Linkuri accesibilitate

Poate ajunge?


Am primit astăzi mai multe mesaje de la diferiți cetățeni, care mâine sunt chemați forțat la mitingul în fața Teatrului de Operă și Balet. Cu riscul ca își vor pierde locul de muncă la Moldtelecom, MoldovaGaz, Apa Canal, CET-uri sau alte întreprinderi de stat, oamenii vor fi aduși la Chișinău ca să-și exprime "euforia colectivă" în legătură cu numirea mult așteptatului candidat-kamikadze. Însă trist este nu atât faptul ca cetățenii indignați îmi scriu (presupun că nu doar mie). E trist că înțelegând cât de josnică este toată aceasta campanie forțată de susținere, oamenii oricum vor merge la protest. Ei se tem să-și piardă locul de muncă pentru că au familii, copii, credite... Dar atunci de ce ne plângem că trăim în mizerie?

De ce ne plângem că trăim în mizerie și oricum mergem forțat la mitinguri în susținerea celor care ne-au furat? Sau facem știri manipulatorii pe banii celor care ne-au furat? Sau adoptăm decizii în interesul celor care ne-au furat? De ce noi le facem pe toate și în același timp ne plângem că trăim în mizerie? Ca să ne simțim mai împăcați cu noi înșine? Cică, aceasta n-a fost alegerea noastră? Dacă ar depinde de noi, cu siguranță n-am face? Haideți să nu ne mințim cel puțin. Aceasta aste alegerea noastră și doar a noastră de fiecare dată. Nimeni nu ne pune pistol la cap. Fiind săraci, chinuiți de viață, fricoși, iar uneori chiar lași, noi de fiecare dată alegem confortul personal. "Sfânta libertate" se termină pentru noi exact acolo unde începe creditul ipotecar. Și asta e strașnic.

N-am nici un drept moral sa le spun oamenilor să refuze să meargă mâine la acest miting al rușinii. Dar sunt gata să-i ofer fiecăruia, care va refuza să meargă forțat la miting și din această cauză va avea de suferit la locul de muncă, platforma mea de dezbateri. Veniți și spuneți țării întregi cum șefulețul vostru mic, din frică față de șefii lui mai mari din Chișinău, vă amenință cu eliberarea din serviciu! Sunt sigură că se vor găsi și mulți juriști buni, care vor explica pe degete (dacă va fi cazul, chiar în instanță) de ce pentru neparticiparea la un miting nimeni niciodată nu va fi în drept să vă concedieze. Ușor de spus, greu de făcut? Da nu e mai greu de trăit în această mizerie?

E alegerea fiecăruia dintre noi. Haideți s-o facem și să nu ne mai plângem atâta. Nu doar Plahotniuc e de vină. Nu doar șefii noștri sunt de vină. E vina fiecăruia dintre noi.

Poate ajunge?

XS
SM
MD
LG