Premierul desemnat Ion Sturza s-a întâlnit astăzi cu fracțiunea liberal-democraților care au zis cu toții că îl vor susține la formarea unui nou guvern. Dar Sturza nu a avut deocamdată întrevederi cu alte grupuri parlamentare. Până acum au spus explicit că nu vor vota un guvern Sturza democrații, socialiștii și comuniștii, atât cei care au ieșit luni din partid, cât și cei rămași alături de Vladimir Voronin.
La o zi de la desemnare, Ion Sturza a obţinut şi primele 18 voturi de susţinere garantate în Parlament. Valeriu Streleţ, cel care conduce acum partidul liberal-democrat, a spus astăzi, după discuţiile purtate cu premierul desemnat:
„Sturza ar putea fi un bun prim ministru, care în această perioadă de grea cumpănă ar putea veni cu noi soluţii şi noi şanse pentru ţara noastră. Toţi 18 membri ai fracţiunii au votat unanim pentru susţinerea sa.”
În afară de sprijinul liberal-democraţilor, însă, Ion Sturza ar mai avea nevoie de încă cel puţin 33 de voturi. O parte, dar nu suficiente, ar putea veni sau nu de la liberali şi grupul Leancă, cu care premierul desemnat va purta discuţii cel mai probabil mâine. PD, PSRM și cei 14 comuniști care au părăsit PCRM, iar astăzi şi cei rămaşi alături de Vladimir Voronin au spus deja, pe rând, că nu vor vota guvernul Sturza, ba chiar îi vor respinge şi invitațiile la dialog. Cu toate acestea, premierul desemnat a părut astăzi extrem de optimist:
„Bineînţeles că va fi votat. De membrii parlamentului, inclusiv de cei de la PD. Astăzi au spus nu, cine ştie ce vor spune mâine. De la Dodon în mod sigur nu-mi doresc voturi, pentru că asta ar însemna să-mi asum programul lui. Dar programul anterior nu văd nici o contradicţie.”
Streleţ, bănuit de democraţi că a reuşit de fapt să-l înduplece pe şeful statului să nominalizeze un premier dorit doar de formaţiunea sa, nu este se pare la fel de optimist, întrucât a spus astăzi unui ziar că nu are nicio încredere că acest guvern ar putea fi investit. Sturza însuşi, însă, este citat de un alt ziar spunând că este sigur sută la sută că va obţine votul de investitură.
Deocamdată, la discuţiile pe care le-a avut astăzi cu liberal-democraţii, premierul desemnat spune că nu a venit cu o listă de nume şi priorităţi, acestea fiind similare cu cele din programele de guvernare anterioare, ci cu promisiunea unui guvern format din tehnocraţi, posibil înaintaţi şi de partide, dar care să-şi suspende legăturile cu ele în caz de acceptare:
„Nu va fi o surpriză. Vor fi şi oameni noi, şi vechi. Pentru că nu aveam prea mulţi oameni c are s-ar încadra în criteriile de moralitate. Eu îmi doresc un Guvern care să nu fie conectat la partid, format din patrioţi, oameni integri, profesionişti, de acord să semneze declaraţie de integritate cu societatea civilă. Fiecare să declare pe proprie răspundere că nu are conflict de interese, că-şi poate justifica averea, că nu are legături cu serviciile secrete”, a precizat Ion Sturza.