Linkuri accesibilitate

Enigmele Revoluției române și falșii revoluționari


Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității a depistat peste două sute de foști securiști și informatori deveniți „revoluționari”, dar au rămas în studiu alte câteva sute de dosare.

N-am reușit, până astăzi, să pătrundem enigmele Revoluției din decembrie 1989 și nici n-am izbutit să împiedicăm o mare escrocherie de care profită, de ani de zile, mii de falși revoluționari.

Înșelătoria a început foarte curând după căderea comunismului, o dată cu distribuirea primelor certificate de revoluționar, care dădeau dreptul la o serie de privilegii – terenuri, spații comerciale, scutiri de impozite, indemnizații lunare. A luat astfel naștere un adevărat comerț cu certificate și cu adeverințe false de răniți la Revoluție, încât în 1996 erau înregistrați peste 8000 de revoluționari. Au luat ființă zeci de asociații de revoluționari, inclusiv în localități unde nu se trăsese nici un foc de armă.

Așa-numita „lege a recunoștinței”, promulgată în 2004, a provocat o nouă inflație de revoluționari, numărul lor ajungând în 2010 la peste 21000 (!). Corupția a urcat la cel mai înalt nivel: fostul secretar de stat însărcinat cu problemele revoluționarilor George Costin și fostul secretar executiv PSD Dorin Lazăr Maior au fost condamnați la închisoare, cel din urmă a fugit din țară, fiind dat în urmărire internațională.

În 2014 s-a inventat o nouă categorie, aceea a „luptătorilor cu rol determinant”, de unde un nou val de pretinși „eroi”, printre care actorul comic Arșinel, academicianul Răzvan Theodorescu, fotbalistul Duckadam precum și o serie întreagă de senatori și deputați, unii trăitori, în decembrie ’89, în orașe precum Turnu Severin, unde nu s-a văzut picior de terorist. Indemnizația poate ajunge, actualmente, prin adăugarea suplimentului de pensie, la 4500 de lei lunar, ceea ce este absolut scandalos.

De-a dreptul incredibil este faptul că printre fericiții posesori ai certificatului de revoluționar se află foști milițieni și foști securiști, dintre care e foarte posibil ca unii să fi participat înainte de 1989 la acțiuni represive. Consiliul pentru Studierea Arhivelor Securității a depistat peste două sute de foști securiști și informatori deveniți „revoluționari”, dar au rămas în studiu alte câteva sute de dosare.

Prin tupeu, prin minciună, prin complicități de tot felul, s-a ajuns ca mii de impostori să beneficieze de foloase necuvenite și, totodată, să arunce în derizoriu curajul celor care chiar s-au revoltat în decembrie 1989.

Previous Next

XS
SM
MD
LG