Linkuri accesibilitate

Iurie Arian: „Eforturile noastre pentru 2016 se vor orienta foarte mult spre educarea populaţiei, spre promovarea principiilor nediscriminatorii”


Interviu cu directorul executiv al Coaliţiei Nediscriminare.

Un recent raport al Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării despre atitudinea moldovenilor faţă de egalitate constata că Republica Moldova mai are restanţe la capitolul toleranţă. Cel mai des sunt discriminate persoanele LGBT, cele cu dizabilităţi fizice sau mintale, romii sau cele infectate cu virusul HIV. În 2015, spune Iurie Arian, directorul executiv al Coaliţiei Nediscriminare, ce întruneşte mai multe organizaţii ce apără drepturile omului, o mare atenţie s-a atras asigurării accesibilităţii în instituţii publice pentru persoanele cu nevoi speciale:

Iurie Arian: „Au fost mai multe solicitări, mai multe discuţii cu organizaţiile ce lucrează pentru persoanele cu dizabilităţi şi cu persoanele cu dizabilităţi. Mereu apărea problema de ce, având mai multe legi - Legea nr. 60 privind incluziunea socială a persoanele cu dizabilităţi, şi Legea nr. 121, până la moment, în Republica Moldova edificiile care se dau în exploatare sau se începe construcţia acestora nu prevăd accesibilitatea pentru persoanele cu dizabilităţi. Noi am încercat să identificăm problema cu verificatorii de proiecte, în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, şi vom vedea de ce se începe construcţia, iar problema accesibilităţii nu este identificată şi concluzia verificatorilor este că edificiul corespunde standardelor în construcţie, iar standardul în construcţie privind accesibilitatea nu se respectă.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, de ce lucrurile se mişcă atât de greu? Pentru că, până la urmă, e vorba de o rampă, nu cred că sunt atât de multe investiţii.

Iurie Arian: „Nu este doar o rampă. Şi, de fapt, nu ar fi aşa mare problema, dacă proiectul edificiilor ar prevedea din start acea accesibilitate şi acele norme care trebuie respectate. Pentru că în momentul când edificiul este deja construit, pus pe picioare, proiectul e deja dus până la capăt, este mai greu să modifici, să schimbi, nici spaţiu poate nu este. De aceea, problema cea mai importantă este că edificiile noi care apar, care se construiesc să fie prevăzute din start cu aceste accesibilități şi atunci nu va fi problemă de refacere sau de investiţii. Pentru că, la urma urmei, acea rampă, dacă este prevăzută din start, nu implică aşa mari cheltuieli, cum ar fi refacerea construcţiei ulterioare.”

Europa Liberă: De câţiva ani avem o lege, spuneaţi dumneavoastră, Legea 121, avem un Consiliu pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării. De când au apărut şi legea, şi consiliul, s-au schimbat lucrurile la capitolul toleranţă? Oamenii ştiu că există o lege, ştiu că există o instituţie care poate să îi pedepsească cumva? I-a responsabilizat pe cei care sfidează legea?

Iurie Arian: „Până ân acest moment, consiliul având deja doi ani şi un pic de activitate propriu-zisă, din cauza anumitor lacune legislative, anumitor probleme cu care ei se confruntă, nu au putut să sancţioneze, practic, niciun caz de discriminare. În acelaşi timp, analizând acel studiu care a fost lansat pe 1 decembrie de către Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, vedem că la capitolul toleranţă, avem un indicator foarte prost, pentru că din lotul care a fost intervievat, adică un studiu reprezentativ fiind, doar 0,4% din populaţie acceptă toate grupurile vulnerabile care au fost identificate şi puse spre discuţie. Adică doar 0,4% din populaţie acceptă aceste grupuri la toate nivelele, ca membru de familie, ca prieten, ca şi coleg, ca vecin, cetăţean.”

Europa Liberă: Dar vă amintiţi despre ce grupuri aproximativ era vorba?

Iurie Arian: „Era vorba de persoane cu dizabilităţi, persoane cu dizabilităţi fizice, persoane cu dizabilităţi mentale, persoane cu HIV, persoane LGBT, vorbitori de limbă rusă, persoane de etnie romă, de altă religie, religie musulmană, sunt 14 grupuri. Conform acelui studiu, cel mai acceptat grup este vorbitorii de limbă rusă şi persoanele de etnie rusă, iar cel mai discriminat, neacceptat grup, este grupul persoanelor LGBT, care, conform studiului, mai mult de jumătate din respondenţi ar fi gata să-l excludă din ţară şi ar dori să-l excludă din ţară. Analizând aceste cifre, aceşti indicatori, ne dăm seama că situaţia la nivel de populaţie este una destul de proastă, chiar foarte proastă, aş zice, având un indicator de doar 0,4% de acceptare per total a tuturor grupurilor. De aceea, şi eforturile noastre pentru 2016 se vor orienta foarte mult spre educarea populaţiei, spre promovarea principiilor nediscriminatorii, deoarece considerăm că eforturile de creare a unei instituţii care să prevină şi să combată discriminarea sunt bune, sunt necesare. Dar dacă nu vor fi făcute sincron, inclusiv educarea populaţiei, inclusiv crearea instituţiei, ne vom ciocni cu problema că populaţia nu va cunoaşte şi nu va considera necesar să-şi revendice anumite drepturi sau să prevină acea discriminare, pentru că, pur şi simplu, nu va înţelege că ei discriminează şi ei fac aceste lucruri pe care nu ar trebui să le facă.”

Europa Liberă: Deci, oamenii sugeraţi că, de fapt, nu ştiu când are loc un act de discriminare? Şi chiar dacă are loc, îl iau ca pe un lucru firesc?

Iurie Arian: „Da.”

Europa Liberă: De exemplu, atunci când găsim un anunţ în ziar şi anunţul spune că locul de muncă este doar pentru doamne sau doar pentru bărbaţi, oameni îl iau ca un lucru obişnuit, fără să-şi dea seama că, de fapt, sunt discriminaţi.

Iurie Arian: „Da. În lipsa unei justificări, în lipsa unei necesităţi într-adevăr că este nevoie doar de o doamnă sau doar de un bărbat, ei fac acea discriminare, însă ei nu conştientizează, din considerent că aşa au făcut mereu, nimeni nu le-a zis că nu este corect, nimeni nu le-a zis că trebuie să facă altfel. Respectiv, aceasta este o practică şi ei se simt destul de comod. Mai mult decât atât, având anumite prejudecăţi, anumite stereotipuri, anumite acţiuni ale lor ei le consideră evidente şi normale şi nu cred că ar trebui să le modifice sau să schimbe ceva în ceea ce ei fac.”

XS
SM
MD
LG