Dumincă, 3 ianuarie, într-o ședință publică, Ion Sturza a criticat din nou partidele parlamentare pentru faptul că nu au colaborat la formarea unui guvern politic, cum ar fi fost normal. În aceste condiții, s-a format guvernul de tehnocrați, cu 18 membri, a declarat premierul desemnat, care a precizat că „este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova că o singură persoană își asumă toată responsabilitatea”.
Media de vârsta a listei propuse este de 46 de ani; sunt 14 bărbați și 4 femei. Opt candidați sunt membri de partid dispuși să-și suspende apartenența dacă guvernul este votat luni. (doi din partea Platformei „DA”, unul de la PPE, trei de la PLDM, unul de la PL și unul de la PD).
Ion Sturza a declarat că semnarea declarației de integritate „va schimba la fata modul de a face politica in Republica Moldova” pentru că va deveni o cutumă, toti demnitarii publici ar putea semna în viitor o astfel de declaratie.
„Astăzi apare un nou mecanism de control al puterii din partea societatii" – a spus Ion Sturza.
Ion Sturza a dat publicității lista miniștrilor propuși pentru cabinetul său, sâmbătă 2 ianuarie 2016:
Prim-ministru – Ion Sturza
Prim Vice-premier și Minnistru de Externe – Victor Chirilă
Vice-premier pentru reintegrare – Ion Stăvilă
Ministrul Finanțelor – Ion Munteanu
Vice-premier și Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei – Dona Școla
Ministrul Economiei – Marin Ciobanu
Ministrul Educației – Loreta Handrabura
Ministrul Justiției – Stanislav Pavlovschi
Ministru al Afacerilor Interne – Alexandru Stoianoglo
Ministrul Apărării – Viorel Cibotaru
Ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor – Svetlana Dogotaru
Ministrul Agriculturii – Alexandru Slusari
Ministerul Transporturilor și Drumurilor – Oleg Tofilat
Ministrul Mediului – Andrei Ursache
Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor – Alexandru Machedon.
Ministrul Culturii – Veaceslav Reabcinschii
Ministrul Sănătății – Ala Nemerenco
Ministrul Tineretului și Sportului – Dumitru Alaiba
Atât programul, cât și lista Guvernului au fost deja transmise Parlamentului de la Chișinău în vederea votului de luni, 4 ianuarie, 2016.
Pentru moment, Sturza se bucură de sprijinul declarat al PLDM (18 voturi), al Partidului Liberal (13 voturi) sau mai precis al liderului partidului Mihai Ghimpu și eventual al deputaților din „grupul Leancă” (3 voturi) dar nu are încă asigurată majoritatea necesară de 51 de voturi.
Imediat după desemnarea lui Ion Surza, liderul socialiștilor Igor Dodon a anunțat că fracțiunea sa va boicota lucărirle Parlamentului în ianuarie cu excepția unei eventuale șendițe la care să se votese organizarea de alegeri anticipate.
Data limită pentru votarea unui noul guvern este 29 ianuarie după care președintele Nicolae Timofti poate dizolva Parlamentul .
Trei tentative eșuate de votare a unui guvern duc deasemeni la dizolvarea Parlementului și organizarea de alegeri anticipate.