Linkuri accesibilitate

Anul politic 2015 în R. Moldova (Armand Goșu/contributors.ro)


Noua Strategie de Securitate Națională a Federației Ruse (Evenimentul zilei).

Armand Goșu semnează pe platforma contributors.ro o amplă analiză despre anul politic 2015 în Republica Moldova. Anul va rămâne sub semnul fraudării celor trei bănci moldovenești, având drept consecință radicalizarea societății civile din țară, care s-a întors în mai multe feluri împotriva actualei clase politice. Goșu sintetizează date ale ultimului Barometru de opinie realizat la sfârșitul anului în Moldova, și care arată o prăbușire dramatică a încrederii oamenilor în instituțiile statului, ca și în actorii politici aflați în poziții înalte acum.

În general, întreaga realitate politică a țării este transmisă public mai ales în forma prelucrată de televiziunile controlate de omul de afaceri Vlad Plahotniuc. Aceste eforturi de manipulare par totuși să nu mai dea rezultate. Într-un top al personalităților, Plahotniuc ocupă cel mai de jos loc în încrederea moldovenilor, cu 5%, în timp ce politicianul pe val pare să fie mai nou venitul Renato Usatîi.

Analiza lui Armand Goșu realizează și un calendar al celor mai importante manifestații publice din țară, notând că tema unionistă a fost totuși introdusă pe deasupra, ca diversiune. Un alt element semnificativ pentru 2015 a fost procesul de disoluție accelerată a Partidului Comuniștilor. Analistul amintește un episod ciudat, din luna mai, când Vladimir Voronin pare să fi luat decizia de a întoarce din nou spatele Rusiei, fie pentru că Moscova îl abandonase deja, fie pentru că, totuși, dosarul ucrainean, cu Crimeea cu tot, depășește chiar și limitele sale de concesivitate. Analiza ajunge la momentul actual, de blocaj, din care se deschid câteva variante de evoluție.

Armand Goșu pare să crediteze scenariul în care președintele Nicolae Timofti va avea de jucat un rol important: fie va continua să reziste șantajelor și presiunilor venite dinspre Vlad Plahotniuc, riscând să fie destituit d ela conducerea statului, fie va propune un premier din tabăra majorității constituite de Plahotniuc, dar nu pe Plahotniuc. Mai există și varianta în care noua nominalizare de premier ar putea fi o personalitate inatacabilă, tehnocrat sau nou intrat în politică. Goșu crede că a doua nominalizare premier pe care o va face Nicolae Timofti are mult mai multe șanse. Parlamentarii nu vor renunța ușor la privilegiile actualului mandat, în favoarea unor incerte alegeri anticipate în care partidele mainstream se situează la cote dezamăgitoare.

Iulian Chifu analizează în Evenimentul zilei textul noii Strategii de Securitate Națională a Federației Ruse, făcut public în ultima zi a anului trecut. Documentul îl înlocuiește pe cel din 2009, precizează analistul. Semnificativ e faptul că Statele Unite au devenit din „pericol”, așa cum erau considerate în Strategia de Apărare a Rusiei, direct „amenințare”. „Documentul în sine este un manual de psihoză colectivă construită și autoîntreținută la nivelul mesajelor de comunicare internă”, scrie Chifu, care observă cum se amestecă propaganda deșănțată cu componenta tehnică și profesională. În opinia analistului de la Evenimentul zilei, tonul, elementele de „fals deplin”, „aberațiile de interpretare” împing Strategia de Securitate Națională a Rusiei de la un rol firesc programatic spre unul de propagandă pură. Articolul nu speculează foarte mult aceste aspecte, dar sugerează că ar putea fi vorba despre o serioasă ciocnire de valori în interiorul puterii de la Moscova.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG