Linkuri accesibilitate

Criza politică de la Chișinău, într-o nouă fază (Hotnews)


România „în bătaia puștii” rusești (România liberă)

Președintele Nicolae Timofti trebuie să desemneze un nou candidat la funcția de premier al Republicii Moldova, după ce Parlamentul a boicotat azi ședința de învestitură a cabinetului propus de Ion Sturza, informează Hotnews, care citează site-ul moldovene. Știrea explică noua fază a crizei politice: astăzi era termenul limită pentru învestirea lui Sturza, așadar, prin necompletarea cvorumului de ședință, propunerea de guvern e ca și respinsă. Președintele mai are dreptul la încă o nominalizare de premier, care trebuie însă și validată până pe 29 ianuarie ca să fie evitate alegerile anticipate. Hotnews pomenește și precizările formulate pe 29 decembrie de Curtea Constituțională, în care presa de la Chișinău vede un posibil punct de sprijin pentru desemnarea forțată a lui Vlad Plahotniuc la cârma guvernului. În esență, Curtea consideră că, în prezența unei majorități parlamentare, președintele este obligat să facă o nominalizare din partea partidelor politice care o compun. Plahotniuc, informează Hotnews, se află la 17 voturi distanță de o asemenea situație.

România liberă, dar și alte publicații, prezentaseră încă de ieri programul politic al potențialului cabinet Sturza, împreună cu lista viitorilor miniștri. Fostul președinte al României Traian Băsescu a făcut ieri o declarație referitor la situația din Republica Moldova, reluată de Hotnews, în care a apreciat că Vlad Plahotniuc ar merita să fie expulzat dacă va boicota învestirea guvernului Sturza. Băsescu a mai spus că n-ar dori să ofere pretext de comentarii, dar consideră că Moldova nu își poate închide bugetul pe 2016 fără un împrumut de 60 de milioane de euro din partea României.

Iulian Chifu scrie în Evenimentul zilei despre extinderea zonei europene de liber schimb spre Ucraina și regiunea separatistă transnistreană. Oportunitățile care decurg de aici pentru companiile din Transnistria sunt considerate o „soluție inteligentă” de integrare în spațiul comercial și economic al Republicii Moldova. „Având în vedere, - scrie Chifu, - că este principalul destinatar al mărfurilor de export din regiunea separatistă, România poate solicita instrumente de verificare a evitării dumpingului, a subvențiilor directe și indirecte pentru produsele din regiunea separatistă și, în coordonare cu Chișinăul, poate obține mecanisme de control direct al zonei fiscale și al producției din regiunea separatistă de către autoritățile legitime ale Republicii Moldova”.

O analiză semnată de Cristian Câmpeanu în România liberă discută elementele care pot aduce România „în bătaia puștii” rusești, în noul context de securitate. E vorba de corupția din Ucraina și, deopotrivă, de la Chișinău, unde „partida pro-moscovită” ar fi câștigat și țara este în colaps. Dacă România vrea să evite căderea Moldovei complet în plasa Rusiei, nu va putea face nimic fără partenerii săi occidentali. Or, arată analistul României libere, aceștia nu sunt încă pregătiți „să înfrunte amenințarea rusă”, ”sunt mai degrabă înclinați spre acomodare”.

XS
SM
MD
LG