Linkuri accesibilitate

Studiu API: cetățenii vor să știe ce fac autoritățile pentru reformarea justiției


Asociația Presei Independente recomandă autorităților să fie mai deschise, iar jurnaliștilor care relatează despre justiție să facă eforturi mai mari.

Asociația Presei Independente (API), din care fac parte mai ales publicații locale, spune într-un studiu proaspăt că publicul ar vrea să știe mai multe despre ce fac autoritățile pentru reformarea justiției. Organizația neguvernamentală care sprijină de aproape două decenii mijloacele de informare neafiliate politic recomandă autorităților să fie mai deschise, iar jurnaliștilor care relatează despre justiție să facă eforturi mai mari.

Sectorul justiției nu este independent, iar mass-media nu informează în suficientă măsură despre reformele în domeniu, de această părere sunt majoritatea persoanelor intervievate în cadrul studiului „Necesitățile informaționale ale cetățenilor privind reformele în justiție”. Consumatorii media spun că reformele justiției „parcă se fac, dar nu se văd”, iar unii consideră că acestea doar se mimează.

Galina Bostan
Galina Bostan

În ceea ce ține de interesul cetățenilor față de informațiile din domeniul justiției, publicul atrage atenția, mai degrabă, asupra cazurilor individuale decât asupra informațiilor care se referă la probleme de sistem, spune una dintre autorii studiului Galina Bostan, directoarea Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.

„Nu am putut trece cu vedere opinia care a trecut ca un fir roșu – ideea că trebuie să se lucreze. Există cumva un sentiment general că nu se lucrează în sistemul de justiție. Ceea ce este grav e că această idee este simțită și la nivelul cetățeanului simplu. Asta înseamnă că este realmente o problemă.”

Responsabilitatea la acest capitol stă și pe umerii jurnaliștilor cărora experții le sugerează să renunțe la elementele de scandal și să prezinte informația pe înțelesul cetățenilor. Instituțiile de justiție, la rândul lor, ar trebui să aibă un rol activ în dezbaterea problemelor din domeniu, așa cred respondenții.

Directorul API Petru Macovei consideră că încrederea scăzută a cetățenilor în sectorul justițiar este o reflectare inclusiv a ineficienței mecanismelor de informare pe acest segment.

Petru Macovei
Petru Macovei

„Dacă foarte multe dintre aceste recomandări ar fi fost realizate până acum, nu am fi fost în situația în care unii oameni în general să nu cunoască că există o reformă atât de importantă pentru instaurarea statului de drept din Republica Moldova. Inexistența unei strategii de comunicare despre reforma sistemului justiției mi se pare un lucru care dăunează reformei propriu-zise, pentru că cetățenii trebuie să știe că în țara noastră se implementează o asemenea reformă.”

Strategia de reformare a sectorului justiției în Republica Moldova a început în 2011 și va dura până în anul viitor. Principalele scopuri ale planului de acțiuni sunt consolidarea independenței, eficienței și transparenței sistemului judecătoresc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG