastră cam nu prea trăieşti în Moldova. Am 1018 lei, dar plăteşte lumina, telefonul şi gazul şi gata.”
Europa Liberă: În cine aveţi încredere?
– „În nimeni.”
Europa Liberă: De ce credeţi că s-a ajuns la situaţia aceasta, să nu se mărească pensiile, salariile, să nu se creeze locuri de muncă?
– „E de sus, de acolo.”
Europa Liberă: Şi dacă vin alegerile parlamentare anticipate, aveţi pentru cine vota?
– „Eu îi ştiu cine-s? Şi pe aceştia i-am ştiut eu cine-s?”
Europa Liberă: Dar cum aţi votat, dacă nu aţi ştiut cine-s?
– „Veneau acasă şi îmi propuneau că acesta îi bun. Au zis că va fi bine în ţară. Aceia au fost plătiţi de au venit şi m-au aghitat pe mine. Nici n-am să mă mai duc să votez. Pentru cine? Iar să intre de aceştia la putere?”
Europa Liberă: Cine ar merita să ajungă să guverneze?
– „Dar de unde ştiu oamenii? Eu trăiesc numai în sat. De unde ştiu oamenii care e bun la inimă şi care nu e bun? La noi fură o găină şi îl arestează, dar aceştia au furat miliardul şi mai aşteaptă să mai fure un miliard. Noi plângem şi ne scârbim toţi în viaţa aceasta.”
– „Aici sunt două lucruri diferite. Lumea şade în stradă, strigă în gura mare, dar ei acolo se aleg.”
– „La ce să te aştepţi, dacă casa arde, dar baba se piaptănă?”
Europa Liberă: Preşedintele putea să facă mai mult?
– „Preşedintele putea, dacă nu era şantajat de domnul Plahotniuc. Dar aşa nu a putut face nimic, el iată a deschis oleacă gura şi atât, de când e preşedinte nu l-am mai auzit. Dar eu cred că totul depinde de popor. Trebuie o răscoală, trebuie să iasă lumea în piaţă, trebuie să iasă în sat.”
– „Am muncit 42 de ani, primesc 800 de lei pensie.”
– „De ce nu se pune întrebarea de ce un om de la sat care a târâit sapa toată viaţa lui pe dealuri pe soare, pe ploaie, pe ninsoare are o pensie mizerabilă faţă de cei care au şezut toată viaţa la cald şi pe scaun?”
– „Cea mai mare problemă e în ei, ei fac tot răul.”
Europa Liberă: Dar tot dumneavoastră i-aţi votat.
– „Nu i-am votat, ei singuri s-au ales în Parlament.”
Europa Liberă: D-apoi au fost alegeri.
– „Fără de popor. Alegere sunt numai pusă vorbă. Banii fac totul. Ce fac voturile? Dau un kilogram de orez ţăranului şi ţăranul votează şi gata.”
Europa Liberă: Dar de ce omul îşi vinde votul? Doar ştie că după aceasta urmează patru ani?
– „Că e sărăcime. Şi omului nu-i dă să mănânce nimeni. Dar lui dacă i-au dat, gata, aşa e mentalitetul că el dă votul.”
Europa Liberă: Şi el se împacă o dată la patru ani să îi dea cineva 100-200 de lei şi patru ani să stea să aştepte?
– „Schimbări nu vor fi, până nu vor fugi toţi din ţara din Parlament.”
– „În privinţa votării, s-a votat cu 20 de lei. Socialiştii de unde au luat atâtea voturi? Au votat soldaţii pentru dânşii. Totul se ştie. Aceasta e realitatea în Moldova.”
Europa Liberă: De ce moldoveanul îşi vinde votul, ştiind că după aceasta urmează alţi patru ani în care trebuie reforme, trebuie rezultate, trebuie locuri de muncă, salarii, pensii?
– „Ori aşa, ori aşa tot ce se votează e un fel de, cum spune moldoveanul, pakazuhă. Se ştie dinainte cine şi cine. Plahotniuc conduce totul, aşa că aceasta e viaţa la noi.”
Europa Liberă: De ce credeţi că el conduce?
– „Aşa-i. Pentru că toţi se tem de dânsul. Eu cred că în Moldova trebuie să vină un om european ca să fie schimbări. Moldoveanul, chiar cine va fi, să fie acelea sau să vină celălalt schimbări nu are de unde fi. Pentru că, în primul rând, au furat totul. Să restabileşti totul la loc, să poţi aceasta, trebuie mulţi ani.”
Europa Liberă: Dumneavoastră aici la piaţă vindeţi. Acum foarte mulţi cetăţeni zic că s-a vândut interesul naţional, s-a vândut demnitatea, verticalitatea. Aşa să fie?
– „E vândut cam tot, nu numai aceasta în Moldova. E vândut şi Aeroportul. Moldova e pierdută.”
Europa Liberă: Şi dacă vin alegeri parlamentare anticipate?
– „Nu ştii pe cine să alegi. Chiar să fie alegeri, pe cine să votezi? Nu ai pe cine vota. Şi eu cred că până acum dacă au ieşit, am uitat câte procente în Ialoveni au ieşit la votare, acum nici atâtea nu vor ieşi. Mai aveau o speranţă pentru acela, pentru acela lumea ieşea. „Că eu l-am votat pe acela, ştiu că el fură, dar tot l-am votat”. Îl întreb: „Dar de ce l-ai votat, dacă el te fură, în loc să-ţi dea un salariu? Și tot îl votezi?”- „Nu ştiu”. Aceasta e realitatea.”
Europa Liberă: Aici, la piaţa din Ialoveni, dumneavoastră vindeţi peşte. Mai multă lume zice că peştele de la cap se strică, dar se curăţă de la coadă.
– „Da. Cam aşa e.”
Europa Liberă: E posibil să fie curăţat?
– „Să vă spun drept, nu mai cred în nimeni. Ei singuri ar trebui să se gândească. Dacă atâta lume se revoltă, nu doarme, ar trebui singuri să iasă să spună odată: „Oameni buni, cerem iertare şi noi plecăm”, şi gata. Dar vedeţi că nu e aşa ceva. La ce am ajuns?”
Europa Liberă: Şi dacă vin alegeri, mergeţi să votaţi?
– „Dacă vin alegeri, vom merge, dar pe un drum mai corect parcă, mă gândesc.”
Europa Liberă: Prin ce se va deosebi votul pe care îl veţi da, în eventualitatea că se ajunge la alegeri parlamentare anticipate, în comparaţie cu votul pe care l-aţi dat data trecută?
– „Acum poporul s-a răsculat, s-a deşteptat şi noi sperăm.”
Europa Liberă: Dar astăzi cine conduce cu Moldova?
– „Corupţia, bandiţii. Dacă cândva corupţia s-a dus în jos, acum mai tare au ridicat-o.”
Europa Liberă: Se poate scăpa de corupţie? Cum se dezrădăcinează flagelul acesta?
– „E foarte greu. La noi e ca un păianjen, toată îmbibată societatea aceasta.”
Europa Liberă: Cetăţeanul din Moldova îşi dă seama că totuşi lucrurile în bine încep atunci când fiecare începe să se schimbe de la sine?
– „Aceasta e foarte greu. Se zice că e democraţie, dar aceasta e destrăbălare.”
Europa Liberă: Se împarte lumea între cei care vor ca Moldova să se apropie de Rusia şi cei care vor ca Moldova să se integreze în UE?
– „Cred că da. Fiecare s-a deprins cu locul lui de muncă: care lucrează la Rusia, care la UE.”
Europa Liberă: Şi în funcţie de unde lucrezi, acolo vrei să te duci?
– „Părerea mea că da.”
Europa Liberă: Dumneavoastră aţi mers peste hotare?
– „Am mers la Rusia, dar nu mă mai duc. Merită, dar în ziua de azi nu ştii unde să te mai duci. Unde a fost mai bine se cam mântuie peste tot. Sperăm şi noi aici, acasă, să lucrăm.”
Europa Liberă: Se împart oamenii şi atunci când vine vorba încotro Moldova: cu Estul, cu Vestul?
– „Lumea care munceşte în Europa vor spre Europa, care muncesc la ruşi vor cu Rusia.”
Europa Liberă: Cei care sunt aici, în Moldova?
– „În dependenţă. Să trăim bine şi cu aceia, şi cu aceia şi va fi bine şi în Moldova. Dar aşa când unul târâie în dreapta şi unul în stânga…”
Europa Liberă: Prin ce a fost important acest an care trece în istorie?
– „Că a fost pace şi a fost bine în ţară. Restul nu ne interesează.”
Europa Liberă: Guvernul ce trebuie să facă acum?
– „Să se împace şi să trăiască bine între dânşii. Locuri de muncă la oameni şi salarii mai bune, şi pensii la bătrâni, săracii, că nu au din ce trăi.”
Europa Liberă: Şi atunci lumea ar fi mulţumită?
– „Cred că da.”
Europa Liberă: De ce se trăieşte greu în Moldova?
– „Că ne fură. Ne fură parlamentarii, în primul rând. Aşa noi i-am educat şi, pe drept, noi suntem vinovaţi. I-am crezut mai ales când vin alegerile credem tot ce spun ei. Cu aceasta noi păgubim.”
Europa Liberă: Dar ca să nu vă mai pară rău, la următoarele alegeri veţi vota altfel decât aţi votat până acum?
– „Numaidecât. Trebuie să vină tineretul. Noi avem tare tineret deştept, dar se duc peste hotare. Dar aşa au intrat nişte moşnegi în Parlament, care ţin de când încă era cu Stalin ideile lor şi aşa şi ţin, şi merg înainte. Dar acum trebuie ceva de promovat nou. Dacă vrem în Uniunea Europeană trebuie să ne ducem nu cu buzunarele goale sau chiar săraci.”
Europa Liberă: L-aţi pomenit pe Stalin, dar am găsit multă lume care zice că ar vrea un tătucă Stalin să conducă Republica Moldova.
– „Ştiţi dumneavoastră, democraţia e democraţie, dar ar fi bine să fie şi oleacă de dictatură. Pentru că dacă ar fi dictatura aceasta, i-ar mai strânge cureaua la mulţi.”
Europa Liberă: Dar în înţelesul dumneavoastră, ce înseamnă această dictatură?
– „Daţi să vă dau ca pildă. Eu nu sunt pentru Voronin, de pildă, dar vă spun că pe timpul lui Voronin furau unul-doi, dar acum, după câte auzi, fură toţi din Parlament şi pe lângă dânşii câte şase încă. Noi avem 101 [deputați], gândiţi-vă câţi fură. Noi, pensionarii, nu dovedim să-i întreţinem pe dânşii.”
– „Nu a ştiut lumea că chiar într-atâta conducerea se va prosti, dacă să zicem la aşa o nevoie. Cine a ştiut care şi cum vor fura toţi?”
Europa Liberă: Învestirea unui nou guvern ar însemna o stabilitate în Moldova?
– „Dacă îi vor alege tot din aceştia care sunt acum, nu. Numaidecât trebuie ceva nou. Vedeţi că acum Plahotniuc ţine toată justiţia, toată Procuratura, totul e în mâinile lui.”
Europa Liberă: Şi de la 2016 ce aşteptaţi?
– „Pentru familia mea, am nouă copii, cu studii superioare am copii, aş vrea să fie fericire la aceşti 11 nepoţei ai mei. Şi eu sunt pentru aceea să fie alegeri anticipate. Eu ştiu că ei acum ne sperie că se va duce ţara în urmă. Nu mai este vreo 50 de milioane pierdere pentru Moldova noastră, dacă vor face alegeri anticipate.”
Europa Liberă: Se zice că e pus în joc şi vectorul politicii externe, încotro Moldova: cu Estul, cu Vestul, cu Rusia, cu Uniunea Europeană.
– „Să fie referendum, norodul să hotărască. Nu să spună ei că sunt mai mulţi cu Uniunea Vamală sau cu Uniunea Europeană. Nu. Atunci va fi cinstit, când va fi referendum.”
Europa Liberă: Dumneavoastră, dacă se ajunge la referendum, pentru ce aţi vota?
– „Numaidecât aş vota pentru Uniunea Europeană.”
Europa Liberă: Înţelege lumea ce înseamnă apropiere de Uniunea Europeană?
– „Ei măcar să vadă cât ne dă Europa nouă acum. Dar Rusia nu ne-a dat până acum nimic. Rusia ne ia.”
*
Partidele aflate de șase ani la guvernare au adus Moldova într-o criză politică, economică, financiară și socială fără precedent de la obținerea independenței. Fără executiv, fără asistență externă, cu o clasă politică destabilizată și o populație săracă, dezamăgită, dezorientată, cu aproape un milion de cetățeni aflați la muncă în străinătate. Cam așa arată țara la final de 2015. Bilanțul acestui an îl facem împreună cu Roger Gladei, istoric și avocat.
Europa Liberă: Clasa politică a călcat cu stângul şi de aceasta nu merge Moldova pe calea cea dreaptă?
Roger Gladei: „Cred că „clasa politică” puneți între ghilimele, pentru că un lucru pe care l-am învăţat anul acesta este că „Parlamentul” se scrie cu literă mică, iar „Legea” se scrie cu literă mare. Şi atunci dacă această „clasă politică” nu va înţelege să asculte de vocea poporului, vox populi, atunci vor veni alţii. Este o mare sete astăzi de lideri politici noi, apar deja lideri politici noi, este o energie comună colectivă din partea maselor de a emana astfel de lideri politici. Şi dacă cineva vrea să se lanseze în politică, astăzi este acest moment, pentru că vorba lui Shota Rustaveli: dacă nu acţionezi degeaba ai un car de minte. Dacă ai ambiţii politice, tocmai acum este timpul să te lansezi.”
Europa Liberă: Dar cine sunt aceşti tineri noi care apar? Pentru că lumea nu îi prea vede, nu îi prea cunoaşte.
Roger Gladei: „Sunt mulţi colegi de ai mei de la Istorie, de exemplu, mai mulţi colegi de la Drept, de la Finanţe ş.a.m.d. Am observat anul acesta în special persoane care sunt apreciate anume pentru faptul că nu sunt populiste, pentru că nu sunt ipocrite. Un alt mesaj al anului acesta este că lumea nu mai vrea VIP-uri care să însemne vanitate, ipocrizie şi perfidie. Lumea vrea VIP-uri care să însemne verticalitate, integritate şi probitate.”
Europa Liberă: Faceţi trimitere la aceşti lideri tineri pe care chiar îi vrea societatea să apară. Aţi vorbit şi despre faptul că nu prin populism, dar prin popularitate poţi ajunge o persoană credibilă. Cum se înmănunchează aceşti oameni, ca să apară şi să dea o speranţă cetăţenilor din Republica Moldova că statul acesta mai poate fi scos din prăpastie?
Roger Gladei: „La moldoveni este o vorbă: nu fă ce face popa; fă ce spune popa. Vorbă care ne indică că trebuie să urmăm mesajele sănătoase, chiar dacă cei care le propovăduiesc uneori nu se ţin de ele. Aceasta este problema în Moldova, tocmai vorbeam de această ipocrizie. Şi oamenii care schimbă
La moldoveni, este mai în vogă să fii şmecher, să fii laş, să fii perfid, să reuşeşti să ascunzi gândurile cât mai voalat. Iată că anul acesta s-a demonstrat că nu mai merge, omul, pur şi simplu, nu crede, nu muşcă din aceste prostii, din aceste ipocrizii, din aceste minciuni.
mesajul, care spun ceea ce cred, o trăsătură care nu este în vogă; a propos, la moldoveni, este mai în vogă să fii şmecher, să fii laş, să fii perfid, să reuşeşti să ascunzi gândurile cât mai voalat. Iată că anul acesta s-a demonstrat că nu mai merge, omul, pur şi simplu, nu crede, nu muşcă din aceste prostii, din aceste ipocrizii, din aceste minciuni. Şi politicienii noi sunt cei pe care îi doare pentru viitorul acestui stat, care vin din familii bune, au familii bune, se ţin de nişte valori care nu vin din politica partidului, pentru că de fapt nici despre partide nu putem vorbi în sensul adevărat al cuvântului, cel puţin aşa cum ne învăţau pe noi la politologie, la istorie. Şi atunci cel care spune ce crede, cel care face ce spune, este un lider natural. Dacă aţi observat, liderii de astăzi nu sunt persoane care au făcut şcoli, catedre, facultăţi de politologie, de politică înaltă şi nu ştiu ce, sunt persoane care sunt curate pe dinăuntru, care au un mesaj pe măsură şi care este uşor absorbit şi bine preluat de către mulţime, de către lume, de către popor. Şi până la urmă pe aceştia lumea îi vrea drept lideri, dar nu pe aceşti şmecheraşi şi nu pe aceştia care încearcă să-şi cumpere, să-şi uzurpe vocea poporului.”
Europa Liberă: Dumneavoastră aţi ajunge la 50 de persoane din acestea credibile, dacă ar fi să întocmiţi o listă pe care să puneţi nume de oameni?
Roger Gladei: „Aveţi în vedere că Parlamentul deja s-a redus la 50?”
Europa Liberă: Aţi identifica atâtea persoane? Cel puţin 50?
Roger Gladei: „Foarte uşor. Trebuie să vedem prin diferite cercuri. Cred că nu acolo îi căutăm. Adică îi căutăm acolo unde ei nu sunt, în cercurile politice.”
Europa Liberă: Trebuie căutaţi sau trebuie ei să apară în faţă?
Roger Gladei: „Este un proces bilateral probabil, avem mai mulţi care s-ar lansa, însă nu sunt siguri că ar fi bine primiţi. Şi doi, că în viitor nu ar trebui să cheltuie mai mult timp pentru a se apăra de nişte învinuiri inadecvate şi nu de a propovădui în viaţă ceea ce ştiu ei a face. Şi ziua de ieri sau de alaltăieri a arătat foarte clar că merge o luptă nu a mesajelor, nu a principiilor, a regulilor, a viziunilor asupra viitorului ţării, ci merge o luptă în dorinţa aceasta de a păstra cabinetele, jilţurile, capacitatea de a apăsa pe butoane.”
Europa Liberă: Istoricul, avocatul Roger Gladei cum înţelege acest mesaj care vine din partea demnitarilor europeni, precum că din elevul model al politicii de vecinătate, Republica Moldova a ajuns simbolul haosului, iar de această situaţie doar Rusia va avea de câştigat, atrag atenţia aceşti oficiali europeni?
Roger Gladei: „Europenii ne-au creditat, europenii şi-au dorit un vecin sănătos, spălat, bine îmbrăcat, care la masa de bucate să ştie să se comporte şi să nu fie zurbagiul care doar strică toată nunta. Noi însă de-a lungul timpului ne-am purtat anume ca acest zurbagiu, ca un enfant terrible care săream un pas înainte, doi înapoi, când la dreapta, când la stânga. Şi acum ei încearcă să ne pironească cumva. Noi însă ne arătăm că suntem cei mai diferiţi, pentru că cei mici într-adevăr tot timpul se pretind a fi cei mai mari. Şi ei sunt confuzi, occidentalii, şi ne pun nişte întrebări la care ei nu au răspunsuri, iar răspunsul nostru este foarte alambicat şi neînţeles pentru ei. Multe lucruri pe care ei în Occident nici nu le-au mai văzut se întâmplă aici.”
Europa Liberă: Întrebarea lor frecventă în ultimul timp e de ce Moldova nu poate stârpi corupţia?
Roger Gladei: „Întrucât corupţia s-a transformat deja din corupţie materială în corupţie morală, ea deja a intrat în capurile oamenilor, nu doar în buzunarele oamenilor. Pe mine mă deranjează, iarăşi ca fenomen al anului acesta, corupţia morală, intelighenţia îşi vinde creierii în slujba unor valori relative, unor valori false, chiar aş spune. Şi eu cred că acesta este cel mai deranjant proces. Pentru că, dacă un tânăr, care are în faţă câteva răscruci, o alege pe cea improprie el de fapt deturnează sensul mişcării în general. Noi încercăm să oferim, noi ca și companie, noi ca mediu din care suntem, încercăm să oferim oportunitate tinerilor, pentru ca ei să nu să se vândă în halul acesta. Pentru că dacă vorbim de o altă tendinţă a acestui an, este că ne-am săturat cu toţii de aceşti bloggeri aserviţi şi analişti de buzunar, care tot încearcă să ne confişte dreptul de a avea culoare în ceea ce vedem, am în vedere în mesajele informaţionale, în mesajele politice şi sunt persoane care trezesc degust probabil că şi la cei care îi plătesc. Or, vrem să vedem într-adevăr opinii dintr-o bucată, vrem să vedem verticalitate, integritate şi probitate pe partea tuturor. Şi pentru aceasta trebuie să nu-i lipsim de oameni de răscruci, trebuie ca tinerii, în primul rând, să aibă posibilitatea de a alege, pentru că ei vor determina în continuare cursul mişcării.”
Europa Liberă: Din sistemul de justiţie, pentru că vă este aproape, câtă lume ar fi gata astăzi să arate o luptă adevărată împotriva acestui flagel numit corupţia?
Roger Gladei: „Lucrurile s-au îmbunătăţit anul acesta în sistemul justiţiei. Tot mai puţini judecători cu capul plecat am văzut sau procurori cu privirea pierdută. Oamenii nu mai vor să facă compromisuri. Oamenii încearcă să pipăie o alternativă, o explorează şi o exploatează tot mai mult. Este tot mai mult neconformism şi nedorinţă de a se supune acestui trend macabru care încearcă să fie impus din anumite cabinete. Şi atunci eu aş spune că suntem aproape de un punct de reversiune, după care, pur şi simplu, nimeni nu mai vrea să coopereze cu o astfel de tentativă de uzurpare.”
Europa Liberă: Subscrieţi acestei constatări precum că sistemul este captiv, instituţiile de drept sunt captive?
Roger Gladei: „Tocmai v-am punctat la un fenomen de însănătoşire a acestui sistem. Probabil numai leneşul nu vorbeşte astăzi despre captivitate, sistem. Cineva deturnează şi acest mesaj de captivitate, degrabă şi la staţiile de troleibuze vor vorbi oamenii unul de altul că este captiv. Haideţi să vedem lumina, decât să ne luptăm cu întunericul. Iar lumina este în aceea că oamenii rămân liberi, dornici de a avea răscruci, și de a alege răscrucea şi se referă deopotrivă la un tânăr absolvent de o şcoală profesională sau facultate şi la un judecător cu o vechime în muncă de 20-30 de ani sau la un procuror, sau la un avocat cu aceeaşi vechime în muncă, oamenii nu vor să fie aserviţi. Oamenii vor să se aprindă lumina şi oamenii luptă pentru aceasta. Aceasta este ce am observat eu anul acesta, lumea este tot mai refractară de a trăi în condiţiile vechi şi tot mai dornică de a schimba lucrurile.”
Europa Liberă: O reformă morală ar fi mai cu şanse decât celelalte toate reformele de care are nevoie Republica Moldova?
Roger Gladei: „Reforma morală nu se face, ea vine dinăuntru, vine din şapte ani de acasă, vine din veşnicia care s-a născut la ţară, vine din interior. Însă este o precondiţie. Şi marea mea satisfacţie sau bucurie este că în esenţă noi am rămas mai mult curaţi decât murdari. În esenţă noi ştim să ne apărăm curăţenia, drepturile, dreptul la răscruci, dreptul la libertate şi nu vom admite ca cineva să ne fure acest viitor.”
Europa Liberă: Şi în câteva fraze, ca istoric, cum definiţi anul 2015, ce caracteristică îi daţi?
Roger Gladei: „2015 a fost un an al marilor bătălii, mai degrabă, a fost un purgatoriu, a fost un mare măcel. Sper, din acest măcel să iasă victorioşi cei care merită.”
Europa Liberă: Şi 2016 cum ar putea să fie? Şi mai ales cum ar trebui să fie?
Roger Gladei: „Eu îl văd mult diferit de anul 2015, cu foarte multe provocări, pornind de la cele politice. Mai mult mă deranjează cele economice, cele din viaţa morală, spirituală. Aş vrea ca oamenii să nu fie descurajaţi. Şi eu am observat în procesul de recrutare prin care a trecut, recent, compania noastră, am recrutat colegi noi de birou, am observat câtă energie pozitivă, cât optimism, câtă deschidere şi câtă descreţire în gândire are tineretul nostru. Şi tocmai aceasta mă face să fiu optimist şi să cred că viitorul este al lor.”
Europa Liberă: Ca cetăţean, Roger Gladei îşi doreşte alegeri parlamentare anticipate?
Roger Gladei: „Ca cetăţean eu îmi doresc ca politicul să stea în spatele economicului. Nu mai vreau să aud în fiecare seară noutăţi politice. Este un soi de hedonism, un soi exhibiţionism din partea politicienilor să apară în fiecare seară la televizor şi să spună azi una, mâine alta, să fie invitaţi în toate studiourile. Eu aş face un purgatoriu, o curăţenie, o lună de zile să nu fie invitat niciun politician în niciun studio. Sau aş institui altă regulă: pentru fiecare minciună spusă într-un studio sau într-o ediţie de presă scrisă respectivul studio sau respectiva ediţie să plătească câte un leu. Să vedeţi cât de repede se completează deficitul bugetului public.”
Europa Liberă: Şi nu aţi răspuns tranşant: vă sperie alegerile anticipate sau ar fi un colac de salvare?
Roger Gladei: „Nu este niciuna, nici alta. Adică deja nu mă sperie, pentru că în seara alegerilor din noiembrie 2014 am avut şi eu aşa un soi de temere că, uite, se schimbă vectorul şi dimineaţa m-am trezit fericit că nu s-a schimbat acest vector. Nu ştiu de ce fericirea nu persistă. Şi atunci cred nu e atât de negru dracul cum cineva îl desenează.”
*
Moldova, care a fost elevul fruntaș al Uniunii Europene, a ajuns într-o situație extrem de îngrijorătoare, iar politicienii de la Chișinău sunt lipsiți de credibilitate și se impune un suflu proaspăt. Este nevoie de o nouă generație de politicieni, e de părere Valentin Balan, președintele Asociației Profesioniștilor în Comunicare și Relații Publice, o organizație neguvernamentală.
Europa Liberă: Am fost cu microfonul Europei Libere la Ialoveni şi o interlocutoare compara Republica Moldova cu un pacient care ar sta pe patul spitalului şi s-ar zbate între viaţă şi moarte. Chiar să fie această situaţie valabilă pentru ceea ce se întâmplă actualmente în Moldova?
Valentin Balan: „Eu pot să mai pun un accent aici: stă la spital şi se zbate între viaţă şi moarte într-un spital moldovenesc, cu absenţă de medicamente şi cu medicii plecaţi în Occident. Din motivul acesta cu adevărat Republica Moldova vine cu argumente tot mai profunde că este un stat eşuat.”
Europa Liberă: Guvernanţii nu au plecat nici în Occident, nici în Est, continuă să se afle la cârma Republicii Moldova.
Valentin Balan: „Guvernanţii nici nu vor pleca de aici. Cel puţin aceştia care sunt foarte vizibili, pe care îi vedem seară de seară la tv. Pentru că dacă aici scriu legea ei şi într-un fel sunt protejaţi singuri de ei, apoi în Occident lucrul acesta nu mai merge. Şi atunci vine un timp când vor fi nevoiţi să răspundă pentru ce au făcut până acum.”
Europa Liberă: De ce s-a ajuns la această stare deplorabilă: şi criză politică, şi sărăcie, şi neîncredere în guvernanţi şi în cei care au ajuns în Parlament?
Valentin Balan: „Este absenţa moralei la cetăţeanul de rând, la politician, indiferent cine este. Republica Moldova nu a avut niciodată clasă politică cumsecade. Tot timpul am avut pseudopoliticieni, am avut pseudopartide, am avut pseudocomunişti, am avut pseudosocialişti, pseudoliberali, pseudodemocraţi. Aceasta este marea durere. Şi atunci lumea este dezamăgită, pentru că fiind o pseudoclasă politică în Republica Moldova, orice lucru se produce aici este un pseudoadevăr. Şi atunci ajungem chiar la concluzia că şi Republica Moldova este un stat pseudostat.”
Europa Liberă: S-a adâncit această prăpastie între cei de jos şi cei de sus. Cine caută liantul? Şi dacă se mai poate consolida societatea moldavă în jurul unei idei? Dacă mai pot fi identificate nume de persoane credibile în societate, moral integre, care chiar şi-ar asuma această responsabilitate să încerce să remedieze situaţia şi să o însănătoşească?
Valentin Balan: „Sunt persoane, poate chiar vizibile, cunoscute. Altceva că în ultimul timp la tv sau mass-media la general apar doar politicienii şi ni se creează impresia că în ţară nu a mai rămas nimeni cumsecade, pentru că noi vedem aceleaşi persoane, aceleaşi minciuni, aceleaşi promisiuni în gol, în van. Şi atunci mi se pare că este cazul să apucăm şi noi drumurile.”
Europa Liberă: Şi credeţi că, dacă vin alţii, pot face altceva mai bun decât au făcut aceştia?
Valentin Balan: „Vreau să zic un banc odesit, pe care mi l-au spus zilele acestea din anturajul lui Saakaşvili. E banc, să nu îl luaţi drept adevăr. „Trebuie toţi politicienii împuşcaţi”. – „Și cu aceasta rezolvăm corupţia?”. „Nu. Lumea care va veni la ei la înmormântare trebuie şi ei împuşcaţi”. - „Şi am terminat cu corupţia?”. - „Nu. Şi cei care vor veni la înmormântarea celor care au fost la înmormântare trebuie împuşcaţi. Şi de atunci putem construi statul necorupt’.”
Europa Liberă: Deci, trebuie să treacă câteva generaţii?
Valentin Balan: „Exact.”
Europa Liberă: Dar lumea vrea să trăiască azi într-o societate unde legea e pusă în capul mesei, unde politicianul a promis să aducă bunăstare, să majoreze pensiile, să crească salariile, să creeze mai multe locuri de muncă.
Valentin Balan: „Atât timp cât politicienii în care noi nu mai credem sunt la putere, statul nu are viitor, statul nu va funcţiona. Din motivul acesta trebuie să conştientizăm: ori pleacă ei, dar nu au cum să plece până nu-i plecăm, pentru că singuri nu au să plece, nu au unde şi nu au de ce…”
Europa Liberă: Şi cum vor fi plecaţi?
Valentin Balan: „…sau este un stat eşuat. Dizolvăm statul Republica Moldova.”
Europa Liberă: Cum trebuie plecaţi? Alegerile anticipate ar fi soluţia cea mai bună pentru deznodământul crizei politice?
Valentin Balan: „Şi mie mi-e frică, ca celor care sunt de dreapta, să nu vină stânga. Să nu vină stânga, pentru că ei deschis îşi anunţă de fapt care sunt doleanţele sau viziunile lor.”
Europa Liberă: Dar multă lume zice că s-a exagerat şi cu această idee că nu trebuie să se ajungă la alegeri parlamentare anticipate, că vine stânga şi schimbă vectorul politicii externe.
Valentin Balan: „Întocmai.”
Europa Liberă: Dar foarte multă lume astăzi insistă pe altă idee, că nu trebuie căutat duşmanul în exterior, dar trebuie de a-l găsi aici, în Republica Moldova.
Valentin Balan: „Din motivul acesta eu cred că încetişor ne coacem, în sfârşit, ajungem să depăşim frica şi să mergem la anticipate. Pentru că altă soluţie nu avem acum. Deşi este o problemă: au să plece politicienii aceştia vechi, dar să nu uităm că la noi există migraţia politică din partid în partid. Şi cum vor simţi la un moment dat că nu mai adună acele procente necesare pentru a depăşi pragul, se vor face şi comunişti, se vor face şi socialişti, vor susţine financiar partidul lui Usatîi sau nu ştiu cum şi vor intra din nou în putere. Pentru că aceasta le e viaţa, acesta le e rostul, ei nu se văd altfel. Dar e o problemă veşnică a Republicii Moldova, pentru că nu suntem ca stat, nu avem genetic memoria aceasta.”
Europa Liberă: Şi dacă se perpetuează această problemă, ce e de făcut, domnule Balan? Daţi soluţii.
Valentin Balan: „Să punem termene: ai dreptul să fii parlamentar maximum două termene, ai dreptul să fii parlamentar numai în caz că... Ca exemplu,
Este un mare păcat şi o mare ruşine când oamenilor noştri, care au 80 de ani de trăit în viaţa aceasta, li se spune întruna: „Mai aşteptaţi un pic”. Cât să mai aşteptăm?
pentru a obţine un permis de conducere, trebuie să faci şcoala respectivă, să treci pe la medici, psihiatru, narcolog. La noi ca să devii parlamentar, la noi ca să devii prim-ministru, la noi ca să devii preşedinte, nu ştiu de ce nu e nevoie. Acolo şoferul poate distruge o viaţă, aici distruge un stat întreg, patru milioane de oameni. Este un mare păcat şi o mare ruşine când oamenilor noştri, care au 80 de ani de trăit în viaţa aceasta, li se spune întruna: „Mai aşteptaţi un pic”. Cât să mai aşteptăm? Omul are dreptul să trăiască din plin. Este o fiinţă de la Dumnezeu şi poate să trăiască şi să nu robească pentru cineva. Este o singură viaţă dată omului.”
Europa Liberă: Societatea moldavă e profund divizată, lumea e împărţită, începând de la ce limbă vorbeşte până la încotro Moldova: cu Estul, cu Vestul. În cazul acesta este greu să se ajungă la un consens ce oameni trebuie delegaţi în Parlament ca să facă legea bună. Pentru că există dictonul „împarte şi condu”. Şi se pare că s-au tot condus guvernările, s-au tot ghidat de acest dicton.
Valentin Balan: „Problema aceasta la noi nu a pornit acum, de la venirea actualilor pro-„europeni”. Încă de pe timpuri oamenii deştepţi erau detestaţi. Agrarienii au făcut tot posibilul că să nu plece ai noştri tineri să înveţe în Europa sau în România. Cât aveau posibilitatea, limitau bursele. A venit Voronin, a spus: „Ajung oameni deştepţi. Trebuie cineva şi să muncească”. Sunt de acord. Dar nu mă refer la oameni deştepţi. Puteau să închidă zeci de universităţi private proaste, aiurea, care nu făceau altceva decât ştampilau diplome, fără studii. Dar de oameni deştepţi în ţară e nevoie, pentru că am ajuns în situaţia când nu avem de unde alege şi ne plângem întruna.”
Europa Liberă: Dar şi mulţi dintre cetăţeni se identifică mai degrabă cu politicianul care face mai mult circ, cu politicianul care promite şi nu neapărat onorează promisiunea electorală.
Valentin Balan: „Ajungem la o altă problemă. Am zis că în statul nostru absentează morala, unu. Absentează intelectul, absentează din greu. Lumea e obosită, lumea vine acasă, îşi pune un pahar de vin şi porneşte televizorul să vadă cum şi-au mai bătut joc de un politician sau altul, cum şi-au dat replici, palme unul altuia, fără să-şi dea seama că de fapt politicianul dat este reprezentantul unei părţi din electorat, al vecinului său, de exemplu. Şi atunci când vorbim despre absenteismul acesta de morală şi responsabilitate la politicieni, se proiectează şi asupra electoratului şi viceversa. Am depăşit perioada când arătam cu degetul că vorbim româna sau vorbim moldoveneasca, parcă nu se mai aude. Deja lumea este conştientă că este limba română, deja se vorbeşte despre orientarea geopolitică, că vin tancurile, pleacă tancurile. Poate am depăşit momentul, poate am devenit mai deştepţi sau poate deja nu se mai prinde la public şi din motivul acesta am depăşit. Dar să nu uităm că politicienii noştri nu joacă pe altceva decât pe ceea ce suntem noi sensibili. Durerea foarte mare este cu adevărat că noi ne-am învăţat a fi la fel de meschini, la fel de falşi şi chiar răutăcioşi ca politicienii. De ce zic lucrul acesta? Pentru că 15 ani am fost profesor universitar şi am predat Comunicarea, inclusiv la jurnalişti. Mă distruge, nu pot privi televizorul, nu pot citi ziarele, pentru că văd absenţă de deontologie ziaristică. Ei nu sunt responsabili, nu sunt conştienţi că de fapt ei omoară puţinul frumos sau bun ce a mai rămas în oameni.”
Europa Liberă: Alegătorii pun accentul pe venirea tinerilor în politică şi mai degrabă lor le acordă acest mandat de încredere, tinerilor. Se poate produce această schimbare de sânge politic?
Valentin Balan: „Oricând au fost persoane conduse şi oricând au fost persoane care trebuie să conducă. Persoane care să conducă, persoanele care îşi iau responsabilitate, ştiu să ardă, ştiu să-şi dedice viaţa, să se jertfească pentru stat. Eu sunt sigur că în Republica Moldova există tineri care sunt gata să meargă în politică chiar cu riscul de a pierde multe-multe în viaţă, dar să facă o schimbare, să producă o schimbare pentru viitorul copiilor acestora cel puţin, dacă nu putem trăi noi azi fericiţi.”