Linkuri accesibilitate

În ce ape se scaldă foștii deputați comuniști de pe Platforma zisă social-democrată


O discuție cu Sergiu Stati, reprezentantul lor, și cu Valeriu Reniță.

Cei 14 deputați care au plecat din Partidul Comuniștilor în decembrie participă la negocierile pentru formarea majorității parlamentare şi semnează demersuri către președinte. Până acum, în numele lor au vorbit mai mult reprezentanţii Partidului Democrat, alături de care au format o platformă social-democrată în Parlament. Corespondenta noastră s-a interesat cine îi reprezinte pe aceşti neafiliaţi, ce opţiuni au şi cum sunt văzuţi de alte fracțiuni parlamentare.

Pentru mulţi analiști, ultimii transfugi comuniști ar fi conduși de Violeta Ivanov, fosta șefă de fracțiune a PCRM, şi Artur Reşetnicov, ex-directorul SIS. În ultimele zile însă port-drapelul lor e Sergiu Stati, fost ambasador în Ucraina şi Turcia şi fost şef de comisie pentru politică externă din Parlament.

Stati i-a reprezentat pe cei 14 deputați la consultările de marţi, 5 ianuarie, cu șeful statului în vederea desemnării candidatului la funcția de prim-ministru. Tot el a semnat, alături de Marian Lupu, demersul zisei Platforme social-democrate prin care se anunța demararea negocierilor pentru crearea unui majorități parlamentare.

„Noi acum nu avem un lider. Ne convocăm pentru ca să hotărâm chestiunile care urmează. Deci e colegial, adică fiecare are dreptul să-şi expună părerea. În sensul acesta şi suntem chiar o echipă. Noi cu democrații suntem în contact permanent. Urmează, poate, în zilele apropiate ca să inițiem posibil nişte consultări cu alte fracţiuni, în special poate cu PLDM”.

L-am întrebat pe Sergiu Stati dacă la negocieri foştii comuniști au anumite condiționări şi care a fost poziția lor la întrevederea cu președintele ţării:

„I-am spus că noi suntem disponibili pentru a acorda toată asistenta pentru scoaterea ţării din impas. M-a mai întrebat care este atitudinea noastră faţă de Acordul de Asociere. I-am spus că noi salutăm realizarea, îndeplinirea tuturor angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv Acordul de Asociere. Altceva e că trebuie să-l scoatem de la icoane şi să-l facem un program de activitate şi să terminăm cu toate palavrele, retorica asta pro-europeană care în realitate nu dă nimic, adică nu se face chiar nimic în sensul acesta. Poziţia noastră este orientată spre depolitizarea guvernului. Pentru noi ar fi mai important nu partajarea funcțiilor de către partidele politice, dar desemnarea unor profesioniști care ar fi capabili să facă treabă la ministere”.

Parlamentarul a evitat să spună cum s-ar împăca foştii comuniști într-o eventuală coaliție cu liberalii lui Mihai Ghimpu. El s-a limitat doar să spună că ar urma o discuţie în acest sens. Totodată, Sergiu Stati a repetat că foştii comunişti nu vor insista pe potenţiali candidați în viitorul guvern.

Valeriu Reniță
Valeriu Reniță

Pentru fostul consilier prezidențial Valeriu Reniţă, fost şef al serviciului de presă al lui Vladimir Voronin, în cele câteva zile de la desprinderea din PCRM deputații fugari ar încerca o negare a lui Voronin. Aceasta diferențiere de Partidul Comuniştilor e mai puţin vizibilă acum, mai spune Reniţă, deoarece se vede mai lesne în timp şi pentru că PCRM este asociat încă de mulţi oameni cu Vladimir Voronin.

„Asta ar însemna că ar dori să se distanțeze de ideologia aceasta ortodoxă pe care o promovează Voronin. Deşi e greu să spus de ce vor ei să se distanțeze, pentru că statutul este unul destul de liberalizat acum faţă de ce a fost înainte”.

Europa Liberă: Din punctul dumneavoastră de vedere, cine este liderul acestui grup?

„Formal este Violeta Ivanov, dar cu adevărat cred că este Artur Reşetnicov”.

Europa Liberă: Şi pe hârtia trimisă președintelui, acel document prin care se anunță că se inițiază negocieri semnează Stati. Şi la preşedinţie a fost prezent Stati.

„Asta înseamnă că deocamdată ei acţionează ca un vechi politbiro. Ştiţi acolo când nu este lider, mă iertaţi de paralela asta cam lugubră, când moare şeful, rămâne politboroul şi un timp acolo este un fel de conducere colectivă”.

Valeriu Reniţă crede că ceea ce ex-comuniştii convertiți la social-democaţie în urmă cu câteva săptămâni numesc mobilizare pentru ieşirea ţării din impas mai degrabă seamănă cu o frică de anticipate şi de a pierde confortul generat de situaţia actuală.

Previous Next

XS
SM
MD
LG