Linkuri accesibilitate

Georgios Kourogiorgas, activist elen LGBT: „Odată ce am făcut primul pas, nu vom mai da înapoi”


Georgios Kourogiorgas
Georgios Kourogiorgas

„Ceea ce a declanșat schimbarea din Grecia a fost o decizie a CEDO, care spune că spune că dacă ai o lege a parteneriatelor civile, de ea trebuie să se poată bucura toată lumea, nu doar cuplurile heterosexuale”.

La 22 decembrie parlamentul Greciei a adoptat cu mare majoritate de voturi o lege care dă dreptul la „parteneriate civile” și cuplurilor de același sex. Grecia și Italia rămăseseră ultimele membre „vechi” ale Uniunii Europene care nu recunoșteau în nici un fel cuplurile homosexuale – iar Italia va schimba și ea legea, poate chiar în primele săptămâni ale anului 2016. În ambele cazuri, discriminarea cuplurilor LGBT în fața legii a fost condamnată de CEDO – iar activiștii au invocat acele decizii pentru a grăbi alinierea la standardele din majoritatea țărilor UE. Unul din promotorii schimbării din Grecia a fost activistul organizației Colour Youth, Georgios Kourogiorgas. Într-un interviu telefonic l-am întrebat dacă a fost surprins că în favoarea cuplurilor LGBT au votat aproape 200 de deputați, iar împotrivă numai puțin peste 50.

Georgios Kourogiorgas: „Eram siguri că legea va fi adoptată, dar nu cred că cineva și-ar fi închipuit că vor fi așa de multe voturi „pentru”, mai ales din partea deputaților partidelor conservatoare. Știam că partidele mai liberale vor vota „pentru”, dar am fost surprinși că unii din parlamentarii partidelor conservatoare au votat „pentru”. Rezultatul a fost plăcut, pentru că a arătat că o majoritate a politicienilor și-au dat seama de importanța respectării egalității și drepturilor omului.”

Europa Liberă: Credeți că adoptarea legii indică și o schimbare în societatea greacă, sau doar o „aliniere favorabilă” de constelații politice de moment?

Georgios Kourogiorgas: Sunt sigur că în societate au loc schimbări și este bine că majoritatea politicienilor au votat „pentru”, asumându-și răspunderea de a fi în fruntea schimbărilor sociale, de a se pune de partea binelui, chiar dacă asta nu este pe placul tuturor. La drept vorbind, societatea greacă acceptă în general oamenii LGBT. Uneori ne imaginăm doar că nu-i acceptă, pentru că întotdeauna vocile care sunt împotrivă sunt mai sonore. Cred că percepția noastră (a activiștilor LGBT) despre societate este mai sumbră decât realitatea. Mulți oameni ne-au sprijinit, iar pe parcursul ultimelor luni nu am auzit cel puțin oameni din jurul meu, care să critice legea parteneriatelor civile. Poate există critici în privința dreptului la adopție (neacoperit în legea nouă – n. red.), dar parteneriatul în sine este în general popular. Cred că sondajele de opinie arătau că în favoarea extinderii lui la persoanele LGBT sunt cam 75% din greci.”

Europa Liberă: Comentariile de presă din unele țări, mai ales est-europene, scot în evidență faptul că Grecia a devenit prima țară mare creștin-ortodoxă care recunoaște cuplurile gay. Este biserica ortodoxă un obstacol mai mare în calea egalității decât alte biserici?

Georgios Kourogiorgas: „Cred că Biserica este peste tot, întotdeauna, un pic mai conservatoare decât restul societății, dar cred că în țările vestice - din vestul geografic al Europei, vreau să spun - societățile sunt ceva mai progresiste, iar Biserica este nevoită să se adapteze. în Grecia schimbările sociale au fost mai lente, iar Biserica se adaptează și ea mai încet. Poate că la noi au fost, într-adevăr, mai multe voci complet împotriva legii parteneriatelor venind din partea clerului decât au fost în alte țări.”

Europa Liberă: Ce rol a jucat Europa în adoptarea legii grecești?

Georgios Kourogiorgas: „Ceea ce a declanșat schimbarea din Grecia a fost o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care spune că spune că dacă ai o lege a parteneriatelor civile, de ea trebuie să se poată bucura toată lumea, nu doar cuplurile heterosexuale. CEDO a stabilit că excluderea cuplurilor de același sex a fost discriminatorie, iar Grecia trebuie să schimbe legea. Asta a provocat schimbarea, grecii au fost datori să aplice decizia CEDO. Asta ne-a fost de mare ajutor. În afară de asta, au fost mereu voturi în Parlamentul European în favoarea drepturilor LGBT, care ne-au ajutat și ele, pentru că ne-au dat posibilitatea să invocăm în munca noastră o autoritate, să spunem că acesta este spiritul care domnește în UE, unde discriminarea nu este acceptabilă.

Europa Liberă: Legea greacă adoptată la 22 decembrie nu dă drepturi cu totul egale cuplurilor gay – de pildă nu prevede dreptul la adopție. Credeți că va fi „completată” într-un viitor apropiat?

Georgios Kourogiorgas: Odată ce am făcut primul pas, nu vom mai da înapoi. Mă tem că recunoașterea deplină a egalității cuplurilor va mai dura câțiva ani. Acesta a fost doar primul pas, nu este sfârșitul discriminării, iar asta va trebui să le explicăm celor care cred acum că ar trebui să fim mulțumiți cu ce am obținut.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG